Så sommarblommor och perenner på vintern – enkel och smidig guide

Det är några år sedan jag upptäckte vintersådd av sommarblommor och perenner och jag kan varmt rekommendera det! Det är så enkelt och smidigt när man väl har lärt sig knepen. I helgen sådde jag sex dussin sorter och lika många till väntar.

Häng med i det här inlägget där jag berättar hur jag gör och listar vilka sorter som funkar.

Jag använder mig av genomskinliga plastbackar med lock, sådana som säljs i både mataffärer och diversebutiker. Fördelarna är flera: det ryms ett dussin 8×8 krukor i lådorna som är 35×45 centimeter stora och de små plantorna kan stå kvar ett tag innan de ”slår i taket”. Bra om hård nattfrost lurar! Backarna används sedan resten av året för omplanterade frösådder (enkelt att både vattna och flytta växter). På hösten fyller jag några backar med jord och odlar asiatiska grönsaker i kallväxthuset tidig vinter.

När sår jag? När vinterkylan är här, i zon 1 brukar det betyda februari. 2020 sådde jag 7 februari, i år när kylan håller i sig 14 februari. Det jag inte vill är att så för tidigt i januari om månaden är mild, då kan de gro för tidigt. I år avvaktade jag att den riktiga iskylan verkar försvinna och mer ”normala” -5 grader komma tillbaka.

Jag sår en sort per kruka och tycker att det är enklare att bredså fröer som jag har gott om än att stå och smådutta, men det gör man förstås precis som man själv vill med. 🙂 Ja, jag får för många plantor om allt gror. Men jag krukar bara om de största och överskottet blir också plantor till försäljning när vi har öppen trädgård.

Krukorna fyller jag med 75 % plantjord nederst och 25 % såjord ovanpå. Då får fröplantorna näring när de behöver och jag slipper plantera om i panik när allt gror samtidigt. Tryck till jorden lätt med till exempel en annan kruka eller handen.

Små fröer täcks tunt med såjord (1 mm) och de större fröerna med tjockare (2-5 mm, beroende på storlek). Enstaka fröer ska inte täckas, dem lägger jag perlit på som släpper igenom ljus och gör att fröerna inte torkar ut.

Krukorna ställs sedan i plastbacken och jag häller i några liter vatten bredvid krukorna (cirka 2-3 liter brukar bli lagom). Lådorna får sedan stå inomhus över dagen/natten tills alla krukor är fuktiga på ytan. Är det vatten kvar i backen plockar jag ur krukorna och häller ur vattnet innan jag ställer ner krukorna igen. Krukorna ställs i den upphöjda delen i mitten av backen – överflödigt vatten kan då rinna bort till de lite djupare ”spåren” längs med backens ytterkanter.

Sedan ställer jag ut backen utomhus. I mitt fall i ett litet väggväxthus i nordostläge dit solen inte når så här års. Jag vill nämligen inte att jorden värms upp för tidigt. Fundera på var du har ljust, men inte för mycket sol under februari-mars. Där vill du ställa sådderna! Har du inte ett växthus, inglasad balkong, uterum eller liknande kan du lägga en bit genomskinlig takplåt, byggplast eller liknande ovanpå lådorna för att undvika att det regnar ner i dem.

Så länge det är kallt är väggväxthuset stängt, men så fort temperaturen börjar krypa uppåt sätter jag takluckan på glänt och öppnar sedan växthuset mer och mer så det inte blir för varmt därinne. Lurar kalla nätter stänger jag igen det igen.

I mars när dagstemperaturen börjar krypa upp mot 7-10 grader händer det grejor! Det är lika spännande varje år! Vilken sort blir först ut att gro? En del sorter är sega och gror inte förrän i juni, ja, en del perenner gror kanske inte förrän år två… Men de flesta har grott till midsommar. Krukor som är tomma då brukar jag gå igenom och se vad det står på etiketten. Har sorter som vanligtvis gror tidigt inte grott slänger jag jorden i komposten, men perenner/lökfrön sparas förstås i förhoppningen att de gror senare. Inför vintern gör jag en ny utrensning, enbart de jag vet är sega sparas då.

Överst t v: 22 mars, nederst t v: 4 april och till höger: 16 maj.

