Längtan efter ledighet i skuggan

Har precis inlett semesteromgång nummer två. Två synnerligen välbehövliga lediga veckor.

Skugga under parasollerna på Stora trädäcket. Här finns också två pallkrageodlingar på hjul där sommarblommor växer. I den som syns på bilden finns narcisstobak ‘Only the lonely’ ihop me dolika sorters zinnior, vädd och trumpetblomma. I bakgrunden syns vårt ”jordgubbstorn” där remonterande ampeljordgubbar växer i stora planteringslådor.

Jag hade tre veckors ledighet i juni och har sedan jobbat hela juli. Normalt sett inga problem. Hade ytterligare en veckas ledighet inplanerad i augusti sedan tidigare men kände efter att ha varit tillbaka två veckor på jobbet att jag behövde mer än så.

Att jobba utomhus i 30-gradig hetta åtta timmar om dagen – i svarta arbetskläder – sliter på kroppen, oavsett hur mycket vatten man dricker under dagen och oavsett om man slår av på takten en smula. Svetten börjar rinna i knävecken redan strax efter 7.30 på morgonen och dammtorr jord och skräp fastnar omgående i den solskyddsfaktor 50-kladdiga huden på armar och ansikte. Även om vissa utemiljöer ligger i skugga någon gång under dagen så finns det många ställen där det aldrig är skugga och de måste också göras vid och rensas på ogräs. Har varit matt i kroppen när jag kommit hem från jobbet och just inte orkat något alls, mer än att sitta på ett svalt ställe och ta det lugnt i svala kläder. Läsa, dricka kallt och möjligen vattna en kruka eller två i trädgården.

Afrikas blå lilja, här en vit med blå bas, som jag fick i present från den franska familjen vi bytte hus med förra året. Den blommar med en boll som är lika stor som ”hemma” i Frankrike och verkar trivas bra i soligt västerläge på Stora trädäcket.

De remonterande ampeljordgubbarna kastar sig ut från sitt ”torn” (en plåthylla från Ikea, lådorna är från Lidl). Perfekt plockhöjd när man passerar förbi. Förra året gav de bär fram till frost.

De två hängande gungstolarna är populära, både bland barn och vuxna. Med skugga från parasollen är det skönt och ombonat att sitta där.

Nu ska jag ta det lugnt hela första veckan, låta kroppen bestämma takten i denna värme och fixa precis så mycket i trädgården som jag känner för. Ska bli skönt. Är glad att vi har skugga i stora delar av trädgården så det går att vistas där även mitt på dagen om man vill. Ska rensa upp lite bland vissnade perenner, ta bort fröställningar från alltför spridningsvilliga perenner och fundera över vart de nya träden ska planteras när det blir svalare.

En skuggig plats i trädgården, Lunden under det gamla plommonträdet. Här är det just nu den svarta nysroten, Veratrum nigrum, som är den vackraste solitären med sin stängel fylld av små brunröda blommor.

Den stora blomstängeln är precis som till exempel höstsilverax översållad av små små blommor. I tre år har jag väntat på att den skulle blomma, nu var den tydligen stor nog att orka det.

Minsta upphöjda bädden är i år fylld till bristningsgränsen med rosenskära, blomstertobak, zinnia, lejongap och tagetes. Det stora plommonträdet skänker skugga. På väggen syns den fembladiga akebian som klättrar på ett armeringsnät och i år fått klättra vidare över fönstret till nästa matta med ännu en planta. Till höger om den lilla sittplatsen skymtar den ena upphöjda bädden med sparris.

Vid den numera bruna gräscirkeln blommar mycket i Stäpprabatten tappert på, men växterna går i frö tidigare än vad de brukar. Höstastrarna har precis slagit ut och höstanemonerna blommar sedan någon vecka tillbaka.

Höstfloxens tid är här och trädgården fylls med väldoft. De flesta sorter som vi har är hyfsat motståndskraftiga mot mjöldagg. Vita, rosa, skära, röda, blå och lila… Det finns många fina sorter!

Blåbären är många och stora i år, torven magasinerar vatten bra och buskarna har klarat torkan fint, men så står de också i norrskugga och har bara sol några tidiga morgontimmar.

Avslutar med min nya favoritzinnia: ‘Benarys giants salmon rose’. Helt underbar i färgtonen (enligt mig).

Önskar en fortsatt fin helg och ny vecka! Titta gärna in hos Trädgårdsfägring och se vad andra skriver om.

18 tankar på “Längtan efter ledighet i skuggan

 1. Men oj Kristina, beskrivningen av dina arbetsdagar fick mig att bli alldeles matt. Jag måste säga att jag är full av beundran över att du orkat. Här går jag och klagar över värmen men jag har ju ändå möjlighet att dra mig undan till nedervåningen där det är hyfsat svalt. Nu hoppas jag att du kan njuta ordentligt av din semester.

