Det är ju så roligt att så frön! Men även om det är ”stanna hemma-år” i år har jag gett mig själv löftet att bara så det som är inritat på mina odlingsskisser (och därmed får plats). Vi får väl se hur det går… 😉 Jag har i alla fall dragit ner på antalet sommarblommor rejält och gett bort ett stort kuvert med fröer till en nystartad blomsterbonde i närheten.
Eftersom den vanligaste frågan jag får är hur jag får plats med allt, tänkte jag i detta inlägg berätta hur planen ser ut. Generellt kan man sammanfatta den med ”lite av varje på många olika ställen”.

2022 ska jag ha ätbart i de två pallkragarna på trädäcket och den minsta upphöjda odlingsbädden. På dessa fyra kvadrat kommer jag att odla morötter ‘Flakke’, ‘Rainbow’, ‘Gold Nugget’ och ‘Nantaise 2’, sockerärt ‘Oregon Giant’ och ‘Lokförare Bergfälts jätteärt’, rädisa ‘Fluo’ och ‘Expo’, djungelgurka, isört, sallat ‘Little Gem’ och ‘Divinia’, portlak ‘Golden purslaine’, trädgårdsmålla ‘Rubra’ samsas med låga tagetes ‘Strawberry Blonde’ och ‘Fireball’. Odlingarna är förstås uppdelade efter årstid, en del grönsaker sås tidigt och andra sent.

I de fyra stora upphöjda bäddarna (som vardera är på cirka fyra kvadrat) blir det:
- Svartkål ‘Black Magic’, spetskål ‘Wheelers Imperial’, savojkål ‘Vertus 2’, kålrabbi, rödbetor ‘Forono’ och blandade sorters ringblommor. Några plantor av den perenna grönkålen blir det nog också. I år ska jag testa utan kåltält (de börjar ge upp av åldersskäl) och i stället använda mig av det kravgodkända kålmedlet Turex. Även här blir det vissa tidiga sorter som skördas före de som växer till sig för vinterskörd.
- Tidig potatis, följt av mâchesallat.
- Mandelmanns bondbönor (vår yngsta fick fyra bönor av Gustav för många år sedan och dem har vi sedan förökat upp), haricot verts ‘Oxinel’ och vit gurkört.
- Perenna grönsaker: jordärtskockor, svartrot ‘Mammoth White’, strandkål, strandbeta, sköldsyra, löparfetblad med flera. Förhoppningsvis blommar några av fjolårets purjolökar och glädjer pollinerarna.

I Solrabatten, som i år blir min enda stora sommarblommeodling, blir det massor av olika sorters dahlior, lejongap, zinnior, roseneternell, ettåriga gräs och stor doroteablomma. I den soliga framkanten ska jag också ha scharlottenlök ‘Tosca’ (som jag ska fröså). Jag vill prova och se om lökarna trivs i denna välgödslade och soliga bädd som vattnas regelbundet.

