Piet Oudolf-inspirerade Solrabatten – historien om vår trädgård del 10

Solrabatten, vår åttonde och största upphöjda bädd, ligger på södersidan av huset med en skyddande tegelvägg bakom. Den är fyra meter lång och en meter bred. Den är byggd på samma sätt som våra upphöjda odlingsbäddar som jag berättade mer om HÄR.

Det var hit vi 2010 flyttade vårt blåregn och gav det en underplantering med prydnadsgräs, anisisop, solhattar och nävor. En liten lek med Piet Oudolf-tema! Men redan första vintern lärde jag mig att den här rabatten inte är att leka med. Lika skyddat som det är på sommaren, lika utsatt kan det bli på våren när växterna kör igång tidigt och sedan mejas ner av sen frost.

Genom åren har växterna därför bytts ut allt eftersom de har dött ut. Solhattarna är ett minne blott, likaså blodgräs och låga aklejor.

Numera har jag bara växter som klarar av det svåra läget tidig vår: prydnadsgräs, vädd, nepeta och nävor. Kompletterade av zinnior, lejongap eller dahlior som inte planteras ut förrän frostrisken är förbi. Blåregnet klarar sig, men vissa år tar frosten mycket av blomningen.

2010. Blåregnet klarade flytten i juli, men fällde halva bladmassan trots vattning. Rötterna var fyra meter långa och fick kapas för att få plats i lådan, men självklart lät vi dem gå ut så långt det gick åt sidorna.

2012. Efter en hemsk vår när mycket dog i Solrabatten ser den ganska gles ut.

2015. Blåregnet blommar tidig vår.

2015. Ett hav av vitlysing framför Solrabatten och solhattar som blommar fint.

2020. Blåregnet har letts vidare upp över fönstren i ett försök att skapa en ”blåregnsgardin” och i Solrabtten blommar orange dahlior ihop med gulvädd, lejongap och prydnadsgräs.

HÄR kan du läsa tidigare delar av Historien om vår trädgård. Länkar till Trädgårdsfägring.

7 tankar på “Piet Oudolf-inspirerade Solrabatten – historien om vår trädgård del 10

  • Tack! Tanken är att i vinter ta bort den främre hälften av trädet i lådan. Vid den sena frosten klarar rankorna på husväggen sig bäst, så jag ska göra rum i lådan för fler sommarblommor tänkte jag.
   Kram Kristina

 1. Har försökt med blåregn två gånger. Första gången på baksidan men det var alldeles för torrt där. Andra gången precis där vindruvorna nu växer – fast då fanns det inget växthus där. Blev också alldeles för torrt, så det blev istället vindruvor som nu växer inne i växthuset – och växer enormt!
  KRAM/Susie

 2. Inte ett ord om den där snyggingen som skymtas till höger i sista bilden 😉 men så hör den inte till Piet Oudolf heller. Mina småplantor tog sig så fint, men vissa marodörer i trädgården försöker gräva upp dem ur sina krukor hela tiden. Hoppas att någon vill klara vintern i alla fall.
  Rabatten i lådan är helt unik och vacker – hoppas att gardinen förstår dina planer.

  • Haha, kan ju inte berätta om allt! 😉 Kul att de tar sig, plantorna, och hör av dig om de inte överlever vintern.
   Jag håller verkligen tummarna att få se blåregnsgardinen blomma nästa vår. Sen majfrost får dra någon annanstans, tycker jag.

 3. Pingback: Hur vi fixade en pool i vår gröna oas – historien om vår trädgård del 13 | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s