Tankar om tacksamhet en oktoberdag

Det är drygt tre veckor sedan jag sist hade en heldag i trädgården. Slutet på september och början av oktober blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Den där konstiga smärtan som jag ringde vårdcentralen om resulterade i att jag mindre än två timmar senare körde mot akuten med en remiss i handen. Inte visste jag då att jag inte skulle vara hemma på en vecka.
Jag är så tacksam över att bo i ett land med sjukvård som jag slipper fundera på om jag har råd med. Tacksam över att en sjukförsäkring ger mig en inkomst tills jag är frisk nog att jobba igen. Och så innerligt tacksam för alla dessa fantastiska människor jag mött i vården! Ni är underbara!
Min man fick inte komma och hälsa på, besöksförbud råder ju, så han lämnade in en väska med det nödvändigaste till avdelningen där jag låg inlagd: mobilladdare och några nya trädgårdstidningar. Var för trött för att orka läsa, men att titta på fina trädgårdsbilder gör gott för själen det också. Väl hemma hade jag ju lilla må bra-pillret Izumi som gosade många timmar hos mig.
På måndag är planen att jag ska börja jobba igen. Det blir nog bra. Lite lugnt i början, för energin är inte riktigt på topp ännu.
Under tiden hemma har det bara blivit korta besök i trädgården. Jag har plockat några frön, lite blommor till en bukett och flyttat in några krukor i växthuset. Det dröjer nog tills jag orkar en heldag, under tiden pekar jag och maken gräver och fixar efter mina anvisningar.
Trädgårdsvisningen i söndags? Den fixade resten av familjen galant. Vi ställde om, inte in. Hoppade över fika och lite extra ”höstpiffande’ och gjorde bara det nödvändigaste. Jag är så glad att vi kunde hålla öppet och att jag orkade vara ute de fyra timmarna och prata med besökarna.
Det här är vad de fick se:
Vackra glasbärsbusken med sina lila bär och höstastrar i matchande lila.
Syrenhortensian i höstskrud och blommande skuggliljor ‘Pink Freckles’. Vi har inte haft frost ännu, ”bara” +0,5 grad som kallast, så många växter blommar och blommar.
Höstfärgerna är inte så glödande ännu, som vi hade hoppats när vi valde datum för visningen, men Ullungrönnen ‘Dodong’ har i alla fall börjat bli röd.
Och vissa snyggingar, som rönnsumaken ‘Tiger Eyes’, får sina färger tidigt på hösten.
En del växter är lite extra fina efter regn, som perukbusken.
I Lunden blommar höstastrarna för fullt och diamantrör-gräset är fint i motljuset.
 
Kopparlönnen, ja, den är ju en favorit så här års. Så vacker med gräsen, blodtopp, fläckflockel och kärleksört som sällskap.
Tror bestämt det får bli en bild till på kopparlönnen. Den här vyn ser de som går förbi vår trädgård. Bolltistlar och snygga Miscanthus ‘Morning Light’.
Ta hand om er! Nu närmast här på bloggen väntar några inlägg i historien om vår trädgård som ligger klara att publicera. Länkar så klart till Trädgårdsfägring.

16 tankar på “Tankar om tacksamhet en oktoberdag

 1. Önskar dig god bättring! Var rädd om dig och ta det försiktigt! Vill tacka för att du och familjen trots uppkommen situation ställde upp och visade er vackra trädgård för oss besökare. Det blev ett intressant och givande besök!
  Tack!

 2. Kristina, så skönt att du är tillbaka och att det går åt rätt håll. Att du kan, även om det ännu är korta stunder, njuta av trädgården. Så fint att ni ställde om och inte behövde ställa in trädgårdsvisningen. Vilken fin familj du har, och så fina ord om sjukvården och personalen. Och Izumi, gosingen. En av de bästa medicinerna är ett gosigt, varmt och mjukt husdjur.
  Din översta bild på hortensian i kruka är så mjuk, harmonisk och vacker. Och bilderna på er höstträdgård är så fina. Den nedersta bilden är fantastiskt fin med solen som lyser mellan grenarna, bolltistlarna i förgrunden och det solbeströdda gräset. Har också upplevt att grönskan hängt kvar länge i år och förmodligen beror det på att september var rekordvarm. Nu kommer det nog dock att gå snabbare för nu har ju temperaturen sjunkit rejält och även vindarna ökar.
  Idag skiner solen här men det blåste lite småsnålt på morgonpromenaden. Jag ska röja klart i uterummet så att jag kan ställ in mina kamelior.
  Fortsätt nu att återhämta dig. Njut av höstfärgerna och det som fortfarande blommar. Nu kommer hösten, en viloperiod för oss alla då vi kan ladda om till nästa säsong.
  Ta hand om dig och varma kramar till dig,
  Anita

