Bland dagliljor, luktärtor och många goda bär

Så kom då äntligen lite soligare och varmare dagar och jag fick se Dagliljerabatten i full prakt! Väntar på det varje år!

‘Campfire Ambers’.

‘Frans Hals’.

‘Pretty Fancy’.

‘Scaramouche’.

‘Double Passion’

I en av de flyttbara små planteringarna av pallkragar på trädäcket har jag i år en blåklints- och luktärtsäng. Blev fint tycker jag, så det blir nog favorit i repris nästa år.

Dagar när det är tyst hos grannarna (läs: ingen som bullrar med åkgräsklippare, kör med grästrimmer eller har besök av vilt hojtande barnbarn), sitter jag gärna vid naturliga dammen.

Så här ser min ”bärhand” ut just nu när jag går i trädgården: röda vinbär, röda krusbär, röda och gula hallon, blåbärstry, björnbärshallon och vita vinbär. Snart ändrar innehållet sig när de gula hallonen och blåbärstryn tar slut för säsongen och körsbären (de som få som blev i år) och svarthallonen mognar.

Vi skördar många olika sorters ätbart i trädgården och tillsammans blir det goda sallader. För skojs skull samlade jag ingredienserna till en sallad på köksbänken. Olika sorters sallat, basilika, löparfetblad, malabarspenat, trädgårdssyra, sockerärtor, isört, gurka, dill (till färskpotatisen som inte är med på bild), gurkörtsblommor och dagliljor.

Och så här blev det färdiga resultatet! 🙂 Det röda är skivade dagliljeknoppar.

Har börjat plocka in snittblommor nu när sommarblommorna har satt fart. De här fina medicinflaskorna fyndade jag på loppis för tio kronor styck! 🙂 Perfekt med smala halsar till luktärter med flera.

Titta gärna in hos Trädgårdsfägring och se vad som händer hos andra trädgårdsbloggare.

7 tankar på “Bland dagliljor, luktärtor och många goda bär

 1. Bara njutning för hela slanten här hos dig, oavsett om det gäller dagliljor, flyttbara ängar,ljuvliga bär, sallad eller glasflaskefynd. Så snygg form på flaskorna! Imorgon ska jag få några auktionsfynd levererade, ska bli spännande att se om jag är nöjd när jag ser dem IRL. men det tror jag.
  Blåbärstry och björnbärshallon har jag aldrig provat, men just idag vill jag inte ensa tänka tanken på fler bär …
  Kram!

  • Flaskorna är en ny favorit, så glad att jag hittade dem! 🙂 Lätt och kul att plocka in blad, strån och blommor.
   Hoppas dina auktionsfynd blev bra! Alltid lite lurigt när man inte ser saker ”på riktigt” innan köp.
   Bär är gott i lagom mängd… 😉
   Kram Kristina

 2. Jaha, där var den igen, bärhanden 🙂 Lika läcker som vanligt. Det vattnas i munnen här ska du veta.
  Din dagliljerabatt är något alldeles extra. Vet du vad? Igår klippte vi vår gamla häckoxbärshäck som växer mot ena grannen. Den var alldeles för vildvuxen och vi tog i år tag i det och klippte den rätt mycket, inte på höjden (den måste vara hög för rådjuren) men på sidorna. Och vet du vad som kom fram? Jo massor med dagliljor. Kom ihåg att jag hade dom vid dammen men dom hade liksom försvunnit in i häcken. Dammen kom också fram så nu blev det ett litet vattenblänk igen 🙂
  En äng i en pallkrage. Vilken bra idé! Älskar allt som är till glädje för våra kära pollinerare.
  Och så måste jag bara fråga. Er sallad, så himla läcker och god den ser ut! Och menar du att det går att äta dagliljeknoppar ”rakt upp och ner” om man säger så. Ingen tillagning alltså? Jag har ju hittat lite dagliljor nu 🙂
  Vaserna … så läckra! Jag har ju min blå samling i köksfönstret.
  Ha en bra vecka! Här vräker regnet ner just nu men det är ”bara” en skur.
  Kram Anita

  • Men vad kul Anita! Att hitta försvunna dagliljor bara så där! 🙂 Och vad härligt att dammen kom fram igen, minns ditt vattenblänk.
   Jodå, det går bra att äta dagliljeknoppar som de är. Jag brukar ta knoppar som ska slå ut nästa dag och bara skiva och strössla över salladen. Blir så vackert! Smaken? Svårt att beskriva, men mer åt det söta hållet med lite kryddighet.
   Fin vecka till dig också!
   Kram Kristina

 3. Har bara några få sorters dagliljor och blomningen blir av någon anledning kort. Vet inte om det beror på att jag är dålig på att plocka bort utblommat. Sen gillas de av rådjuren och här finns massor av rådjur så jag har inte tyckt att det varit någon mening att skaffa fler. Men nu ser jag ju att de kan ätas också, och vilket härligt tillskott till salladen Jättevackert!
  Som alltid fina bilder och inspirerande trädgård.

  • Tack så mycket! ❤
   Blomningen håller inte på så många veckor, men olika sorter blommar lite olika tid. Det gör att blomperioden blir en månad totalt sett. Jag plockar överblommat var tredje dag eller så, mest för att det börjar se skräpigt ut då. Ganska skönt att gå i kvällningen längs gången med en hink i ena handen och plocka överblommat samtidigt som man njuter av dagens öppna blommor. Och visst blir det vackra sallader?! 🙂 Våra kaniner älskar att äta dagliljebladen som godis också.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s