Så här gick det med 2018 års trädgårdsplaner

Planerna inför trädgårdsåret 2018 bestod av ett stort och många små projekt. Så här gick det med dem.

Längst upp på listan stod projektet med att anlägga en naturlig damm (dvs en utan pump, men med växtrening). En önskan jag haft sedan 2014… Och i år blev den äntligen verklighet! 🙂 Under den varmaste sommaren i mannaminne grävde jag alltså damm… Jodå, det fanns stunder när jag allvarligt funderade på vad jag höll på med! Jorden dammade, och svetten den rann. Men när det var dags att tappa i vatten så var det onekligen svalt och skönt. Och jag lovar, jag ska visa mer bilder framöver av hur vi gjorde dammen. Det här är nog det trädgårdsprojekt jag är mest nöjd med på mycket länge. Trots hettan klarade växterna av att hålla vattnet klart och fint.

Ett av de ”mindre” projekten 2018 var göra en port in till kompostområdet. Det blev inte gjort, utan hamnar på 2019 års lista.

Planen var också att byta överliggare på alla upphöjda odlingslådor så sniglar/snäckor skulle få det svårare att ta sig upp i dem. Regniga somrar har några envisa rackare nämligen lyckats krypa runt… Detta satte maken P för redan tidigt på sommaren när alla åtta upphöjda lådorna fick nya kanter. Det nya träet har redan grånat och smälter nu in fint.

Och sedan skulle maken bygga ett hus till barnens efterlängtade kaniner. Detta såg vi som ett ”mindre” projekt, huset var ju i storlek bra mycket mindre än vad trädgårdsboden och de två fågelhusen är, så hur lång tid kunde det ta liksom? Typ hur lång som helst! Maken snickrade och barnen hjälpte till här och var när de kunde och veckorna de gick. Jag? Jag grävde ju damm… Fast när det var dags att lägga nät runt ‘Rosa Helenae’ och bigarråträdets stam fick jag hoppa in och tråckla nät. Hela kaninernas utebur är rymningssäker – nertill för kaniner och upptill för fåglar – vi går nämligen in till parakiterna och vaktlarna i voljären bredvid genom kaninernas utebur. 

Men till slut stod huset klart och min beställning av ”ett rött hus med vita knutar och gulliga balkonger” uppfylldes med råge. Och på sommarlovets sista dag flyttade de tre små ullbollarna Karamell, Cosmo och Blaze in. Inomhus är huset så praktiskt och lättstädat som det bara går och har också en mezzaninvåning, trappor och olika vilohyllor vid fönstren. Fler bilder på kaniner och kaninhuset hittar du HÄR. Och självklart har kaninbröderna sitt eget instakonto! 🙂 @3bunnybrothers heter de där. Och ni vet gräset som jag sådde i denna del av trädgården 2017? Det åt kaninerna upp på ingen tid alls och sedan dess så består uteburen av nätat jordgolv… Allt går inte som man har tänkt sig!

Sedan var också planen att vi skulle bygga ett snyggt hus till de två stora tunnorna med hushållsnära sortering som kommunen skulle införa 2018. Men de tunnorna har lyst med sin frånvaro, så vi har avvaktat med att bygga en förvaring med grönt tak.

Vi behövde också lägga trampstenar i gräsmatterundeln eftersom slitaget ökat sedan nya fågelhuset stod klart 2017. Det fixade tonårssonen galant i somras. Nu går de runda trampstenarna, som ursprungligen kommer från makens föräldrahem, i en mjuk båge över gräsmattan och ansluter till stenarna på grusgången på andra sidan.

Projektet med att ”städa” på bloggen har fortsatt under 2018. Jag är långt ifrån klar, men under 2018 har jag har varit noga med att tagga med både svenska och vetenskapliga namn i inläggen. Mastodontprojektet med att uppdatera och skriva in namn i växtregistren väntar.

Detta ”stanna hemma-år” var också planen att dra upp fler sommarblommor och ha lite fler grönsaker än vad jag har ett ”byta hus-år”. Jodå, jag hade massor av ljuvliga zinnior och andra sommarblommor och provade allt från nätmelon till fler sorters tomater. Flera blev nya favoriter. Här på bilden har zinnior, rosenskäror och blomstertobak precis börjat blomma i en av de upphöjda bäddarna.