  • Tack Anita! Ja, det är skönt att börja få tillbaka orken och kunna vara igång lite längre stunder. Izumi har varit en väldigt bra hjälp i att må bättre, det är ju så skönt att få den där villkorslösa kärleken från ett husdjur.
   Jag har en fantastisk familj, och de får nog hjälpa mig ett tag till i trädgården.
   Här blåser det lite, men maken ska ut och gräva medan jag tittar på. Ska fixa i ordning i ”lekstugan” också där jag vinterförvarar det som är frostkänsligt. Snart kommer nog minusgraderna hit också och då är det skönt att bara kunna lyfta in krukorna.
   Jag tycker om hösten, den klara luften, färgerna och, som du skriver, vilan. Tror vi behöver en viloperiod vi också och försöker alltid gå ner i tempo. Så på ett sätt var det väl tur att det blev nu som jag blev liggande.
   Kram tillbaka!
   Kristina

 3. Ditt inlägg genomsyras verkligen av känslor av värme och tacksamhet, så fint skrivet. Ni har ordnat det så vackert hos er, och jag förstår att trädgård och djur gör det lättare att återhämta dig efter tiden på sjukhus. Tag hand om dig, kram! ♥

  • Tack Annette! Det är så lätt att ta vård och omsorg för givet. För mig som hittills har sluppit sjukhusvistelser (utöver mina barnens födelse) så blev det en positiv upplevelse, mitt i eländet. Nu gläds jag åt att vara hemma igen, för trädgården har alltid varit min källa till återhämtning i vardagen. Du vet ju också hur mycket djur betyder för välmåendet. Tur vi har våra små pälsklingar!
   Kram tillbaka!

 4. Oisann 😮 Man vet aldri hva som kan hende, og plutselig blir alt anderledes enn man hadde tenkt seg.
  Vakkert i høsthagen! Parykkbusken blir ekstra fin med regndråper. Har heldigvis ungått frost her også, men bare såvidt.
  God bedring og god helg!

  • Tack så mycket! Det blir lite ändringar ibland, men det är ju så livet är.
   Ingen frost hos dig heller, det ger lite längre blommande höst och det kan vara skönt att få njuta av det. Perukbusken skulle jag gärna se i fler trädgårdar, den är vacker på många olika sätt.
   Fin helg till dig också!

 5. Hej Kristina!
  Ta hand om dig, hoppas du kryar på dig. Skönt att ha en familj som ställer upp. Sjukvården fungerar bra när man verkligen behöver dem, och det är skönt att veta.
  Trädgården ser fin ut.
  Ha det gott /Marika

 6. Tack för titten på din fina blogg. Så fint du har det i din trädgård. Så fin ingång med portal och vackra buskar. Hoppas du kryar på dig förstår att lilla katten hjälper till att ta det lugnt och läka det som ska läkas

 7. Men åh, Kristina! Har du varit så dålig och ändå fixat att skicka blommor och tänka på mig och inte koncentrera dig på att bli frisk! Fy sjutton, så snabbt allt kan ändras utan förvarning! Törs jag fråga vad du drabbades av? Du kan ju svara i ett av mina gamla inlägg om du vill, där har jag kommentarsgranskning. Men det är självklart okej om du inte vill. Stora varma kramar till dig, hoppas att du mår bättre nu. Jag läser från gammalt till nytt här hos dig, så jag hoppas få lite mer svar allt eftersom.

  • Jo, men det är ju just för att allt ändras så snabbt som jag tänker extra mycket på dig också. ❤
   Jag kan berätta lite mer som DM på insta, gör det inte här.
   Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s