Bland julrosor, pionknoppar och vårstjärnor

Värmen är visst på väg tillbaka, men även om de två senaste veckorna har varit relativt kyliga med en del minusgrader nattetid så har ändå våren tagit stora steg framåt sedan sist.

Jag gick en tur med kameran efter jobbet, så följ med på en promenad genom trädgården och frossa i vårblommor.

På andra sidan gången vid dammen är det lite nyplanterat och bart ännu, men tanken är att det ska bli fler vårväxter här med tiden. Just nu blommar fröplantor av julrosor. Det sägs att fröplantorna allt som oftast blir ”sämre” än föräldrarna, men jag måste nog säga att jag är ganska nöjd med dem.

På andra sidan vid dammen blommar dvärgcyklamen fortfarande, men nu har de första blommorna börjat ”krulla upp sig” runt frökapslarna.

Den ensamma lilla lungörten blev snabbt fler, och nu har även den vita sorten börjat blomma.

Nu är det i stället de små söta ormögonen som ännu så länge är lätträknade. Namnet är ett hatobjekt – vem kom på att kalla en söt blå vårblomma för ormöga?!

Ullungrönnen ‘Dodong’ har sakta öppnat sina bladknoppar liiiite till.

Rött var det här! Rosen ‘Moonlight’ har stora fina skott redan, pionerna är på väg upp ur den kalla jorden och kaprifolen har vackra nya blad.

De här blommar på:

Ett favoritträd så här års är körsbärskornellen ‘Jolico’.

Små fina gula blommor som bina tycker om och vem kan motstå ett träd med fluffigt gult en gråmulen marsdag?

Fyra små sötnosar som är på gång, men inte riktigt, riktigt än är vårstjärnorna, balkansipporna, ungersk tandrot och nunneört. Men snart så!

Sedan är ju allt inte bara ljuvliga vårblommor. Det är ogräs också. Det där förhatliga som vi får in över tomtgränsen och som gror precis överallt, även inne i ruggar med växter. Det är anledningen till att vi har ”tätat till” med väv och bambustaket längs med den sida som är vid dammen. I år ska jag hälla ut hett vatten på ogräset och hoppas de döden dör innan de hinner gå i frö. Och fröar gör de redan i maj…

Önskar en fin helg! Hoppas ni har det bra i era trädgårdar. Här är det fullt upp både på jobbet och hemma och tiden vid datorn med att redigera foton och skriva blogginlägg får tyvärr stå tillbaka lite. Men den som vill ha tätare, om än lite kortare, uppdateringar om vår trädgård är så välkommen att följa mig på instagram.

Länkar som vanligt till Trädgårdsfägring.

12 tankar på “Bland julrosor, pionknoppar och vårstjärnor

 1. Har inte Instagram så jag får väl vänta på nya inlägg tills du har tid! Jag vet ju av egen erfarenhet att man har lite annat att pyssla med den här årstiden.
  Men det var otroligt med blommor du har redan. Den där ”svarta” julrosen såg väldans läcker ut. Här har inte våren kommit speciellt långt, men idag när det redan kl 08.00 var +5 grader, ingen vind och strålande sol så lär det nog börja slå ut en del. Man kan alltid hoppas…..
  KRAM/Susie

  • Skönt med tidig vår i år, jämfört med hur det var förra året, men mycket att fixa med överallt… Bloggen är ju min dagbok, så inlägg blir det, men med lite paus emellan.
   Den svarta julrosen är så fin, den skiftar i blått och svart beroende på ljuset.
   Hoppas våren tar ett rejält kliv framåt hos dig! 🙂
   Kram Kristina

 2. Hej Kristina!
  Helt fantastiskt med allt fint som blommar hos dig. Julrosorna är så fina, din mörka är en riktig skönhet, hoppas min tittar fram i år. De har en förmåga att försvinna, men jag fyller på med nya.
  Ha det fint /Marika

 3. Otroligt att du hunnit vårstäda så fint hemma hos dig själv när du har fullt upp på jobbet. Jag behöver nog rycka upp mig och rensa lite så mina vårblommor syns. Kolla in den enda julros som tycks ha överlevt. Blir ju inspirerad av dina frösådda!
  Kram!

  • Jag började ”vårstäda” i december… 😉 Tog bort visset som inte ens var vintersnyggt och fortsatte sedan lite i taget. De flesta av våra växter är tåliga och klarar barfrost, de få som behöver mer skydd fick förstås ha kvar sitt lövtäcke.
   Att kruka upp några frösådda julrosor är ett bra sätt (tycker jag) att få fler plantor och samtidigt kunna rensa bort de fröplantor jag inte vill ha kvar.
   Kram Kristina

 4. Det är helt otroligt, tror knappt vi bor i samma land 🙂 Barnen till dina julrosor är verkligen inte några små veklingar, tvärtom. Jag njuter av våren hos dig. Här ligger som vanligt snön kvar. Men jag såg i varje fall blåsippor i söndags 🙂

  Skriver inte så lång kommentar. Har fått problem att posta wordpress-kommentarer. Får upp meddelande att jag inte är inloggad trots att jag är det. Om jag sedan försöker logga in och posta så försvinner kommentaren i tomma intet. Mycket irriterande. Men … nu håller jag tummarna för att den här kommentaren ”tar” 🙂

  Ha en fortsatt fin vecka och … stressa inte för mycket.

  Kram Anita

  • Käre värld, ligger snön kvar hos dig? Vilken skillnad det är!
   Hoppas WP slutar krångla för dig. Irriterande när det blir så.
   Inte så mycket stress, men mycket att göra. Det är skillnad. 🙂
   Önskar dig också en fortsatt fin vecka!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s