Ordna en lättskött bärträdgård – historien om vår trädgård del 6

Det vi kallar för Bärområdet eller Bärträdgården ligger i nordvästra hörnet av vår trädgård. I det här området med ypperligt skyddat väster/söderläge planterade vi bärbuskar och fruktträd nästan med en gång vi flyttade hit 1999.

2006. Hallon och olika bärbuskar är planterade i söderläge mot staketet vid gatan.

2006 planterade vi också två plommonträd mitt i gräsmattan, ett ‘Opal’ och ett ‘Czar’. Längs staketet syns vinbärs- och krusbärsbuskarna. Pinnarna och buskarna närmast i bild är de nyplanterade avenboksplantorna som med åren ska bilda en portal.

Efter bara några år började omgörningen. Den stenhårda jorden runt bärbuskarna och allt fröogräs som hela tiden grodde i den bara jordytan var på tok för arbetskrävande. I ett första steg lade vi bara markduk runt bärbuskarna med krossgrus ovanpå. Vips blev vi av med ogräsrensningen! Bärbuskarna – som plötsligt fick det fuktigare runt rötterna –  frodades.

Nästa steg blev att lägga markduk i hela området, plantera bärbuskarna på bekväm plockhöjd i pallkragar och ha grusgångar runt de långa raderna. Det blev ännu bättre. Samtidigt tog vi bort gräsmattan och anlade en grusgång. Nu var hela bärområdet så lättskött som det kunde bli.

Så här såg det ut tre år senare, 2009, när plommonträden hade vuxit till sig lite. (Och här kommer ett tips: lägg bark eller något annat mjukt under fruktträd, för fallfrukt som landar på krossgrus är inte kul att skörda!)

2009. Jordgubbar, hallon och bärbuskar i pallkragar.

2011 såg det ut så här, nu har plommonträden fått höjd! I mitten av bilden syns den numera färdigvuxna avenboksportalen och gången som leder in i den mer privata delen av trädgården.

Och så här såg det ut från gången 2012. Till höger ligger vår dåvarande trädgårdsbod, Numera är den utbytt till en kombinerad bod och växthus.

Så småningom började pallkragarna att ruttna sönder och 2013 bestämde vi oss för att göra om hela området på ett annat sätt. Men den historien berättar jag mer om lite längre fram… 🙂

HÄR kan du läsa tidigare delar i historien om vår trädgård.

7 tankar på “Ordna en lättskött bärträdgård – historien om vår trädgård del 6

 1. Jag tyckte väl att jag inte kände igen att du hade bärbuskar i pallkragar och så funderade jag över dagliljegången … Så kul att se förändringarna och hur prydligt du haft det ända från start!

  • Ja, det har hänt en hel del genom åren! 🙂
   Ofta har vi testat något först i lite enklare/mindre skala och om det har fungerat har vi gjort det större och snyggare sedan.
   Många har haft synpunkter på en del vi har gjort i trädgården, men vad är det värsta som kan hända liksom? Att det inte fungerar och man får göra om? Tror jag kan leva med det. 😉 För göra om och ändra har vi så klart fått göra ibland!

 2. Så roligt att se hur det började med bärodlingarna. Jag har en favoritbild som du lagt ut i ett inlägg där du håller en massa bär i handen. Den bilden kan få vem som helst att vilja odla bär 🙂 Själv har jag bara ett par blåbärsbuskar som jag ska flytta då dom får massor av kart och sedan blir det inte så mycket mer. Nu tror jag att jag hittat en plats. Som sagt, det är bara att göra om, det är ju omöjligt att få allt rätt från början. Och inte så kul heller, för den där aha-upplevelsen när man gjort om något och det blir så mycket bättre, den är obetalbar. Förresten … jag har ju jordgubbar också, i pallkrage som vi satte förra året. Har ju gett jättebra skörd i sommar, ska skörda nya i helgen. Glömde dom 🙂

  Kram Anita

  • Ja, mina ”bärhänder” är ett favoritmotiv. Får lägga upp en aktuell snart! 🙂
   Hoppas dina blåbärsbuskar ger bättre skörd på ny plats. Så trist att de inte mognar!
   Just nu är det bara innesittande för min del, har tyvärr åkt på kristallsjuka. Ska på behandling nästa vecka, så då hoppas jag det ger sig. Tur det är något som går över i alla fall, även om sista semesterveckan blev sjukvecka.
   Lyllos dig som har jordgubbar! 🙂 Mina ampeljordgubbar strejkar i kylan, så nu har jag lyft in krukorna i växthuset i hopp om att det ska ge nya bär. Håll tummarna!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s