En gång i veckan plockar jag ut alla backarna från mitt väggväxthus. Går igenom krukorna och plockar ut de som har grott, vattnar i de lådor där det behövs (alltid genom att hälla vatten vid sidan i backen!) och tar bort de krukor som har fått mögel (de ställs på annat ställe, något enstaka frön kan ju gro). Krukorna som grott ställs i backarna längst upp där det är mest ljus. Så där håller jag på hela mars och en bit in i april.

När vårvärmen börjar komma på allvar är det dags för omplantering och flytt ut från växthuset för de sorter som har kommit längst. På så sätt får de som är minst/inte grott plats att stå kvar i växthuset ett tag till. Det bästa med kallsådderna är ju att de här plantorna redan är avhärdade!

De små kuddarna med bredsådda sommarblommor/perenner planteras om när de har fått sitt andra riktiga bladpar. Plantorna planteras en och en eller i grupper om tre i 8×8-krukor, några enstaka starkväxande sorter får större krukor direkt (till exempel riddarsporre). Eftersom inte alla sorter gror samtidigt brukar starten på omplanteringen vara lugn men ju längre fram vi kommer, ju mer bråttom blir det. Många gånger kan jag skjuta upp omplantering ett par veckor till om det blir för mycket, då gödselvattnar jag bara frösådderna ordentligt så de inte stannar i växten. Jag prioriterar att plantera om sommarblommorna först, perennerna ska jag ju ha i många år så om de blommar lite senare första året gör inte så mycket.Tagetes kallsådda 7 februari, dags för omplantering i enskilda krukor 26 april.

Jorden som blir ”över” vid omplantering använder jag längst ner i de stora krukorna med sommarblommor. Visserligen är det inte så mycket näring kvar, men det är inget fel på den i övrigt och jag näringsvattnar ju ändå sommarblommorna. Så småningom hamnar all krukjord i trädgårdskomposten där den blir jordförbättring/mulch i de stora rabatterna nästkommande år.

Anledningen till att jag gillar plastbackarna är att locken kan ställas på glänt med hjälp av handtaget på ena sidan. På så sätt kan fukt ventileras ut. Hotar sträng nattfrost släpper jag ner locket helt över natten och backen blir en ”kuvös”. När fröerna grott tar jag bort locket så de får mycket ljus.

När jag flyttar ut backarna i soligare läge inför omplantering/utplantering lägger jag locket på båda handtagen så det blir en glipa runt om. Då skyddas plantorna från solen de första dagarna, utan att det blir för varmt. Sedan tar jag bort locket helt.
17 maj 2020. Omplanterade småplantor växer till sig.

I år är det tredje året med backarna och vintersådder. Första året började jag lite försiktigt med fyra backar. Förra året och i år med 14. Det innebär 168 olika krukor och sorter..! 🙂 Som medlem i Trädgårdsamatörerna skickar jag in frön från vår trädgård och får som donator välja 30 sorters frö i retur. Jag sår också frön från växter i vår egen trädgård som jag vill ha fler av och jag byter fröer med andra odlare. Självklart köper jag också en del nya sorter varje år.

Vilka sorter kan sås kallt? Jag brukar vända på det: vilka kan inte sås kallt?! 😉 Vissa sorter är självskrivna till vintersådd: allt som frösår sig i en vanlig trädgård. Nävor, fingerborgsblommor, vädd, stockros, aklejor… Sommarblommor som kan sås på plats tidig vår: blåklint, ringblomma, luktärtor, slöjsilja…

Sedan testar jag det mesta minst en gång – vad är det värsta som kan hända? Att det inte gror?! Eftersom det mesta gror under mars-april hinner jag så en omgång inomhus om det är en ”måstesort” som inte gillade kylan.

När man testar upptäcker man också att trumpetblommor, lejongap och tagetes som snabbt blir veka vid inomhussådd blir superfina vid kallsådd. Att stäppsalvia, färgväppling och trebladspira gror som ogräs. Har jag få eller väldigt dyra frön chansar jag inte, men med generösa fröportioner från STA eller den egna trädgården finns utrymme att prova kallt ute först.

Kallsår du eller är du sugen på att prova? Berätta gärna hur du gör! Själv inspirerades jag en gång av Veronikas berättelser om hur hon gjorde och utvecklade min egen metod med krukor i plastbackar efter det. För mig som vill ha många olika sorter är det lättare med krukor.Med det önskar jag en fin februarivecka – tänk nu har redan halva februari gått! Kika gärna in till Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om.

