Trädgården är en djungel och det känns i vissa lägen som om en machete vore det bästa trädgårdsredskapet denna soliga och regniga försommar (den skulle säkert funka finfint på mördarsniglarna också).
Dammen är äntligen rensad på löv och vattenväxterna uppfräschade. Den ena av näckrosorna skjuter skott, den andra verkar död. De japanska lönnarna och alla marktäckare är frodigare än någonsin.
Trädgårdskryddbuske ‘Hartlage Wine’, rönnsumak ‘Tiger Eyes’, mörkbladig perukbuske och i bakgrunden ullungrönnen ‘Dodong’.
Blomsterkornellen blommar som den aldrig har gjort förr, hela det stora trädet är helt vitt av blommor! Nu har rosen ‘Moonlight’ börjat blomma också och det är magiskt vackert med alla vita blommor i skymningen.
Sedan är det ju mitt i pionblomningen också. I Pionrabatten blommar det i vitt och rosa och en av favoriterna, ‘Aros Blek’, är söt som en karamell.
I Skära rabatten blommar den här knalliga, okända, pionen som är så snygg ihop med den mörkbladiga perukbusken.
Vid fågelvoljären har rosen ‘Mme Alfred Carrière’ sakta börjat klä in burdelarna. Lagom tills pionerna börjar ge upp kommer rosorna.
Bärlandet är så tätt i år att jag knappt lyckades ta något vettigt foto där… Men nog är det kart bland hallon, vinbär och krusbär! Och bärtryn har stora bär som snart är mogna.Här, mellan röda sommarhallon och hösthallon/blåklint, ska det finnas en gång…
Har för övrigt köpt tre nya sorters bärtry: ‘Aurora’, ‘Indigo Gem’ och ‘Honeybee’ (bilden). Hittade en ny plantskola i Småland som specialiserat sig på ätbart.
Ett dvärgmullbärsträd ‘Gerardis dwarf’ fick också följa med hem. Det ska bara bli hanterliga 2-3 meter högt. Just nu är det 30 cm och har tre kart. Bilderna jag sett på denna sort lovar gott, trädet ska bli helt översållat av frukt inom en ganska snar framtid.Växthuset med tomater till vänster och gurka till höger. Maken har byggt en nätställning till gurkorna som jag hoppas ska fungera bra. På planteringsbordet syns det lilla mullbärsträdet i en fyrkantig kruka.
Förra året, mitt i torkan, planterade jag frösådda fingerborgsblommor ‘Apricot Delight’ och hakonegräs. Inte världens bästa tajmning! Men i år kommer denna nya plantering mellan de bollklippta tujorna mer till sin rätt.
Det har varit tyst här på bloggen, men här hemma har det sannerligen inte varit tyst. Det har pipit inomhus i snart två veckor. Molly, vår blåvingade parakithona, dog hastigt. Vi tror Max inte matade henne ordentligt och hon svalt ihjäl när hon försökte mata ungarna. (Normalt sett så dör någon av ungarna, inte mamman.)
Nu stod vi där med fyra fina ungar. Vi bestämde på stående fot att ungarna skulle handmatas. Det har vi aldrig gjort innan, men nu var det bara att leta fram en liten spruta, blanda foder och sätta igång. Var fjärde timme, dygnet runt. Efter tre dygn kunde vi öka vilotiden på natten lite (tack för det), och nu har alla fyra ungarna fått sina fjädrar och de tre äldsta har både lärt sig flyga och börjat picka i sig frön. Så snart de äter själva ska de få flytta ut till voljären i trädgården, nu bor de i tv-rummet (som vi kan låsa så inte katten smiter in…).
7 juni. Fyra små rädda dunbollar utan mamma trycker ihop sig i ett hörn. De tre äldsta hade börjat få lite fjädrar, minstingen hade knappt stjärtfjädrar ens…
9 juni. Jag matar den minsta ungen med speciellt ”handmatningsfoder” som rörs ut med varmt vatten till en vällingkonsistens och ges med spruta.
16 juni, tio dagar efter att mamma Molly dog, är ungarna så här stora. De är helt orädda och sitter lugnt kvar i min mans händer. Minstingen sitter längst till vänster, det syns på ”bebisfjädrarna” på huvudet vem som är yngst.
Vad mer har hänt sedan sist? Jo, jag har grävt upp alla växter och planterat tillbaka dem i den fyra kvadratmeter stora rabatten vid trädäcket (minus ett par hundra tulpanlökar och höstliljor ‘Lucifer’ som fick ett nytt hem hos en trädgårdsvän). Och sedan jag blev klar med det har det regnat i lagom doser, så jag kunde inte vara mer nöjd med tajmingen. Alla växter ser ut att ha tagit sig efter återplanteringen.
