Komposthörnan = trädgårdens hjärta – historien om vår trädgård del 4

Efter ett relativt ”lugnt” 2002 (i alla fall ur trädgårdssynpunkt – vi var upptagna med att ta hand om vårt första barn) var det 2003 dags för ett nytt projekt. Tankarna på att skapa ett område med många träd i trädgården – Trädhörnet – gjorde att den dåvarande komposthörnen i västerläge låg i vägen och behövde flyttas. Bredvid det stora gamla bigarråträdet i österläge fanns ett jättebra, skuggigt, ställe.

Varför lägga en massa tid och energi på en komposthörna? Jo, för mig är det själva hjärtat i trädgården! Det är ju där som löv, fjolårsperennklipp, potatisblast och allt annat blir finfin jord, full med mask och annat småliv. Visst kör vi en del till tippen, men det är mest fröogräs, taggiga rosgrenar och annat. Det som förmultnar fint på ett år eller så stannar alltid i trädgården.

Vi hade som ni ser på fotot finfin grävhjälp av vår 1,5-åring som så klart var med oss i trädgården när vi fixade och byggde. 

Maken byggde en liknande konstruktion som han hade gjort vid vår uteplats år 2000.

Så här såg det ut när det var klart.

Inne i komposthörnan fanns det tre kompostfack på vardera en kubik, plats för jordsäckar, skottkärra med mera.

Dessutom fick matkomposten, en biokub polar, en ny bra plats.

Utanför planterade vi olika klematis som klängde upp på utsidan av staketspaljén.

Så här såg det ut efter ett par år.

Vi dolde med andra ord vår ”skräphörna” så effektivt att besökare vid första anblicken ofta trodde det var en skuggig uteplats! Att det dessutom gick att ställa en del växter bakom komposthörnan var ju en fiffig bonus.

Sedan var jag inte ensam om att gilla komposthörnan… Vår katt älskade att vara längst upp i en av kompostbingarna på våren och njuta av solen (så jag lade alltid torra ormbunkar och prydnadsgräs överst när jag klippte ner fjolårsvisset). En älsklingsbild på honom! Visst ser man hur han njuter av solen?! 🙂

Och så här kan man också sträcka ut sig och ta det lugnt…

Med de gosiga bilderna önskar jag er en fin aprilvecka! Länkar förstås till trädgårdsfägring.

6 tankar på “Komposthörnan = trädgårdens hjärta – historien om vår trädgård del 4

 1. Perfekt inlägg för mig idag! Maken hade gjort en liten pappersmodell av en kompost (köpemodell) som han gav mig i födelsedagspresent. Vi pratade om att skaffa något sådant när vi var rätt nya husägare, men idag inser jag att den är alldeles för liten och ynklig för våra behov. Nu kan jag planera lite mer och dessutom ha dina bilder att visa för honom (så han vet vad han har att snickra). Har samlat lite andra idéer också, men en köpevariant lär vi inte skaffa, det kommer han snart att bli varse. 😉
  Härliga bilder på njutande katt dessutom!
  Kram!

  • Komposter är som växthus, skaffa inte en som är för liten… 😉
   Bra om vi kan inspirera i era funderingar på kompost! 🙂 Vi har ju byggt om hela kompostområdet en gång till, just för att facken inte räckte till. Nu har vi två stooora fack där komposten kan ligga i två år och bli färdig jord. Sök på nya komposthörnan här på bloggen. Inlägget är från 18/5 2017.
   Kram Kristina

 2. Vilket tjusigt bygge! Stabilt o rejält! Och jättefint när det kläs in med växter!
  Och så den lille livsnjutaren högst upp! Han tror väl att bygget är åt honom 😉
  Ha det gott!
  Gunilla Rosor o ruiner (skriver på mobilen o vet inte hur man loggar in…

  • Hej! Måste börja med att säga att det blev så fint med nya tapeten hos dig! Jag följer dig lite tyst, hamnar tyvärr fortfarande på spamsida.
   Jajamensan, klart bingarna var till katten?! 😉 Gillade verkligen att klematisen draperade sig så fint.
   Kram Kristina

 3. Vad roligt det är att du tagit så många bilder från era projekt. Jag önskar jag kunde ha en rejäl komposthörna här men då blev det väl ingen trädgård kvar. Er är verkligen vacker. När jag ser den nedersta bilden där den är helt täckt av grönska och blommor så blir jag bara lycklig. Fast jag måste säga att jag blir ännu lyckligare när jag ser er njutande katt. Dom är härliga våra ”gosedjur”.
  Önskar dig en fin dag. Nu är vårvärmen här 🙂
  Kram Anita

  • Tur vi har våra gosedjur just nu, de och trädgården gör väl att det går att hantera denna konstiga tid.
   Kan sakna gamla komposthörnans ”klematisgardiner” när jag tittar på bilder… Men nya hörnan funkar bättre idag. Inte lika vacker, men stor nog för vattentunna och växter också.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s