I växthuset (4,5 kvadrat) blir det som vanligt gurka, paprika, basilika och olika sorters körsbärstomater: ‘Fransk gul’ (semesterminne), ‘Cherry Roma’, ‘Artisan Golden Bumble Bee’, ‘Indigo Cherry Drops’, ‘Mei Wei’, ‘Black Sweet Cherry’, ‘White Sweet Cherry’ och halvstora tomaten ‘Chio Chio San’. I växthuset ska också den enormt stora tomaten ‘Homestead’ få hålla till. Körsbärstomater är mitt bästa trädgårdsgodis! Ju fler färger, ju bättre (tycker jag).
Chilin ‘Equador Purple’ och ‘Fireworks’ som brukar bo i växthuset har jag tänkt testa att ha på min soliga skyddade ”pelargontrappa” mot västervägg. De borde gilla läget där.
För att få plats med alla tomater använder jag mig mest av stora plastbaljor med dräneringshål. I år behöver jag köpa tre baljor till… 😉 Jag har flera nya tomater jag vill prova i det skyddade västerläget utanför växthuset: höga sorterna ‘Julie Coeurz’, ‘Zlatava’ och ‘Amethyst J’ och låga sorterna ‘Zolotoi’, ‘First in Field’ och ‘Rio Grande’. I skyddat västerläge på trädäcket blir det bifftomater som ‘Coer di Bue’, ‘Black Sea Man’ och ‘Brandywine Yellow’. Ja, jag gillar andra färger än rött även på de större tomaterna!
I skyddat söderläge i poolområdet blir det baljor med tomaterna ‘Alisa Craig’, ‘Grot’ och ‘Alicante’. Förra året testodlade jag sorterna på denna plats och det blev riktigt bra. De här tomaterna använder jag främst till att göra tomatsås som jag fryser in. Ovanför tomaterna ska den gula bönan ‘Neckargold’ få slingra sig upp på höga klätterstöd. Den gav så mycket fina bönor på bara en enda testplanta förra året. I poolområdet blir det också en balja med vintertomaten ‘Ponderosa’ i sällskap med luktärtor. Här och var i tomatbaljorna blir det också tagetes ‘Tangerine Gem’ och Linnétagetes ‘Burning Embers’. Samodling är bra för tomaterna och håller dem friska och extra blommor gynnar förstås pollinerna.
Inga av tomatbaljorna står för övrigt tomma över vintern, för när tomatsäsongen är slut sår jag mâchesallat i dem. 🙂 Lagom tills den går i frö är det dags att sätta ut tomaterna.

I en del rabatter förstärker jag som vanligt perennerna med olika ettåriga vallmo, solrosorna ‘Claret’, ‘Autumn Beaty’ och ‘Astra Rose’, sommarvädd ‘Fata Morgana’, Snow Maiden’ och ‘Summer Fruits’ samt rosenskära ‘Lemonade Apricot’. Några sorter är nya för i år, jag hoppas att de ska bli riktigt snygga.
I fjolårskomposten kommer pumporna ‘Red Kuri’ och ‘Blue Hubbard’ få växa sig stora. I år ska jag dock vara bättre på att kapa av rankorna i tid. De rymde lite överallt förra året!

Och i de två stora sparrisbäddarna blir det även (tidig) sallat, persilja, dill och jordgubbar. Alla fyra är bra samodlingsväxter till just sparris. En och annan vallmo ska förstås få blomma där som vanligt också. När sparrisen sedan växer upp efter midsommar och börjar skugga så har vi redan skördat det mesta av grönsaker och jordgubbar.