  Det var som vanligt roligt att få en rundtur hos dig. Ni kommer på så smarta lösningar. Jordgubbstornet t.ex. Så vacker den vitblå afrikas lilja är. Roligt att den verkar trivas lika bra i Skåne som i Frankrike.

  Vilka fina blåbär ni har. Våra hade massor av kart och bären började komma men blev så små. Dom klarade inte torkan och värmen förmodligen. Samma sak med plommonen. Men äpplena verkar frodas. Har aldrig haft så fina äpplen.

  Inatt fick vi 4 mm regn. Idag skulle det inte komma något men har faktiskt kommit ett par skurar och nu mullrar åskan på håll så kanske blir det några mm ytterligare.

  Koppla nu av och njut av din semester!

  Kram Anita

  • Jag njuter för fulla muggar! Har i praktiken inte gjort något i två dagar. Sovit tills jag vaknat av mig själv, plockat mumsiga tomater och ätit gott. Precis vad jag behövde.
   Melonen som jag fick frön till av franska familjen trivs också och har stora frukter på gång. Och fjärilsbusken och pelargonen jag tog sticklingar av blommar. Gillar den typen av reseminnen. 🙂
   Var orolig för blåbären, men de mår fint. Som tur är. Plommon har vi knappt ett enda och inte äpplen heller. Men nu idag blev jag lovad äpplen från en vän som har massor på gång, perfekt.
   Här har det inte kommit en droppe, kanske senare nästa vecka. Vi får väl se hur det går…
   Tack för omtanken!
   Kram Kristina

 2. Ja den var verkligen en härlig färg på!
  Men oj så du slitit, med svarta arbetskläder, kan ni inte få något annat att ha på er? I denna värme!! Ta nu en välbehövlig vila och gör bara det du känner för!
  Kram Gunilla

  • Eller hur? 🙂 Provar flera nya zinnior i år (rapport kommer), men den här gillar jag mest.
   Jag tar det lugnt och njuter av det kan jag lova! Är van vid att jobba hårt, men de här veckorna var inte roliga. Kläderna är svarta, inget att göra något åt. I vanliga fall är det lugnt, men när det är så varmt en längre period är det tufft.
   Kram Kristina

 3. Förstår att du var utmattad efter att jag jobbat i den värmen. I juli har jag verkligen slagit av på takten i trädgården. Zinnia är min favoritsommarblomma tillsammans med rosenskära men Zinnia är en mycket bättre snittblomma. Den håller väldigt länge i vas. Din Agapanthus med blå botten i blomman var hur läckert som helst. Hade ingen aning om att man kan odla blåbär i skugga. Trodde de ville ha mycket sol. Önskar dig en riktigt fin semester så ses vi snart också.
  Kram Helene

  • Zinnia är härlig till snitt! Den är mitt substitut för dahlior (som jag valt bort), och jag vill ha många.
   Visdt är agapanthusen fin? Blev så glad när familjen sa att jag fick gräva upp en rotbit och ta med mig hem.
   Blåbär vill ha sol, men det räcker med att de har det del av dagen. Våra står på norrsidan och har morgon- och förmiddagssol.
   Ska bli mycket trevligt att åka på utflykt till dina trakter och ses! 🙂
   Kram Kristina

 4. Så fina dina odlingar är! Mina börjar nu se väldigt trista ut TROTS att jag vattnat varje dag, men det hjälper liksom inte. Så gissa om jag blev lycklig när vi idag fick regn, hela 10 mm, nästan lika mycket som vi fått sen april (11 mm). Så nu hoppas jag att mina kvarvarande små träd och buskar överlever, en del har tyvärr gått åt redan!
  KRAM/Susie

 5. Denne sommeren er det nok mange som har oppdaget hvor viktig det er også med skyggefulle uteplasser…. Flott Afrikalilje! Floks er bare herlige. Ser du også har den svarte nyseroten 🙂 Ha det godt!

