Den färgsprakande dagliljerabatten – historien om vår trädgård del 11

Jag vågar påstå att ingen som har besökt vår trädgård i juli när dagliljorna blommar för fullt glömmer det. Att vandra längs den svängda grusgången, se avenboksportalen rama in den dolda delen av vår trädgård, och så plötsligt se en lång rad glimrande juveler är en syn jag själv aldrig tröttnar på.

Men så här har den här delen av trädgården inte alltid sett ut…

Före. Augusti 2008, bild tagen precis i avenboksportalen. Fågelhuset är på plats, men uteplatsen till vänster är inte riven och barnens gungställning till höger är kvar.

2009, september. Gungställningen är nedmonterad, planteringsgropar för några stora buskar som ska flyttas är grävda och rep markerar svängningen på den framtida grusgången.

Buskarna är flyttade och snart kan perennerna börja flytta in också.

Här står dagliljorna och väntar…

2010, maj. Nu är omgörningskaoset som värst. Den gamla staketspaljén är riven, växter flyttade och snart är det dags att göra gången klar. Ni som har hängt med i berättelsen om hur vår trädgård växte fram vet ju att vi gjorde om olika delar av trädgården parallellt.

2010, juli. Och där var gången på plats också! Dock inte spaljén till vänster vid de kraftigt beskurna ‘Moonlight’-rosorna.

Efter. 2012 såg det ut så här i juli. 🙂 Rosor och dagliljor har hunnit växa till sig och kamouflerar gångens kanter. Trampstenarna har också kommit på plats.

2019. Här har de två stora buskarna tagits bort och delen till höger bakom dagliljorna planterats med nya träd och buskar. Moonlight-rosorna bakom dagliljorna till vänster är enorma och behöver beskäras så gångens böjning åter syns.

Tidigare delar i Historien om vår trädgård hittar du HÄR.

Länkar så klart till Trädgårdsfägring som passande nog har temat ”Projektet som blev av” denna vecka. Önskar er alla en fin andra advent!

7 tankar på “Den färgsprakande dagliljerabatten – historien om vår trädgård del 11

 1. En fantastisk dagliljegang! Bladverket er jo veldig dekorativt også, når det henger utover grusgangen. Spennende med dokumentert forandring. Skulle ikke tro det var samme sted. Jeg har mange dagliljer, men typisk meg, står de plassert litt her og der. Effekten ville nok vært større om jeg hadde samlet dem i en lang rekke. Hmmm.
  God helg!
  /Irene

  • Tack snälla du! ❤ Visst är de fina innan de blommar också och längs med gången kommer jag åt att städa upp bland vissna blommor. Nu får du allt fundera på var du kan samla dina dagliljor… 😉

 2. Alltså, er daglliljegång … det är en juvel! Jag har nog sagt det förut men säger det igen. Det är så roligt att du tagit så mycket bilder från era projekt för det är så roligt att följa. Jag har tittat flera gånger på de två översta bilderna. Vilken enorm förändring och att ni kunde se det framför er, hur ni skulle göra. Även om det blivit en del förändringar på vägen men ändå. Grunden såg ni ju.
  Här fortsätter gråvädret. Längtar efter lite sol. Hoppas du får en riktigt fin vecka!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Jag är också glad att jag har tagit mycket foton, inte minst kaosbilder… De behövs också! 🙂 Allt är ju liksom inte snyggt bara så där ”poff”.
   I dag har det varit så mörkt, så mörkt! Trodde det var efter 16 redan när klockan var 13.30. Tror jag ska drömma mig bort till sommaren med hjälp av lite bildsökande till nästa del i trädgårdshistorien. 🙂
   Fin vecka till dig också!
   Kram Kristina

 3. Pingback: En porlande vattensten i örtagården – historien om vår trädgård del 12 | Kristinas oas

 4. Älskar att se dina bilder från före – under – efter. Jag tycker att jag är bra på att se hur saker kan förändras men jag inser att det gäller mer hus och inredning och inte alls lika mycket trädgård. Förmodligen eftersom man aldrig kan lita på växterna som lever sitt eget liv. Jag är så grymt imponerad av dig (och det är nu du inte ska säga att egentligen hade du tänkt att det skulle se helt annorlunda ut) och din man!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s