Magnoliaknoppar, hundtandsliljor och en spännande kejsarkrona

Vårtecknen duggar tätt och ett av dem är förstås att jag har fixat om på säsongsbordet vid ingången.
Nu trängs krukor med blommande daggtörel, gyllenlack, krokus, penséer, botaniska tulpaner, rosa pärlhyacinter och ranunkler med ett av höstens lökinköp, den vackra kejsarkronan ‘Early Fantasy’. Måste försöka få tag på fler lökar i höst!

En annan plats i trädgården som får mig att vilja gå nära, nära, just nu är den här lilla gruppen (som jag hoppas ska bli större med åren): nunneört i varmrött (okänd sort), porslinshyacint och blommande vinterbuske.

Maken och jag har gjort var sitt projekt i trädgården. Maken har höjt spaljén vid den starkväxande rosen ‘Gislaine de Feligonde’ (och snart ska han snickra till en högre båge också)…

…och jag har flyttat våra tre spaljéäppleträd till våra upphöjda odlingslådor… De ska förhoppningsvis trivas bättre mot en varm tegelvägg i österläge än vad de har gjort i halvskuggigt västerläge i Trädhörnet.

Knopparna på Ullungrönnen ‘Dodong’ fortsätter veckla upp sig.

Sedan förra veckan är det en massa nytt på gång. Svart nysrot vecklar ut sina vackra blad:

Den ungerska tandroten blommar fint i lila:

Rabarbern vecklar sakta upp sina blad:

Pionerna likaså:

Löjtnantshjärtanen skjuter upp ur jorden:

Luktviolerna, som en del ser som ogräs, blommar och doftar ljuvligt:

I Trädhörnet blommar massor av julrosor och tulpaner och narcisser är på väg upp:

Hundtandsliljorna ‘Snowflake’ och ‘Purple King’ blommar granne med Balkansipporna i Trädhörnet.

Sedan har jag fått en ny arbetskamrat. Och det är knappt jag vågar skriva det, men han har massor av finfin välbrunnen fårgödsel som han vill bli av med! (Anledningen? Jo, han har slutat med djuren och behöver inte så mycket gödsel till sina marker längre.) Näringsmässigt ligger fårgödsel mitt emellan kogödsel och hästgödsel, så det blir finfint för våra planteringar och odlingar. Hoppas kunna åka och hämta om en vecka eller två.

Nu går vi in i april och även om temperaturen har gått ner några grader igen efter helgens 15 grader och sol, så hoppas jag att värsta frosten håller sig borta från magnoliablommorna.

Länkar till Trädgårdsfägring, titta gärna in i andra trädgårdsbloggares trädgårdar just nu.

14 tankar på “Magnoliaknoppar, hundtandsliljor och en spännande kejsarkrona

 1. Så otroligt mycket vackert du har i trädgården! Redan!? Här ser det bara grått och trist ut fortfarande, jag har dock kommit på (efter 15 år) att vi visserligen har varma extremt långa sköna höstar här men att vårarna är kalla och sena. Iaf om man jämför med andra delar av landet i zon 1/2! 😥
  KRAM/Susie

 2. Nog märks det att Skåne aldrig fick någon meteorologisk vinter och därmed en väldigt tidig vår. Otroligt så långt allt har kommit hos dig! Och som alltid har du ett supersnyggt arrangemang med krukorna. Kejsarkronan var onekligen läcker i sin färg, har den stått i krukan hela vintern? Kanske ska leta rätt på sådan i höst, om jag minns det då.
  Skrattade gott åt den (numera) lilla rosenbågen bredvid den rejält tilltagna spaljén. Det blir såklart snyggt när proportionerna är de rätta 😉
  Kram på dig!

  • Ja, det fullkomligt sprutar upp skott ur jorden just nu. 🙂
   Kejsarkronan planterade jag i kruka i höstas och ställde i kallväxthuset över ”vintern”, den sköt upp skott tidigt och fick då lite vatten och fortare än jag anat blommade den. Håll utkik efter lökar i höst på nätet, den verkar vara halvsvår att få tag på. Mina lökar får bo kvar kruka tror jag, roligare så än att de blommar i rabatten.
   Rosenbågen ser lite liten ut ja… Rosorna är planterade i en bågform, så spaljén för den vänstra delen måste byggas i en annan vinkel. Men det blir bra när det är klart. 🙂
   Kram Kristina

 3. Vet du Kristina, jag kommer knappt på vad jag ska skriva, jag har bara suttit och bläddrat fram och tillbaka bland dina bilder och njutit. Jag tror jag sagt det förut men jag säger det igen, ditt säsongsbord är så fint! Jag önskar jag kunde ha något liknande men å andra sidan så får jag väl se mitt uterum som en form av säsongsrum 🙂 Tänk så mycket julrosor du har som blommar och att hundtandsliljorna blommar redan. Det är skillnad i vårt avlånga land. Jag börjar ju (som du vet) alltid att njuta av dina blommande cyklamen när snön ligger tjock hos mig 🙂 Till slut, kejsarkronan ‘Early Fantasy’ är verkligen vacker. Ljus och vårlätt i nyansen. Grattis till ett riktigt kap!
  Ha en härlig helg!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Jag tycker också om mitt lilla säsongsbord, lagom stort och så kan jag möblera om allt eftersom. 🙂 Ditt uterum är väl säsongs-extra-allt! 🙂 Blommande kamelior går verkligen inte av för hackor!
   Tittade till dvärgcyklamen i går – två blommor kvar och massor av inrullade frökapslar. De har blommat sedan november…
   Blev så förtjust i kejsarkronan i denna annorlunda färg, så ska hålla utkik efter fler i höst.
   Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 4. Å vilka vårkänslor jag fick. Vad långt allt kommit hos dig. Här ligger mycket bara i startgroparna än, och nu när det blivit kallare igen lär växterna avvakta ett tag till. Spaljerade äppleträd är så vackert så hoppas de blir riktigt fina på sin nya plats. Bladen på nysroten finns det väl inte mycket annat än wow att säga om. Fascinerande och vackra.
  Julrosorna, hundtandsliljorna och balkansipporna …. Härligt! Och ditt säsongsbord. Bara så fint!
  Kram Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin! Det är långt framme, ja, och just nu våndas jag över om magnolian ska få blomma fint eller få frostskador…
   Jag hoppas också att äppelträden ska trivas bättre! Och gärna ge lite frukt också. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s