  • Den svart nysroten är så häftig. Blommar länge gör den ju också, det uppskattar jag en sådan här sommar.
   Skugga är skönt även vanliga somrar. Tycker jag och växterna. 🙂

 6. Så skönt med ledighet, hoppas den blir lika skön och vilsam som du vill. Låter tufft att jobba i direkt sol i denna hettan som är, hoppas på svalare väder när du börjar jobba igen.
  Den zinnian var ju hur fin som helst!
  Underbart med blåbär, saknar det i lägenhetslivet:).
  Ha en skön semester. Själv har jag en vecka kvar
  Kram Maria

  • Skönt att du har lite ledigt kvar, gissar att ni har mycket att stå i med bygget och allt runt omkring.
   Just den zinnian levde upp till mina förväntningar, kan vi väl säga. 🙂
   Har känt ett behov av att ha siesta på jobbet, det ska jag villigt erkänna. Jag är definitivt inte byggd för den typen av värme när jag inte kan vara i skuggan lite mer.
   Kram Kristina

 7. Hej Kristina!
  Jag börjar där du slutade, med zinnian. En helt underbar färgton enligt mig också. Mycket vacker.

  Att du tagit två veckors ledighet istället för en låter gott. Bara att läsa om hur du haft det på jobbet under värmen i juli gör mig matt. Själv har jag begränsat arbetet i trädgården till ett minimum. Ger mig ut tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att rensa ogräs, sköta om det nödvändigaste och pyssla lite. Allt som går att vänta med får vänta till hösten. Jag skördar förstås det ätbara men det är ju bara roligt. Dina ampeljordgubbar som ger bär ända tills frosten tar dem ser verkligen lockande ut. Och blåbär, och sparris, det är lyx det. 🙂 Våra nyplanterade blåbärsbuskar ger inte många bär i år, men bara det att vi lyckats få plantorna att överleva i torkan känns fint.

  Din blåvita Afrikas blå lilja var väldigt fin, och den svarta nysroten också. En riktigt spektakulär och härlig växt som tar tid på sig, inser jag, men som verkar väl värd att vänta på.

  Ha nu en riktigt go ledighet i den sköna skuggan i trädgården och njuuuuut!

  Kram Anna-Karin

  • Om jag njuter! Det är så skönt att vakna en varm dag och kunna ta det lugnt i skuggan. 🙂
   Kul att du också gillar mina blomfavoriter! 🙂 Nysroten var definitivt värd att vänta på (och bladrosetten är ursnygg på våren, stora veckade blad).
   Vad glad jag blir att blåbären hos er har överlevt torkan! Våra gav inte heller så mycket de första åren, men desto mer sedan.
   Väntar också med så mycket jag kan till hösten i trädgården, blir lättare på alla sätt då.
   Ampeljordgubbar rekommenderar jag verkligen, de ger bär under lång tid och i alla fall de jag har är söta och goda.
   Kram Kristina

 8. Det syns att hettan gått hårt åt din trädgård också nu, den där mörka grönskan har bytts mot blekare toner. Förstår hur du känt det efter jobbet, ändå har jag bara stått still i butiken. Och svettats. När kvällen kommer är man ju helt slut! Att åka hem med tunnelbanan har varit som ett kollektivt värmeslag. Nu har jag några dagar hemma, men fredag-lördag ska jag jobba igen. Även om prognosen säger regn på lördag vill jag helst inte se det i Gamla Stan, inte så bra för shoppingen …
  Zinnian frodas även hos mig, din färg är otroligt vacker. Håller helt med dig, varför fixa med dahlior när det finns zinnia? Härligt med alla blåbär, mina börjar så smått att mogna nu.

  Njut av din ledighet och var nu LEDIG på riktigt! ❤

  • Fördelen med zinnior är inte bara att man slipper tvestjärtar i dem, de kan även knölas ner i en redan tät plantering. Till skillnad från dahliorna som krävde stora planteringsgropar… Funkar dåligt i vår tätplanterade trädgård.
   Ja, din butik har väl knappast varit sval den heller Anni! Kroppen tar stryk av värmen oavsett om man står still eller inte.
   Tur blåbären kommer fint nu. 🙂 Jag tar det lugnt och gör inte speciellt mycket. Väldigt skönt. Ledig på riktigt, helt klart.
   Kram Kristina

 9. Mej oj, att du har jobbat i denna värmen! Förstår att det måste vara en kraftansträngning. Jag har faktiskt tänkt på er som jobbar med trädgård och anläggning denna sommar och undrat hur man bara klarat det. Själv kör jag med tidiga mornar och sena kvällar, innearbete och siesta i luftkonditionering däremellan. Tur att du har sån härlig lummighet hemma att njuta av.
  Kram
  Anette

  • I vanliga fall är det inga problem, under 2-3veckors värmebölja (som är det normala en svensk sommar) finns det tillräckligt att göra där det mestadels är skugga. Men denna torra sommar med relativt lite ogräs tog de skuggiga ställena slut redan efter två veckor… Och de övriga ställena behövde ju också gås över och rensas och sommarfixas. Bara att härda ut, gå in i skuggan regelbundet och ta en snabbpaus medan man dricker vatten. Begriper varför man har siesta söderöver!
   Låter skönt med luftkonditionering inomhus! 🙂
   Nu när jag är ledig är jag mest ute sen eftermiddag och kväll när temperaturen är dräglig. Så mycket skönare! 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s