14 tankar på “Så sommarblommor och perenner på vintern – enkel och smidig guide

 1. Vilka bra tips, det här ska jag testa! Med småbarn vilket gör försådd inne problematiskt ur sabotagesynpunkt samt begränsad tid känns detta helt överkomligt. Till våren skall jag anlägga lite rabatter att plantera ut i, testar ditt tips med blött papper ovanpå gräset, och håller tummarna för att det är extra effektivt tidigt på våren innan gräset hinner få fart 😀

  • Heja heja! Innan tyckte jag frösådd var bökigt och besvärligt, men lite frön i en kruka ute som nästan sköter sig själva?! Yes, please! 🙂
   Har du inte tidningar kan du ta tjocka wellpappkartonger, fungerar lika bra för att kväva gräset.
   Lycka till med frösådder och ny plantering!

 2. ”Vad är det värsta som kan hända?” Det tog jag fasta på igår och sådde några sorter (främst sommarblommor). Stod där i tvättstugan och pillade ner jord och pysslade med frön- det är ju så härligt! Testar bland annat jätteverbena, men är lite skeptisk. Många säger ju att den är svår att fröså. Tur att man kan åka till plantskolan om det kniper :). Tack för din fina blogg, blir alltid glad när du skrivit nåt!

  • Tack Sara! Vad glad jag blir! 🙂
   Härligt att läsa att du är igång med frösådder. Det som gror (och det är förmodligen mer än du tror) kommer du haft minimalt med jobb med. Lycka till med jätteverbenor och allt det andra!

 3. Hej Kristina!
  Jag har också blivit inspirerad av Veronica, och har bredsått några år i backar, med lyckat resultat. Förra året sådde jag i små krukor och hade dem i växthuset, utan backar, det blev också bra. Har också ett litet växthus som du , när sådderna har vuxit till sig, får de bo i det. Nu får jag sätta igång.
  Riktigt bra beskrivet.
  Ha en trevlig helg /Marika

 4. Pingback: 2021 års frösådder – min färgstarka snittblomsfrossa | Kristinas oas

 5. Vilket bra inlägg med väldigt bra tips, en fantastiskt bra guide. Och bilderna där du visar utvecklingen under olika datum talar ju sitt eget språk. Jag vet ju att Veronica håller på med vintersådder och att hon och Stefan är helt sålda på det. Själv så drar jag ner på sådderna. Kommer bara att ha chili, paprika, tomat och gurka. Plus eventuellt lite sallad. Och potatis förstås. Kommer att dra ner på trädgård över huvud taget. Kommer bara att förvalta det som finns. Men det är väl vackert så. Men jag tror definitivt att ditt inlägg kan inspirera fler till vintersådder. Du är väldigt duktig på att beskriva saker, att inspirera. Jag har verkligen älskat alla dina inlägg om projekten i er trädgård. Så välskrivna … skulle passa i en bok.
  Ha en riktigt fin helg Kristina!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Det är väl så att när de stora projekten är över finns tid och ork för annat. Som frösådder. Och jog hoppas verkligen att fler börjar vinterså och upptäcker hur enkelt det är. Själv vågade jag inte så perenner under många år, trodde det var alldeles för komplicerat. Och det är klar att det finns jobbiga sorter, men många gror ju snällt utan en massa bök. Klart jag gillar vintersådd då!
   Förvalta är inte fy skam Anita, det gäller att göra det man uppskattar och gillar. Resten kan man hoppa över!
   Fin helg till dig också!
   Kram Kristina

 6. Så pedagogiskt och bra visat, vartenda steg har du fått med! Såklart! Nästan så jag ska göra ett försök med att så en del ute, jag också. Funderade på det där med att så under snön i grönsakslandet, men det skulle förberetts i höstas och så blev det ju inte. Din variant kan jag däremot hinna med, har precis tagit in jord att tina.
  Undrar bara hur länge ekorrarna låter locken ligga kvar på lådorna 😛

  • Tack Anni, försökte verkligen göra en guide som den som inte sått mycket ska kunna följa.
   Japp, varianten med någon form av lådor hinner du med. Det är det jag gillar! Jag kan bestämma i februari hur mycket jag ska så, inte på hösten när jag inte har en aning.
   En sten eller skruvtving på lådlocket borde väl hålla ekorrarna borta?!

 7. Pingback: 2022 års odlingsplaner – ätbart och sommarblommor i skön mix | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s