Nu är det snart midsommar och både i den egna trädgården och på jobbet börjar det något lugnare tempot. Önskar er alla en riktigt fin midsommarhelg! Som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring.
Vilken underbar trädgård! Bra jobbat med fågelbebisarna, de ser jättefina ut!
Tack så mycket! Vi är så glada att ungarna ser ut att klara sig. 🙂
VIlken härlig djungel ni har! Jag borde också skaffa en machete snart, inser att många av mina växter börjar växa ifrån mig..
Ljuvliga pioner!
Och vilket jobb ni har lagt ner med fågelungarna, men så skönt att de klarade sig! Kan tro att de blir tama efter denna start i livet!
Ha en skön midsommar!
Kram från mig och katterna 😉
Ja, växterna växer så det står härliga till när de får både sol och värme. Tycker mycket om pioner, även om de inte varar så länge.
Ett par av fågelungarna är nu så tama att de kliver upp på handen om man håller fram den bredvid dem.
Önskar dig och familjen och katterna en riktigt fin midsommar!
Kram Kristina
Visst är det väl extra frodigt och ”djunligt” i år. Det är likadant här. Din blomsterkornell är makalöst vacker. En av mina absoluta favoriter. Kul när man hittar nya pärlor, som plantskolan du hittat. Pionerna har precis börjat slå ut här och jag kunde ta in en liten bukett till gårdagens middagsdukning i uterummet. ‘Aros Blek’ är verkligen som en fluffig dröm.
Men … jag blev så ledsen att läsa om parakithonan som troligen svalt ihjäl. Men så fint av er att ta hand om ungarna. Dom är ju så söta så jag blir alldeles varm i hjärtat. Hoppas det fortsätter att gå bra med dom, i synnerhet den lille.
Ha en fortsatt fin midsommarhelg!
Kram Anita
Tack Anita! Det går bra med fågelungarna, och utöver dem vi tagit hand om har två andra par också ungar just nu. Fast de matar som tur är själva!
Det känns verkligen som om allt är extra stort i år och har extra många blommor. Jag hoppas det fortsätter komma lite lagom med regn i år. Pionerna är ljuvliga och jag njuter till fullo av dem. Vad glad jag blir att du kunde plocka in en bukett till uterummet, det måste ha luktat så gott!
Kram Kristina
Det ser verkligen frodigt ut i er vackra ”djungel”. En djungel med vackra växter och med löfte om en massa ätbara godsaker framöver ….. härligt …… Det lilla mullbärsträdet verkade mycket intressant. Det är jag nyfiken på och ger det så mycket frukt så tidigt så är det ju fantastiskt. Vårt Mulle blev avätet av rådjuren tidigt i våras men har nu börjat repa sig riktigt fint och lite bär ser det ut att kunna bli också. Vi har också fått en del regn denna vår och det är så skönt att slippa vattna hela tiden. Jag har förstått att alla inte är lika lyckligt lottade så vi som fått får vara tacksamma.
De små parakitungarna är bara för söta. Så skönt att ni lyckades klara dem.
Ni får ha en fortsatt fin sommar!
Kram Anna-Karin
Tack Anna-Karin!
Visst verkar mullbärsträdet intressant?! 🙂 Har smakat det första lilla bäret nu och det var riktigt gott. Hoppas ditt Mulle repar sig bra och ger skörd.
Snart ska de två äldsta parakitungarna få flytta ut i voljären, men först ska alla fyra ringmärkas och vi ska rycka fjädrar och skicka på dna-analys så vi vet vilka som är hanar och honor av dem.
Har läst ditt intressanta inlägg om roddisar och njutit av alla fina bilder. Så många olika du har! Även om du nu inte har de stora samlingar som andra i din närhet har. 🙂
Önskar dig o familjen en fin sommar!
Kram Kristina
Är så glad att jag sett bilderna på Instagram och redan visste hur bra det gått med ungarna, för det där var ju lite av en tragedi! Nu har ni förmodligen de tamaste fåglar man kan tänka sig 🙂
Ja, och nu är ungarna stora och har flyttat ut till pappa i utevoljären. 🙂 En del av tamheten försvann i och med det, men de är inte rädda av sig när vi går utanför buren. För de framtida ägarna kommer det att gå lätt att få dem handtama igen. Och barnen lär aldrig glömma sommaren med fågelungarna i tv-rummet… 🙂