Magnoliablomning, japanska lönnar och tulpanfrossa i en nystädad trädgård

Det är fem dagar efter vår allra första trädgårdsvisning på våren. Och vilken visning det blev! Solen sken och glada besökare promenerade runt i trädgården och njöt av allt som blommade och alla träd med vackra bladverk. 🙂

‘Pink Impression’ vid kopparlönnen, i bakgrunden praktmagnolian.

Praktmagnolian är så vacker när frosten inte förstör blommorna. I år var blomningen nästan perfekt, bara några enstaka blommor fick brun kant. Under blommar som vanligt de blå pärlhyacinterna. Det spelar ingen roll om våren är tidig eller sen – de blommar alltid samtidigt. 🙂


Japanska lönnen ‘Inaba-Shidare’ vid ingången till trädgården, i bakgrunden tulpaner, olika törelsorter och vivor.

Japanska lönnarnas bladsprickning blev perfekt till visningen. På bilderna tre av de nyaste: ‘Bloodgood’, ‘Seiryu’ och ‘Ryusen Pendulum’.

Några besökare berättade att de hade längtat hela veckan! Många var så glada över att det ”hände något”. En del besökare var gamla bekanta, men många hade också hittat till vår trädgård för allra första gången. Inklusive sällskapet som på väg till ett annat ställe körde igenom byn, såg skylten med ”trädgårdsvisning” och svängde av till oss! 🙂

Purpurtreblad, skär vitsippa ‘Isabell’, gul sorgklocka, röd löjtantshjärta ‘Valentine’ och gul hundtandslilja. Några av alla snyggingar i trädgården i början av maj. Och så söta lilla igelkotten som vilar i myskmadran…

Tulpanen ‘Blushing Lady’ i kruka och på andra sidan gången mitt gul-orange tulpanhav som inom kort ska få påfyllning av många nya lökar…

… som just nu är planterade i den ena av mina två upphöjda bäddar på trädäcket.

I år är det inga irriterande kallrosa tulpaner till höger i bild. Fina kopparfärgade gyllenlack och orange och mörklila violpenséer bidrar med tidig vårfärg, sedan tar perenner och lila allium över.

Vi hade i dessa tider två regler för besökarna: vi enkelriktade trädgården för att undvika onödiga möten på våra smala grusgångar och alla besökare fick med sig en liten sten när de anlände. När de gick därifrån fick jag tillbaka stenen i min korg. På så sätt visste jag hela tiden att det inte var för många besökare på plats samtidigt. Bonusen var också att när någon frågade om det var många besökare så kunde jag bara titta på mängden stenar i korgen och ”se” ungefär hur många som befann sig i trädgården.

På stora armeringsmattor klättrar den fembladiga akebian och blommar just nu vackert. Sparrisarna är på väg upp och det som ser ut som ogräs är självsådd vallmo.

Besökarna visade varandra stor hänsyn, väntade tills de före hade kommit in en bit i trädgården innan de gick in och så vidare. Totalt hade vi runt 110 besökare på drygt fyra timmar. Yngsta dottern sålde hembakad fika, maken pratade fåglar och jag svarade på mängder av trädgårdsfrågor och sålde växter. Nu laddar vi om till 28:e juni. Oavsett vad som händer med Tusen Trädgårdar så öppnar vi vår trädgård igen då (om inte antalet personer som får samlas ändras förstås).

På det lilla trädäcket vid dammen lyste tulpanen ‘Sun Lover’ i knalliga färger. De stora bolltujorna är sedan några år bollklippta.

Japanska lönnen ‘Shin-deshojo’ vid dammen.

Nu väntar några lugna trädgårdsveckor (i alla fall när det kommer till ogräsrensning), det är ju bonusen efter en visning. 😉 Men det finns att göra ändå, var så säker. Men några extra gofikor med det hembakade som blev över blir det definitivt!

Delar av Trädhörnets lundparti med dubbla vitsippor ‘Vestal’, julrosor och gula hundtandsliljor.

Och dagen efter fanns en intervju i lokaltidningen också. 🙂

Önskar er en riktigt härlig trädgårdshelg! Titta gärna in på Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om.

18 tankar på “Magnoliablomning, japanska lönnar och tulpanfrossa i en nystädad trädgård

 1. Tack för att ni visade er fina trädgård! Det var så inspirerande att vandra runt och njuta av vackra växter och smakfull design. Det blev en mycket givande utflykt!

 2. Återigen, ett så jättebra initiativ av er att öppna trädgården. Sådana ljusglimtar behövs verkligen nu. Och det går ju dessutom alldeles utmärkt bara man är kreativ i tänkandet som ni är. Just att köra med enkelriktat och det där med stenarna var ju verkligen smart. Och sedan … såååå vacker er trädgård är i majskrud. Just den här nygrönskan då ljuset når ner nästan överallt är så mild och vacker. Dammområdet är så fint, lunden med alla vitsippor. Och att era japanska lönnar börjar slå ut. Min har långt kvar men det är ju betydligt senare hos oss. Däremot blommar min magnolia nu och hör och häpna … den har inga bruna kanter trots att vi haft så många frostnätter!
  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  • Kanske är det fler som kan öppna sina trädgårdar i liten skala i vår och sommar och dela med sig? Hoppas! Njuter av vår trädgård, så mycket vackert överallt denna tid på året.
   Så glad jag blir att magnolian hos er har klarat sig så fint i år! Härligt! 🙂
   Kram Kristina

 3. Så magnifik din magnolia är! Vilken praktblomning precis vid rätt tillfälle. Ja, hela din trädgård är fin, förstår verkligen att besökarna var glada.
  Hade tänkt fråga dig om din vallmo bland sparrisen, men nu fick jag ju veta ändå. Hos mig syns bara sparris och ingen vallmo än. Hoppas att den kommer, det är lite svalare hos mig än hos dig.
  Enkelriktat är det här också, i alla fall i starten, men det där med stenarna var smart. Det ska jag se till att vi använder oss av när vi arrangerar öppna trädgårdar i juni!
  Kram!

  • Tack Anni! En vecka senare har praktmagnolian nästan helt blommat över, så det var verkligen tur!
   Vallmon kommer nog, det dyker upp nya små plantor här allt eftersom.
   Ja, vi får försöka underlätta för de som kommer på besök så det blir bra. Stentipset får gärna sprida sig! 🙂
   Kram Kristina

 4. Hej Kristina
  Er trädgård är verkligen fin och frodig i alla årstider – det är bra gjort! Själv jobbar jag på det där med att få en trädgård som är fin på våren, jag gör framsteg varje år och nu känner jag äntligen att jag är på rätt väg!
  Vilket bra upplägg ni körde för er trädgårdsdag och va roligt att det kom så många besökare!
  Kram Nora

 5. Vad kul att så många kom, det är ni verkligen värda, ni har så fint!! Och vilken härlig känsla det är med en sån nystädad trädgård, njut på det! 😉 Magnolian är ju så fin! Här i kvarteret finns en vacker och stor magnolia, men den hade tyvärr fått en knäpp med frost, för den var alldeles för brun i alla blommor. SÅ synd när det ändå är så kort blomning och den blir förstörd! Och likadant var det i fjol minns jag, frosten kom precis efter att magnoliorna hade slagit ut, så trist!
  Kram Gunilla

  • Tack så mycket Gunilla! Ja, frost och magnolior är ingen bra kombination. I natt hade vi 2.5 minusgrader… Så nu är alla blommor bruna! Lider med din granne, man längtar så efter blomningen och så blir det inget.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s