Höstens färger i trädgården – gult, orange och rött

Höstfärgerna i år har inte varit så klart lysande som förra hösten, utan mer dova. Men självklart har det funnits mycket att glädja sig åt även i år. Tyvärr rensade en störtskur i helgen många trädkronor på blad, så Ullungrönnen ‘Dodong’ ser inte alls ut som på bilderna jag ska visa. Men så är det!

Följ med runt i trädgården, så här ser det ut i år.

Framsidan. Här är det japanska lönnen ‘Inaba-Shidare’, klotrobinian och bakom den Carmencita-rönnen och allra längst bort kopparlönnen.

Carmencita-rönnen och närmast i bild det stora buskaget med azalea i Torvrabatten. Här syns det också att kopparlönnen inte har börjat få så mycket höstfärger ännu.

Azaleabuskaget  från en annan vinkel. Längst till vänster är buskaget med blåbär som inte heller har fått så mycket höstfärger i år.

Och så här ser det ut från trädgårdslandet, ut mot gräsmattecirkeln. I mitten de röda tonerna hos Carmencita-rönnen och till höger är det praktmagnolian som går i gult.

Men det är ändå på baksidan, i Trädhörnet, som höstfärgerna verkligen glädjer oss.

Vår utsikt från köket. Ullungrönnen ‘Dodong’ är vackert orange, om än inte så glödande röd som förra året. Möblemanget från bersån flyttar hit under vinterhalvåret, medan trämöblerna stuvas undan för vintern. Led-glödlamporna (som hänger mellan stolparna) lyser vackert i skymningen och den tidiga kvällen och ramar in.

Min smällkaramell med mörkbladig perukbuske, rönnsumak ‘Tiger Eyes’, gulgrön trädgårdskryddbuske ‘Hartlage Wine’ och så ullungrönnen ‘Dodong’ i bakgrunden.

Samma vy, men lite mer på avstånd. De forna klottujorna är numera bollklippta och står i ett ”hav” av hakonegräs.

Fågelvoljärer till vänster, en liten bit av dammen till höger och långt bort i fjärran vårt stora bigarråträd. Den här delen gjordes ju om förra året och glädjande nog har alla träd överlevt så här långt. Där finns både japanska lönnar och näbbskenkamelia, lite längre bort aronia.

Och åt andra hållet ser det ut så här. Ginnalalönnen har tappat sina blad, men stammarna är snygga.

Sedan kan jag inte låta bli att visa att vinterliljan fortfarande blommar (och det är gott om knoppar kvar). Så helt ”fel” så här års, men så vacker!

Ullungrönnen ‘Dodong’ är synlig i stora delar av trädgården. I fågelvoljären sitter våra kungsparakiter och här syns det att de är ganska stora. De är ju inte ”kungar” i sitt släkte för inte. 🙂

Avslutar inlägget med att uppmana till lite höstvila. Visst blir man sugen på att göra som vår katt när det blir mörkare utomhus? Det har jag gjort i dag, nöjd med att förra helgen och denna ha fixat klart både vårlöksplantering och trädbeskärningar. Nu blir det lite mer innepysslande framöver.

Länkar till Trädgårdsfägring och önskar en fin oktobervecka!

 

6 tankar på “Höstens färger i trädgården – gult, orange och rött

 1. Men Kristina! Du har ju en explosion av färger i din trädgård. Jag har bara suttit här en lång stund och njutit av alla bilder. Och vilken härlig bildserie på er katt. Så ska man göra när man vilar. Det låter mysigt att du känner att du är klar med mycket ute nu och kan börja pyssla inomhus. Det är inte fel det heller. Vi är också klara. De sista krukorna är tömda och diskade. Nu väntar bara besök på återvinningen och krattning av löv. Men krattning ser jag mer som terapi. Jag går där och krattar och filosoferar lite för mig själv.
  Kram Anita

  • Tack Anita! Ja, det har blivit ganska många träd med fina höstfärger med åren. Njuter av dem varje år!
   Skönt att ni också är hyfsat klara inför vintern. Här blir det en tur med min lilla lövblås till helgen… svårt med kratta på singelgångarna! 🙂 Men jag håller med dig att det är avkopplande att kratta löv i lugn och ro.
   Kram Kristina

 2. Fortfarande mycket färg hos dig, härligt! Här tömdes träd och buskar fullständigt för en vecka sen och plötsligt vandrar man i en grådaskig dimvärld. Tappade helt farten, men ska väl få upp den igen.
  Allt gott
  /Anette

  • Här är de flesta bladen borta nu… Det blir onekligen lite grått. Har börjat ”boa in mig” inomhus.
   Det är OK tycker jag att slå av på tempot nu och ta det lite lugnare.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s