Rosornas sommar – 5 fina hos oss just nu

Midsommar är förbi och plötsligt finns det tid för annat än att rensa ogräs. Titta på alla blommande rosor till exempel! 🙂 Vilket fantastiskt rosår det är!

Just nu är portalen mellan framsidan och de upphöjda odlingsbäddarna helt översållad av blommor. ‘Gislaine de Feligonde’ blommar mer än den någonsin har gjort. Gissa om jag är glad att maken snickrade en högre spaljé till den just i år! Annars hade en tredjedel av höjden fått klippas bort… Den översta ribban på spaljén ligger på 2,75 meter.

Lite längre bort, i gamla Lunden, växer honungsrosen Rosa Helenae upp i vårt gamla bigarråträd. Förra året byggde vi kaninernas utegård runt det trädet, men rosen nätade jag noga in gren för gren med plastnät i uteburens tak så den skulle kunna växa sig stor ovanför buren. Och det har den då sannerligen gjort!

Längs fågelvoljärens utsida, granne med kaninernas utegård, håller ‘Mme Alfred Carrière’ sakta på att klä in nätdelarna i grönt och rosa. Ytterligare två plantor klär in spaljédelarna vid komposthörnan.

Förra året köpte vi en ny ros som med tiden ska bli stor, ‘Schneewaltzer ‘. Nu har de första blommorna slagit ut och bådar gott. Även den ska få hjälpa till att klä in fågelvoljären i grönska. Rosor är en av få ”klängväxter” som inte är giftig för fåglar.

Vid den stora spaljén vid dagliljerabatten är det vitt, vitt, vitt. Rosen ‘Moonlight’ lyser upp.

I övrigt i trädgården så är kvällsljuset som vackrast just nu. Skuggnepetan och alla martornar lyser i motljuset och mitt bland allt det blå lyser Austinrosen ‘A Shipshire Lad’ och hybridstäppliljorna i terrakotta.

På trädäcket, granne med de sköna hängstolarna, har jag en ”rumsavdelare” gjord av tre pallkragar på höjden. Där blommar i år vita, rosa och röda lejongap och zinnior. På ”solhyllan” där Afrikas blå liljor samsas med citronverbena och pelargoner blommar den fina mörka pelargonen jag fick en stickling av för två somrar sedan i Frankrike.

Och på tal om rosor: i dag har jag varit på trevligt trädgårdsbesök hos både Mandelmanns trädgårdar och den Engelska trädgården i Kivik. Och därifrån fick en ny Austinros följa med hem: ‘Lady of Shalott’ som jag haft på ”vill ha-listan” i flera år.

Trevlig helg! Och titta gärna in hos Trädgårdsfägring! 🙂

16 tankar på “Rosornas sommar – 5 fina hos oss just nu

 1. Så vackra bilder på otroligt vackra rosor. Jag har ju en del själv och i år är dom fina, men många torkade ihjäl förra året. Trist när man inte får vattna ordentligt, vårt brunnsvatten räcker bara till 4 timmars vattning per dag och det är ”en droppe i havet” här.
  KRAM/Susie

 2. Ja, verkligen ett fantastiskt rosår, och blomår överhuvudtaget! Men att Gislaine de Feligonde kan bli så stor visste jag inte… har ju en som bara är några år, men trodde inte den skulle bli så stor, då hade jag nog inte valt den…;) men fin är den!

  Ha det gott i er fina trädgård!
  Kram Gunilla

  • GdF blev knappt två meter i soligt västerläge hos oss. Sedan flyttade vi den till fuktigare halvskuggigt österläge… Och då blev den plötsligt dubbelt så hög! Nu slipper jag äntligen att klippa ner den på höjden.
   Kram Kristina

 3. Kristina! Vilka ljuvliga bilder! Visst är det väl helt galet som rosorna blommar i år. Det är likadant här. Din ‘Gislaine de Feligonde’ är ju helt makalös! När jag såg bilden trodde jag det var honungsrosen. Min honungsros är så stor att jag nästan är orolig över portalen. Har faktiskt klippt ur den en del. Och vilka trevliga trädgårdsbesök du gjort. Och vilken vacker ros som fick följa med hem. Gul som bärnsten.
  Ha en fin sommarvecka!
  Kram Anita

  • Ja, GdF är verkligen gigantisk i år! Måste passera där ofta och bara njuta av den. 🙂
   Honungsrosen växer på bra så jag förstår att du måste gallra ur en del ur din. Men den är ju så fin när den blommar!
   Fin vecka till dig också.
   Kram Kristina

 4. Ja det verkar vara ett riktigt rosår. Mina GdF är också stora men jag beskär dem ganska hårt varje vår för att de ska klara sig som stora buskar. Men den är ju verkligen magnifik när den får sträcka ut sig, som hos dig.
  Ha det fint
  Helene

  • Tycker vi beskär GdF hårt också – på bredden om inte annat… Min rosvägg består av tre plantor på ena sidan och en på den andra. De har verkligen tagit för sig på sin nya placering.
   Kram Kristina

 5. Verkligen praktfullt! Här är det inte många sorter som trivs. Trädgården ligger på ren sandlådesand, så det är trevligt att se full prakt hos dig utan fula blad. Kan tänka mig att det är som finast hos både Mandelmanns och i Engelska trädgården nu. Vi gjorde den kombon i fjol.

 6. Det är bara att njuta av alla dessa rosor! Var det någon av de du visar som du klippte ned hårt i våras, minns att du skrev om det. Jag fick lite dåligt samvete då eftersom jag inte klippt i någon, men nu ångrar jag mig inte alls 😉
  Ser fram emot fler bilder från Österlen framöver!
  Kram ❤

  • Eller hur?! 🙂 Ja, Gislaine klippte vi en del i när den skulle upp mot den nya spaljén, det syns inte direkt…
   Gissar att dina rosor är magnifika i år! 🙂
   Fler bilder från Österlen blir det inte här, men jag lade ut många i två inlägg på insta.
   Kram!

 7. Jag kan bara hålla med alla andra! Ett magiskt rosår 🙂
  Ibland kommer lixom det riktiga livet emellan och även om det inte tar lång tid att blogga så är det lite svårt att få; ar…et ur 🙂
  Men oftast så blir det bra tillslut!
  Kram

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s