Återbruk i trädgården – ge material nytt liv vid omgörning

Under våra tjugo år med trädgården har vi gjort om mycket, men vi har också tänkt återbruk när det har varit möjligt. I stället för att slänga material som fortfarande håller har vi tänkt ut nya användningsområden. I bland har vi också tagit hand om material som andra har haft över och gett det nytt liv i vår trädgård.

Här kommer några exempel:

2000 gjorde vi om uteplatsen. Lade nytt trädäck, byggde spaljéer och lade plattor. När vi sedan gjorde om hela området 2008-2012 hamnade materialet här:

De avlånga cementplattorna blev trampstenar i de nya grusgångarna. Snällt mot barfotafötter (och kattassar) och håller gruset på plats. Leder också ögat framåt i trädgården på ett annat sätt än vad enbart grus hade gjort.

Bågarna i rosenportalen förstärktes och blev portaler till klematisen ‘Summersnow’ vid ingången till trädgården.

Och plankorna från trädäcket blev (bland annat) golv mellan de nya upphöjda odlingsbäddarna och ribbor i spaljén längst bort. De runda trampstenarna? De är återbruk från min mans föräldrahem. 🙂

Ett annat exempel från en omgörning:

Under det gamla plommonträdet hade vi lagt en cirkel med röd granitkross. Det här var vårt första försök att underlätta gräsklippningen under trädet. När vi sedan anlade ett lundparti 2008 skulle både sten och gräsmatta bort.

I stället blev granitkrossen gångmaterial på de smala stigarna genom Lunden.

Ett tredje exempel på återanvändning är tegelpannorna på fågelhuset/lekhuset:

De gamla tegelpannorna kommer från mina morföräldrar. När de för många år sedan lade om taket på sitt bostadshus sparade morfar självklart de hela pannorna i ett uthus. Vi körde med pannorna en hög i taget vid besöken i mina hemtrakter och både morfar och vi var nöjda med att de kom till ny nytta.

Vad är din bästa trädgårdsåteranvändning? Eller har du något tips du vill dela med dig av? Berätta gärna! 🙂

Länkar så klart till Trädgårdsfägring, titta gärna in där och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om. Och blev du nyfiken på hur trädgården har vuxit fram under åren hittar du tidigare blogginlägg om det HÄR.

10 tankar på “Återbruk i trädgården – ge material nytt liv vid omgörning

 1. Fantastisk gode eksempler på gjenbruk! Kan ikke komme på noen gode gjenbruk i hagen, men så er vi ikke hendige heller. Bare noen gamle sinkbøtter fra foreldrehjemmene, som har blitt til blomsterkrukker 🙂 Steiner som blir gravd opp av jorden blir til opphøyde bed og bedkanter, og kugjødselkomposten fra tomatpottene blir gjenbrukt i bedene.

  • Åh Susie, tack så mycket! ❤ Tänker att det är lätt att glömma bort den delen. Växter återbrukar nog de flesta med trädgård, men andra material behöver inte slängas innan de har tjänat ut.
   Kram Kristina

 2. Inte visste jag att så mycket av det fina i er trädgård var återvunnet. Så glad jag blev av ditt inlägg. Och så intressant det var att få veta ursprunget till portaler och vackra gångar med fina gångstenar. Och så en annan sak … bild nummer två! Vilket ljuvligt ljus det är i den. Vet inte när du tagit den men jag fick känslan av en tidig sommarmorgon, en sådan där morgon när man bara står och njuter av naturen, ljuset, växtligheten … ja det mesta 🙂
  Önskar dig en fin avslutning på veckan och en härlig andra advent. Snart börjar nog dina cyklamen blomma 🙂
  Kram Anita

  • Bild två är en gammal favoritbild! Det är disigt kvällsljus en sommarkväll när det är sådär helt ljuvligt… Låt oss drömma oss iväg dit en stund denna decemberdag! 🙂
   Vi återanvänder så mycket vi kan, mycket går att använda på ett eller annat sätt. Och det är kul att vara kreativ och hitta andra användningsområden! 🙂
   Vet du, det är redan två fina cerise knoppar ovanför dvärgcyklamenbladen! Jodå, jag tittar till dem varje trädgårdsrunda! Fattas bara annat.
   Fin helg till dig också Anita!
   Kram Kristina

   • Jag kom just in från en blåsig promenad där dagsljuset är långt, långt borta. Jag drömmer mig gärna iväg. Och glad blev jag över de två fina cerise knopparna 🙂
    Kram igen

 3. Pingback: En porlande vattensten i örtagården – historien om vår trädgård del 12 | Kristinas oas

 4. Så många bra exempel på återbruk! Det ger en extra tillfredsställelse när man kommer på nya användningsområden för gamla saker och material och resultatet kan bli bättre än det gamla var!
  Vi har återbrukade tegelpannor på garage- och ateljétaket, men de kommer inte från egna ”källor” utan plockades ned i en annan del av Stockholm av byggarna. Vi åkte och tittade på dem mitt under förlossningen av Lillhunken (jag hade nattpermis från förlossningen), så de är lite speciella på det sättet 😉

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s