2021 års frösådder – min färgstarka snittblomsfrossa

Sommaren blir aprikos, varmorange, limegrön, mörkrosa och vit. I alla fall i mina snittblomsplanteringar! Jag ska odla lite av många olika sorter för att både få med gamla favoriter och testa lite nya sorter som jag aldrig har odlat.

I de upphöjda bäddarna för sommarblommor (och några få perenner) kommer bin, humlor och fjärilar att kunna glädjas åt lejongap, zinnior, blåklint, sommarrudbeckior, vädd, sommarflox och mycket mer. Så här ser min gottepåse med frön ut i år:

Tyvärr har ju inte alla påsar en bild… Men de här ska också sås (klicka på bilden så får du upp den i större format):

En del av de här sorterna ska planteras ut i de vanliga planteringarna, det gäller framför allt de sorter som sniglarna inte verkar vara så förtjusta i som vädd och sommarrudbeckia. De plantorna får vänta desto längre innan de slutplanteras så stjälkarna hinner bli mindre av späda vårprimörer…

Apropå fröer! Passar på att fråga en sak: I höstas skulle jag ha varit med på ett fröbyte, men det blev inställt och jag har en massa fröer över… Finns det intresse att till ett lågt pris köpa fröer till tomater, sommarblommor och perenner bland er som läser här på bloggen? Hojta till på ett eller annat sätt genom kommentar, mejl via kontaktrutan i menyn ovan, sms eller kontakt via twitter eller instagram så ska jag lägga ut en lista och bilder på vad jag har i ett separat inlägg i så fall.

Önskar en fin helg, här fick vi 20 (!) cm blötsnö i onsdags som nu sakta smälter bort i plusgrader och regn. I helgen ska jag så de sista vintersåddsfröerna är det tänkt. Länkar som vanligt till Trädgårdsfägring.

 

11 tankar på “2021 års frösådder – min färgstarka snittblomsfrossa

 1. Precis när jag kommenterat ditt förra inlägg dök det här upp 🙂
  Jag är fascinerad av din energi, av allas energi. Jag tror att alla humlor, bin och fjärilar kommer att bli överlyckliga. Ordet kommer att spridas ”kom över till Kristinas trädgård, en riktig oas” 🙂 Och tänk vika vackra buketter du kommer att kunna plocka. Jag hoppas att sniglarna fått det lite besvärligt den här vintern. Tror nog att kylan gjort att dom reducerats rätt mycket i antal. Håller tummarna för att du får ha dina blommor ifred och slipper ”slemmiga” besök.
  Kram Anita

  • Jag hoppas och tror att alla våra solitärbin, humlor och andra pollinerare blir superglada över den här blomsteroasen! 🙂
   Ser fram emot att plocka buketter och njuta av överflödet. Och måtte sniglarna ha tagit stryk i kylan!
   Kram Kristina

 2. Frossa var ordet, sa Bull! Hej o hå vad med fröer 🙂 Och så många zinnia! Efter att ha fått uppleva din fantastiska trädgård fattar jag inte var allt ska få plats 😉 men jag vet hur du tänker och hur du lyckas peta ned allt så det blir supersnyggt och genomtänkt. Ser fram emot sommarbilderna och självklart ska du göra ett inlägg om fröer till salu!
  Stor kram ❤

  • Japp, i år frossar jag extra mycket i sommarblommor och testar nya sorter. Sommarrudbeckia är ett måste, gillar att de kommer igång lite senare, blir något att se fram emot till sensommaren.
   Kram Kristina

 3. Ja, lägg gärna ut om fröer till salu! Säkert går det att hitta något 🙂

  Undrar lite hur du resonerar kring jord och jorddjup för gräsmatta och rabatter. Vi har runt matjordslager (ca 10 cm) och under bara sand och jag misstänker att det är därför allt växer så dåligt…

  • Då ska jag fixa ett frö till salu-inlägg! 🙂
   Ja, din misstanke är helt rätt. 10 cm matjord är för lite. Vi har mellan 25-30 cm här och mestadels ren sand under. Och jag tycker vår trädgård är väldränerad. Sand i sig behöver inte vara dåligt, det går bra att odla i sand. Men då ska det vara 0-8 mm sand/fint grus.
   Växer det dåligt i hela trädgården eller är det olika på olika ställen? Växer både träd/buskar och perenner dåligt? Det kan variera med fukt i marken även på en relativt plan tomt, så det behöver inte vara illa för allt överallt.

   • Stort tack för ditt svar! Ja jag misstänker att det är lika illa överallt, grävde lite i fjol och matjordslagret var lika runt överallt. Perenner saknas helt men allt växer dåligt: hallon, vinbär, kvitten, syren och humle. Det enda som verkar växa bra är barrhäcken…

   • Fy så trist! Mitt tips blir att prata med en (gärna fler) anläggningsfirma om lösningar, så i alla fall delar kan få ett tjockare matjordslager. Finns olika sätt att attackera problemet.

 4. Pingback: Bland färgsprakande dahlior och zinnior i Solrabatten | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s