Bland dagliljor, rosor och vallmo – när juli är som bäst

Det är högsommar och i trädgården har de tidiga rosorna nu blommat över. Men de sena har precis startat, så det gör inget. 🙂

‘Eden Rose’ är så fin med sin vita och rosa blomma. Hos mig står den så klart i ‘Skära rabatten’ där den växer i en stor rostig klätterställning.

Dagliljorna blommar för fullt och min dagliljerabatt som anas genom avenboksportalen är som vackrast nu.

Men nu var det ju egentligen rosor jag började skriva om. Och i Skära rabatten blommar just nu även ‘Astrid Lindgren’. I år håller sig grenarna ännu så länge på en vettig höjd – förra året så var de uppe i stuprännehöjd på trädgårdsboden. I hörnet av boden planterade jag förra året ett rosa blåregn som är tänkt att slingra sig fram längs taket, än så länge lägger jag bara rankorna över ståltrådshyllan. Blåregnet har inte blommat ännu, så jag hoppas verkligen det är rosa när det väl gör det…

I år fick jag hjälp av tonårssonen med att klippa idegranshäcken, skönt med avlastning när det är så mycket annat som ska göras samtidigt.

En av de få Austinrosor som jag lyckats hålla liv i är ‘A Shopshire Lad’ som växer i Stäpprabatten ut mot gatan. Att det är varmt och torrt där verkar inte bekomma den det minsta och den är bra mycket högre än metern i år. Mycket trevligt! 🙂

I Stäpprabatten blommar den ryska martornen som galet och det surrar av bin och humlor och fladdrar av fjärilar.

I sparrisbäddarna blommar den låga kornvallmon som bäst. Jag rycker upp de varmröda, medan de vita, rosa, lavendelfärgade och mörkröda får vara kvar.

Ibland blir det spännande skiftningar i färgerna också, som den här:

Zinniorna har också börjat blomma och en av dem, ‘Cupcake Pink Shades’, kommer i flera olika nyanser.

En sort jag sådde som skulle vara ”laxfärgad”, salmon, visade sig vara skär… Suck. Men ‘Oklahoma Salmon’ var i alla fall som den skulle i färgen.

En sista blombild blir det, på några av ringblommorna. Ingen sommar utan dem!

Nu har jag semester och tänker göra ungefär som vår katt och njuta av dagen. Är man katt så innebär det att ligga på den svala cementtrappan på norrsidan av huset. Själv har jag tänkt titta på andras trädgårdar. 🙂

Önskar en fin sommar! Länkar så klart till Trädgårdsfägring.

14 tankar på “Bland dagliljor, rosor och vallmo – när juli är som bäst

 1. Vilken makalöst vacker entré till dagliljerabatten! ♥ ♥ ♥
  Hoppas du får en skön och avkopplande vecka med massor av blomsterfägring.
  Vi fick lite välbehövligt regn igår, sedan kom en störtskur med slagregn som spolade bort nästan halva uppfartsvägen… men trädgården tog inte så stor skada förutom att dagliljorna såg lite blöta ut efteråt, men det är nya fina blommor idag så det gjorde inte något.

 2. Himmel vad mycket fint du visar. Förstår att du rycker upp vallmo med ”fel” färg men vete sjutton om jag hade klarat det. Alla är ju så fina. Zinnia är verkligen an bra sommarblomma och står fint i vas också.
  Ha det fint
  Helene

  • Tack snälla! Jag har alltid några vallmo ”för mycket” så det känns mindre hemskt att dra bort de med fel röd. Eftersom jag gallrat i så många år nu kommer det inte så många i den färgen längre.
   Zinnia är så oerhört tacksam som snitt, håller evigheter. Har inte så många sorter i år, men nästa blir det fler igen.
   Kram Kristina

 3. Underbara bilder på en härlig trädgård! Den där strimmiga kornvallmon var läcker, sen är ju jag extra förtjust i dagliljor – dom kan man aldrig få för många av!!
  Idag när det är så otroligt varmt ska jag också ta lite ledigt, fast rensa lite i poolrabatten blir jag nog tvungen till. Men i morgon när jag fyller år ska vi ge oss ut på ”öjn” och kolla in naturen samt käka en liten festligare lunch nånstans. Var vet vi dock inte ännu. Jag fick bestämma själv…..
  KRAM/Susie

 4. Att gör som kisse några dagar låter skönt, bara njuta av livet och trädgårdens enorma prakt.
  Kram
  /Anette

 5. De där dagliljorna är helt fantastiska, vilken känsla att gå på den gången och få uppleva den prakten! Zinnior är favoriter även här och det där tipset med vallmo hos sparrisen ska jag ju som sagt härma. Nu är det paradisblomster i den pallkragen. Ja, förutom sparrisen då.
  Hoppas att min Austinros vill överleva hos mig och så ska det bli spännande att se hur det går för våra rosa blåregn – kommer de att vara rosa på riktigt? Jag tänker nog stamma upp mitt. Tror jag.
  Kram!

  • Ja, dagliljegången är jag stolt över hur den blev! 🙂 Längtar efter att den ska bli färgstark varje år.
   Det kommer lite vallmofrön i höst, så får du också en sparris/vallmoäng. 🙂
   Låt oss hoppas att de där blåregnen verkligen är rosa! Mitt blir uppstammat så gott det går.
   Kram Kristina

 6. Hej Kristina!
  Nu har det snart gått en månad sedan ditt inlägg och här kommer en väldigt sen kommentar från mig. Jag har njutit av all din juliblomning. Tycker verkligen om dagliljor. Jag har en gul sort som jag fått av förra grannen men den blommar i juni. Men mina andra sorter blommar nu. Fast inte alls lika mycket som dom brukar.
  Jag har också en Austinros och den har massor av knoppar så det lär bli blomning fram till frosten.
  Hoppas din semester var skön. Antar att du är tillbaka på jobbet nu.
  Kram Anita

  • Hejsan! Jodå, nyss hemkommen från Frankrike och i dag var första dagen på jobbet.
   Dagliljorna sjunger på absolut sista versen nu och det gäller att njuta av de sista blommorna. Jag har också en gammaldags gul och precis som din blommar den tidigt.
   Nu hoppas vi på en fin sensommar! 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s