Sprakande höstfärger i trädgården – tips på fina träd och buskar

Höstfärgerna är riktigt sprakande i år och vad passar väl då bättre än att tipsa om olika sorters buskar och träd med fina färger? 🙂

I år blev det äntligen av att jag plockade löv i trädgården och listade vilka som är snygga så här i slutet av en ovanligt mild oktober. Vi har bara haft en frostnatt hos oss med -2 grader, vilket effektivt avslutade dahliablomningen.

Här är nio olika lönnar hos oss med fina höstfärger. Med start klockan 12.00 på fotot och medsols är sorterna: Acer japonicum ‘Inaba-shidare’, Acer ginnala, Acer japonicum ‘Acontifolium’, Acer palmatum ‘Bloodgood’, Acer palmatum ‘Pung Kil’, Acer palmatum ‘Hupp’s Red Willow’, Acer palmatum ‘Koto-no-ito’, kopparlönn Acer griseum och slutligen Acer palmatum ‘Villa Taranto’.

Men det finns många fler fina träd och buskar! Här är tolv sorter till! 🙂 Med start kl 12.00 och medsols: blomsterkornell, ullungrönn ‘Dodong’, perukbuske, trollhassel ‘Ruby Glow’, rönnsumak ‘Tiger Eyes’, dvärgkörsbär ‘Kojo-no-mai’, näbbskenkamelia, Carmencitarönn, azalea, amerikansk blåbärsbuske, aronia ‘Viking’ och slutligen rödaronia.

Det kanske är lätt att tro att alla japanska lönnar får fina höstfärger – det får de inte! En del tappar bladen tidigt, andra har blad som tappar färgen helt och sitter kvar torkade och den tredje kategorin vissnar bara fult i största allmänhet. På bilden här nedan syns japanska lönnen ‘Ryusen Pendulum’ i ett inte speciellt vackert stadium. Den är däremot fin på våren, men det får vi återkomma till nästa år.

Sedan beror det också på var i landet man bor och hur klimatet ser ut där, om träd och buskar blir fina i färgen. Hos oss har jag två besvikelser: Ginallalönnen och kopparlönnen. Ginallalönnen hos oss får ”bara” gula färger innan 95 % av löven drösar av. De fem procent som sitter kvar får en supersnygg orange färg… 😦 Och kopparlönnen hinner för det mesta aldrig få den där knallröda färgen innan alla löv har trillat hos oss. Så är det, inget att göra något åt. Alla träd är individer. Jag har till exempel en fröplanta av kopparlönnen som har knallröd färg redan nu… Funderar starkt på att behålla den och plantera i kruka.

Avslutar med några miljöbilder från trädgården i dag, 27 oktober:

Så här ser vår trädgård ut från gatan. Till vänster kopparlönnen, vid huset azalea och till höger Carmencitarönnen. Häcken är avenbok.

Azalea är verkligen jättesnygg på hösten!

Och även en mulen dag kan man ju bara bli glad av att blicka uppåt i ullungrönnen ‘Dodong’ och perukbusken!

Vissa bilder måste vara i stående format… Här sprakande ullingrönnen ‘Dodong’ i mitten och till vänster om den perukbuske. Framför syns rönnsumak ‘Tiger Eyes’ och trädgårdskryddbuske och allra närmast de bollklippta tujabollarna. Till höger i bild syns en naken ginallagren – på marken ligger alla de vackra orange bladen från den.

I det här inlägget har jag koncentrerat mig på de röda och orange bladen, men det finns förstås många, många med fina gula toner också.

Har du någon höstfavorit som jag inte har tagit upp? Tipsa gärna mig och andra genom en kommentar! 🙂

Önskar en fortsatt fin vecka! Länkar till Trädgårdsfägring.

11 tankar på “Sprakande höstfärger i trädgården – tips på fina träd och buskar

 1. Så många fina blad och färger från din trädgård. Precis som du, har jag kopparlönn och ginnalalönn som sällan hinner få sina vackra(ste) färger innan löven faller. Detsamma gäller katsurorna, varav en köpt på hösten med knallröd färg så jag vet att den egentligen kan. Men man får vara extra glad de gånger hösten är sån att färgerna hinner med.
  Allt gott. Ulrika

  • Tack Ulrika! Visst kan man känna sig lite lurad på de där färgerna man vet att trädet egentligen kan prestera, men precis som du skriver glädjer jag mig också åt det som ändå blir. Som tur är har jag många andra träd och buskar som levererar sprakande färger de flesta höstar. 🙂

 2. Härligt och mycket bra att du visar upp blad och har namnsatt dom också. Har dom flesta – utom japanska lönnar – men har inte haft ork nog att gå ut i trädgården och kolla upp dom. Kanske kan jag göra det i slutet på veckan när jag haft en veckas ledighet från cellgiftet….. 🙂
  KRAM/Susie

  • Tack Susie! Har tänkt göra det här i flera år, men kommit på det för sent. Men nu blev det av och jag hoppas andra kan få nytta av det också.
   Jag hade inte riktigt hängt med på hur du har det, men hoppas du orkar titta på höstfärger hos er om någon dag.
   En extra stor KRAM till dig!
   Kristina

 3. Ja här sitter ju en trädälskare och bara suckar av lycka! Vet ju att ni har väldigt många träd och att sedan få se alla de fantastiska löven, det är som att titta på en skatt. Tittar på bilderna du tagit över er trädgård. Så inbjudande det ser ut från gatan. Och jag håller med om azaleorna, dom är verkligen tacksamma på hösten när dom riktigt brinner.
  Idag regnar det rejält här. Sitter och väntar på att det ska dra bort så det kan bli hundpromenad.
  Önskar dig ett fint avslut på oktober!
  Kram Anita

  • Ja, många träd blir det! 🙂 Hoppas göra ett kollage med vårlöv också så småningom.
   Vad glad jag blir att du tycker det ser inbjudande ut, just den delen av trädgården är ju den ”offentliga” så att säga.
   Det har regnat och regnat här också. Över 50 mm senaste veckan. Men just idag var det uppehåll, så då blev det uppgrävning av dahlior. Hoppas ni kom ut på promenad utan paraply!
   Kram Kristina

 4. Hej! Jag planterade Rosmari-rönn förra året (för de vit-rosa bärens skull) och hoppades bladen skulle få fin höstfärg, vilket de inte fick första året men väl nu andra året! Vi satte den ganska nära huset och nu lyser den fantastiskt fint mot den putsade vita fasaden med sina 100% roströda blad, och fortfarande 29 okt sitter alla blad kvar på trädet.

  • Härligt! 🙂 Denna höst har verkligen varit fin, klart bättre än förra året. Håller tummarna att det inte blåser för mycket nu så bladen sakt får singla ner istället för att blåsa bort.

 5. Jag har inte varit ute i trädgården alls, så om där fanns några fina höstfärger har de gått mig förbi i år. Vet dock att de amerikanska blåbären bjuder på fina färger.
  Njuter av alla dina varianter och hoppas få njuta av egna färger igen nästa höst.
  Skickar återigen stora varma tack-kramar för allt ditt och makens stöd. Hoppas också att du är återställd ❤

  • Det kommer fler höstar, tänker jag. När våren kommer kanske du har tagit dig förbi en del känslomässigt och praktiskt och kan glädjas åt trädgården. Hoppas det i alla fall.
   Kram!!

 6. Pingback: Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s