Höstfärger, en ljuvlig vinterlilja och ett nytt persikoträd

De senaste dagarnas kyla har nu lämnat över till varmare dagar och nätter. Vi klarade oss från minusgraderna och hade ”bara” precis nollgradigt. Prognosen för några dagar sedan lovade dock flera minusgrader och jag fick panik och for runt i trädgården med ficklampa och sax och skördade ett helt fång med blommor. För säkerhets skull!

De blev till flera fina buketter, min favorit är nog den med orange zinnia ‘Oriole’ och lila höstastrar. Kanske en framtida rabattkombination?

Även om minusgraderna har hållit sig borta har höstfärgerna börjat göra sitt intåg. Ginnalalönnen har redan släppt nästan alla löv och ullungrönnen ‘Dodong’ har börjat rodna.

Just nu går jag ofta stigen förbi den naturliga dammen. Där blommar den helt ljuvliga vinterliljan, som till min stora glädje överlevde vintern, och blommar och blommar. På vattenytan flyter ginnalalöven omkring och påminner om årstiden.

Ginnalalönnens stammar – de flesta löven ligger på gången och i dammen…

Från andra hållet ser det ut så här. Olika japanska lönnar, ormbunkar och höstastrar.

Två andra fina växter som blommar och blommar är rosen ‘Moonlight’ och Himalayakaprifolen.

Tror bestämt att jag har glömt berätta att jag har köpt ett persikoträd? Har varit på jakt efter ett ‘Ice Peach’ ett tag och rätt som det var hittade jag ett litet träd på den lokala plantskolan! Slog till direkt och nu står den i varmaste delen av trädgården i området framför växthuset. ‘Ice Peach’ bär rikligt med frukt, blir behändiga två meter hög och frukten smakar helt ljuvligt intygar bloggvännen Anette och Sara på Skillnadens (se bara på den HÄR videon!).

Snart är det helg igen och jobbet med att ställa undan, städa upp och fixa inför vintern fortsätter. Förra helgen städades växthuset ur och tomaterna hamnade på komposthögen. Nu växer asiatiska bladgrönsaker i växthuset i stället. Håller tummarna för bra planteringsväder den kommande helgen så att en del av alla tulpanlökar kan komma i jorden. Länkar till Trädgårdfägring.

12 tankar på “Höstfärger, en ljuvlig vinterlilja och ett nytt persikoträd

 1. Så härliga ”sommarblommor”. Trist att blomningstiden ute är över! Har länge funderat på att skaffa ett persikoträd till växthuset, men dragit mig för det eftersom dom blir så stora. Men ett 2-meters skulle gå in helt klart….. Så nu är bara problemet att hitta nåt ställe här på ön som kan tillhandahålla ett sånt träd!
  KRAM/Susie

 2. Härliga färger i din trädgård och skönt att du klarade den från frosten. Här har det varit rejäl frost under längre som skördat sina offer.
  Jo, jag kan verkligen intyga att Ice Peach är helt ljuvlig i smaken. Mitt träd bor i hink i växthuset. Det vår väl mest ses som ett experimint.
  Allt gott
  /Anette

 3. Hej Kristina!
  Himalayakaprifolen ser riktigt fin ut, men ser att den bara är härdig till zon två. Vilket härligt persikoträd, som ser ut att ge mycket frukt. Det blev fint väder hos oss, så jag lyckades få ner de flesta av mina lökar, idag är det regn och rusk.
  Ha det gott /Marika

 4. Så mycket fint på en gång. Buketterna är ju helt underbara, och vinterliljan helt fantastisk. WOW. Jag trodde inte att de klarade sig utomhus överhuvudtaget så jag blev jättefascinerad när jag såg den. Men det är väl zon 1 som gäller tänker jag. Himalayakaprifolen är helt klart också en sån där ”vill ha-växt”. Så mycket fint det finns.
  Ditt Persikoträd ser fint ut och jag inser att det är en lovande sort. Har dock ett ett som min svåger ympat på en plommonstam och det har så stort affektionsvärde för mig att det är det som gäller. Framtiden får utvisa hur det blir.
  Vi kommer med största sannolikhet till Varberg. Vi ser fram mot det båda två och det vore jättekul att träffas. Vi får höras vidare.
  Kram Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin! Vinterlilja var en chansning, men den är helt ljuvlig. Blommar för fullt och många knoppar kvar. Himalayakaprifolen hade jag i kruka de första åren, så det är möjlighet om du har en vinterförvaring med ljus?
   Spännande med persika hos dig också! Vi får se hur det blir hos oss båda. 🙂
   Och så roligt att traditionen med Varberg (troligen) får en fortsättning! 🙂 Håller tummarna att vi ses där.
   Kram Kristina

 5. Oj, som jag älskar dom buketterna! Verkligen, verkligen jättefina!
  Själv var jag i Kroatien när den ordentliga frosten slog till här. Gissa om jag blev förvånad när jag kom hem och flög in över Arlanda och såg förändringen mot en vecka tidigare då jag åkte. Men hos dig ser det fortfarande fint ut. Vinterliljan! Vilken skönhet och så lycklig du måste vara att den klarat sig och bara blommar och blommar. Och gissa om jag blev förälskad i Himalayakaprifolen! Har aldrig hört talas om en sådan men … vilken snygging! Det låter så mysigt med dammen. Tänk så bra den blev.

  Idag skiner solen och nu är det faktiskt dags att ge sig ut i den! Det blir långpromenad men också höstsysslor i trädgården och därefter en god lördagsmiddag!

  Önskar dig och familjen en riktigt fin helg!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Förändringen i naturen gick snabbt! Hoppas du hade en bra resa.
   Vinterliljan bara blommar på och fyller mig med sådan löjlig glädje. Så vacker och så helt ”fel” så här års.
   Dammen känns som om den alltid har varit där, så det blev som det skulle. 🙂
   Fortsätt fin helg till er!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s