Sedan gjorde vi ett projekt som inte stod med på listan också, för det hade jag ingen aning om för ett år sedan. (Berättade mer om det härom dagen i ett inlägg du kan läsa om HÄR.) För att få plats med ett nyinköpt träd, Styrax japonicus ‘Wespelaar’, så försvann buskarna på högersidan i bilden nedan…

…och i stället finns det nu sex kvadratmeter tom jordyta att plantera på… 🙂

Sedan väntade trevligheter som Trädgårdsfest mitt i vintern, Riksmöte i Stockholm med Trädgårdsamatörerna och Tusen trädgårdar. Den här bilden är tagen i en trädgård i Stockholm där det vilda mötte den kultiverade trädgården på ett förtjusande sätt. Det kommer fler bilder senare under årets inspirationsinlägg.

Sedan hade jag förhoppningen att maken och jag skulle kunna besöka lite fler trädgårdar tillsammans, nu när barnen är så stora att de klarar sig fint själva. Och så blev det. Vi besökte Engelska trädgården på Österlen, tittade in hos Trädgård med utsikt och åkte på trädgårdsrunda i nordvästra Skåne (bilden nedan) och jag och minstingen hälsade på hos Mandelmanns. Dessutom har jag fått en ny trädgårdsvän där jag bor och hon och jag besökte Malmö Garden Show tillsammans.

2018 blev också året som jag kände att jag hade fått jämvikt mellan jobb och fritid när det kom till trädgårdssysslor. Du kan läsa mer om hur jag försökt ändra mitt förhållningssätt till vår egen trädgård HÄR och HÄR. I år kunde jag till största delen känna glädje och avkoppling i vår egen privata trädgård och inte att jag jobbade på obetald övertid. Hemligheten låg i att höststäda mer för att få en lugnare vår. Våren 2018 pysslade jag med sådder, plockade buketter och fotograferade och njöt av allt fint som poppade upp så snabbt denna varma vår att en växt kunde vara överblommad tre dagar senare. En väldigt bra ”leva i nuet-övning”.

Om ett litet tag ska jag berätta mer om 2019 års trädgårdsplaner. De är inte lika många och stora som de brukar, för nu går vi in i ett nytt skede med trädgården. Som jag berättade om redan för ett år sedan kommer vi 2019 att lämna anläggningsfasen och gå in i förvaltningsfasen. Och det ser jag fram emot. Jag vill vidareutveckla det vi har och jag vill ha tid och möjlighet att hålla trädgården öppen för fler besökare. Men mer om det senare.

Ha det gott!

10 tankar på “Så här gick det med 2018 års trädgårdsplaner

  1. Tror att jag varit i ”förvaltningsfasen” ett bra tag nu, men ibland så känner jag är på gång tillbaka i ”anläggningsfasen” och får verkligen skärpa mig. Med jämna mellanrum – c:a 10 år tror jag – så ändrar jag stil, intresse och smak och då vill jag gärna göra nytt. Men orken finns inte där längre, så man får ta det försiktigt…..
    KRAM och GOD FORTSÄTTNING/Susie

  2. Så spännande med naturlig damm och verkligen bra kämpat att gräva den i sommarhettan! Sen är jag jätteimponerad av kaninhuset – en sådan borde alla kaninägare ha. Gott nytt år!

    • Åh, tack Lotta! Vi önskar att fler kaniner fick mer yta, sprid gärna ordet att det finns alternativ till trånga hus och burar. 🙂
      Vi hoppas att dammen kommer att fungera bra nästa år.
      Gott Nytt År!

    • Ja, det blir konstigt nog alltid mer än man tror?! 🙂 Jag kikar aldrig på listan under året, utan det är först i december när jag ska sammanfatta hur det gick som jag gör det. Lika spännande varje gång… 🙂
      Gott Nytt År!

  3. Hej Kristina!
    Det här är också något från dig jag ser fram emot att läsa varje år. Det är ju även det en form av årskrönika. Ni har ju ändå hunnit med det mesta. Några av projekten minns jag väldigt bra, kaninhuset t.ex. Så imponerad jag var/är av det. Och så dammen förstås. Tråkigt att kommunen inte kommit igång med sopsorteringen. Vi har ju haft det i många år nu och det är verkligen suveränt även om soptunnorna inte är så vackra.
    Kram Anita

    • Jo, så är det ju, det blir en årskrönika och en stunds funderande på vad som hänt i trädgården under året.
      Kaninhuset blev bra i slutänden och kaninerna trivs bra där. Huvudsaken! 🙂
      Kommunen har bra sopsortering, men i dag får vi lämna tex plast, tidningar, glas osv på återvinningsställen. Den nya lösningen blir två stora tunnor med alla fraktioner hemma på uppfarten. Sjönt att slippa frakta iväg soporna.
      Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s