Ja, så ser årets odlingsplan ut när jag har gått igenom fröförrådet. ”Fröerna jag gärna sår” är veckans tema hos Trädgårdsfägring, titta gärna in där. Andra fröer jag gärna sår är förstås perennfröer som väldigt ofta går bra att kallså. Hur jag gör det berättar jag i ett informativt inlägg HÄR. Trevlig helg på er!
Vi amatørdyrkere får pioritere hardt! Jeg har to pallekarmer i solen, og det er det. Pluss noen kasser og store potter med bønner, sukkererter, bladbete og slikt. Men drivhuset tar nøyaktig 15 tomatpanter (en av hver sort) og to agurkplanter. Og paprika. Og Chili. I tillegg kommer en rekke murerbaljer med tomater i solveggen, og en del på terrassen. Det er riktig frodig hos deg, og det blir det sikkert i år også 🙂
God helg!
/Irene
Ja, sannerligen, prioriteringen är svår vissa år! Det låter som du också maximerar din odlingsyta för att få plats med så mycket som möjligt. 🙂 Tomater är ju så gott!
Kristina
Ja, du är verkligen en mästare att få plats med mycket och allt verkar trivas så bra. Lökarna kommer säkert att gilla läget i soliga lådan med mycket näring, ljus och vatten.
Allt gott
/Anette
Åh, tack för feedback Anette! Jag hoppas på bra lökskörd!
En del trivs inte, men då gäller det att felsöka. Det är därför jag flyttar sockerärtorna till exempel, jag har insett att det på högsommaren är för lite sol i trädgårdslandet för dem. Ska bli spännande att se hur skörden blir på de nya platserna.
Kram Kristina
Oj Kristina, så mycket läsning jag hade missat hos dig. Det blir visst så när man tar paus från datorn och upptäcker att andra inte har gjort det! Som alltid djupt imponerad av både allt det ni gjort och allt det ni planerar – även om allt kanske inte blir av i år. Regnvattensamlingsprojektet (bra ord!) är fullkomligt enastående! En slingrande gång genom den breda rabatten kommer att bli som en liten upptäcktsfärd att gå på (fast det är ju hela er trädgård redan). När det gäller hinkar till tomater har jag en väninna med butik i Gamla stan som brukar få torghandlarens tomma blomsterhinkar när de packar ihop för dagen. Win-win!
Det var så mysigt att ha er här i min ogräsfyllda trädgård förra våren (men det är Accolade och ingen magnolia som syns på bilden – om det nu spelar någon roll). Ännu mysigare var det sedan i juli, när vi återigen fick hälsa på er! Jag känner hur saliven rinner till bara jag tänker på grillköttet vi köpte hos Szabos.
Stor kram!
Ja Anni, under vintern finns ju tid på ett annat sätt att skriva. Och i alla fall just nu känns det roligt igen att berätta lite mer i ord och bild, och då gäller det att passa på.
Visst kommer det bli bra med den slingrande nya gången! Får väl göra den lite i taget, så ska det nog gå. Ser fram emot att kunna komma närmare en del växter, inte bara se dem 2-3 meter bort.
Perfekt med blomsterhandlare! Har fått några sådana hinkar via kontakter, jättebra när jag ska plocka blommor eller ha med en bukett i bilen.
Ah, det är klart det är ett prydnadskörsbär, jag mindes bara dina fina magnolior. Så glad att vi kunde träffas, det var definitivt bra dagar 2021! ❤ Vi får väl se om vi lyckas få till en träff i år, man vet aldrig. Szabos är en pärla, "tur" ni kom iväg lite sent.
Kram tillbaka!
Kristina
Jag är djupt imponerad av din planering. Och så bra att ha det så fint dokumenterat. Förstår att du har mer detaljerade ritningar men din sammanfattning på bloggen är ju guld värd. Och så blev jag glad att få se två chilisorter som jag anar kommer från mig … ‘Equador Purple’ och ‘Fireworks’. Du måste tala om hur dom kommer att trivas på din pelargontappa. Jag slängde förra årets ‘Fireworks’ strax före jul för att göra plats åt amaryllis och hyacinter. Dom har gett skörd ända tills dess. Men snart är det dags att så nya. Köpte lite fröer igår men här blir det enbart ätbart men … långt ifrån så mycket ätbart som hos dig ändå 🙂
Alltid lika roligt att läsa om dina planer Kristina!
Ha en fin avslutning på januari!
Kram Anita
Tack Anita! Ibland är det bra att ha planeringen digitalt, när jag får en fråga om någon sort och inte kommer ihåg vad just den tomaten (eller vad det nu kan vara) hette.
Jajamensan, visst är det ”dina” chilisorter! 🙂 Jag sår dem inte förrän 1/3 när jag drar igång inomhussådderna. Jag får fullt tillräckligt med fina chilifrukter så det räcker för vår blygsamma användning. Gjorde sååå god sås av ugnsrostade Fireworks och honung mm. Mums!
Jag gillar att prova nya sorter och se hur de fungerar här. En del blir favoriter, andra kommer aldrig tillbaka. Ska du prova något nytt i år, eller håller du dig till beprövade favoriter?
Kram tillbaka!
Ja men så roligt att du fick så god sås med Fireworks.
För mig blir det mest favoriter men ett par nya tomatsorter ska det bli. Förra året sådde jag ingen sallad för jag blir så trött på sniglarna men det saknade jag så det ska det bli i år igen.
Kram igen
Du får ha salladen i krukor där sniglarna inte kommer år den. Eller ha en ölfälla bredvid…
Kul med nya tomatsorter! Finns ju så många spännande. 🙂
Pingback: Odling 2023 – cornichons, massor av tomater och rotselleri | Kristinas oas