I väntan på vårvärmen och den sena frosten

Kungsängslijor i Lunden under gamla plommonträdet. Så vackra och i år får de vara primadonnor utan sockblomma som kväver dem… Det blev ju så mycket bättre med det vita ormögat som samplantering.

Det är en månad sedan jag skrev här sist och även om våren är kall, blåsig och seg blommar det nu fint i trädgården. Jag har sällskap då och då på rundorna av sonens katt Izumi som fyller ett år nu i helgen. Hon skuttar omkring, jagar humlor och blir halvt ihjälskrämd av konstiga ljud. Hon växte upp på landet de första fyra månaderna och hade nog ett och annat traumatiskt minne att bearbeta. När vi började släppa ut henne som sexmånaders ungkatt vägrade hon gå ut när det var ljust. På kvällen när det var beckmörkt gick det däremot bra!

Kylan ställer till det för mig i planeringen av frösådder och utplantering. I veckan hade vi två frostnätter med -2,5 grader. I växthuset står mina typ 50 dahlior under fyrdubbel fiberduk och kämpar med en värmefläkt som hjälp de kallaste nätterna. I går skolade jag om alla tomater, slängde in dem i växthuset under fiberduk och vred upp värmefläkten ett snäpp… Kan inte vänta längre med omplanteringen och det finns inte en tillräckligt ljus plats inomhus. Måtte värmen komma snart så jag slipper oroa mig för de iskalla nätterna! I växthuset står också blommande jordgubbar, en back med rädisor och en spontanköpt japansk lönn som redan hade slagit ut sina blad. Kaos med andra ord. Men det är det väl alltid någon gång under våren. 😉

I trädgården har de andra japanska lönnarna precis börjat slå ut, den här fina står i ett hav av blått ormöga och heter ‘Seiryu’.

Annars handlar mycket av vårblomningen om julrosor. Massor av julrosor! Och lite olika sippor, nunneört, hundtandsliljor, balkansippor och annat fint. Tulpaner och narcisser är också på gång.

Den kalla vintern med flera veckor med -14 grader av och till orsakade lite förödelse i trädgården, men inte så mycket som jag hade fasat för. Alla mina tofsliljor i kruka som jag övervintrar i lilla växthuset ruttnade och dog. Förmodligen har ett par perenner och en buske dött, men mer är det inte. Förvånansvärt mycket har inga skador alls, vilket ju är ett styrkeprov.

Daggtörlarna blommar, men inte alla…

Över hälften av dem ser nämligen ut så här! Kan inte se att läget har spelat någon större roll, en som överlevt står 30 cm från en som är död. Fast jag tar aldrig bort en död växt förrän till midsommar, fler gånger än man tror kommer det nya skott från basen eller roten. I och med att några blommar så kommer jag att få nya småplantor de kommande åren, spridda av myrorna lite här och var.

Sparrisen är på gång, lite blek på grund av de kalla nätterna, men den blir snart ljusgrön och fin. Plantan längst bort till vänster är alltid först, mikroklimat kan skilja sig åt på bara någon meter.

Men sedan hade vi den där väntan på frosten. Förra årets sena frost i mitten på maj när våren var tidig var ju förödande. Ingen blåregnsblomning, men vad värre var döda träd och inga körsbär, äpplen och plommon! Nu tittar jag på blåregnets feta knoppar och väntar. Och håller tummarna stenhårt för en lugn vår utan hård frost sent!

Länkar så klart till Trädgårdsfägring. Tänk, nu har hela april gått och vi går in i maj månad. Önskar er en fin Valborg och först maj-helg!

6 tankar på “I väntan på vårvärmen och den sena frosten

 1. Mycket på gång hos dig Kristina men jag ser att ni, precis som vi har frostnätter. Igår morse var det ett tjockt lager is på dammen. Imorse var det ”bara” minus 3. Men det räcker nu. Mina frösådder trängs inomhus. Törs inte ställa ut dom i uterummet då det blir så kallt där på nätterna. Visserligen klarar dom det men dom ”hukar alltid” i kylan och det tar ett tag innan dom hämtar sig så jag väntar ett par veckor ytterligare. Tomaterna är inga problem med, dom sår jag sent men chili och paprika börjar bli kraftiga. Hoppas det går bra med allt du har i växthuset. Och jag minns ju förödelsen hos dig förra året. Hur ni hade trädgårdsvisningen och sedan slog frosten till. Nu hoppas vi att den frost vi har nu ska vara den sista den här säsongen … att maj verkligen ska vara så ljum och skön som vi tänker oss henne.

  Med hopp om värme och frostfria nätter önskar jag dig en fin fortsättning på maj!
  Kram Anita

  • Ja, kalla nätter men ingen frost de senaste som tur är. Tomaterna har klarat sig riktigt bra, inte en enda har slokat eller sett ut att ha det jobbigt. Hoppas det håller i sig! Mina chilisar är små och får stanna lite till i trädgårdsbodens värme.
   I dag har det varit en helt fantastisk majdag: sol och långpromenad i bokskogen med goda vänner och deras hundar. Skönt att kunna ses utomhus, länge sedan sist.
   I går slog persika och mandelträd ut och till min glädje surrade humlorna omkring. Tänk om det kunde bli lite frukt nu!
   Önskar dig detsamma Anita!
   Kram Kristina

 2. Här är en till som håller tummarna för att det inte ska bli några frostnätter! Visserligen har vi uppvärmt växthus som aldrig går ner lägre än till +7 grader, men eftersom det blir 30-35 på dagarna när solen skiner så har vi börjat med att ha både dom automatiska vent.fönstren i taket öppna tillsammans med dörren (vi har en nätdörr där istället). Men vi glömmer att stänga den framåt kvällen, så nu får den vara öppen dygnet runt.
  Hos mig har 2 bambu torkat (vi har haft en enormt torr vår) och nu har vi klippt ner dom. Ska dessutom ta bort dom döda spön som är i den vi har på baksidan också. Dessutom ser en del av dom vintergröna växterna väldigt ankomna ut. Inte så kul…..men dom lever i alla fall!
  Vi hr inga egna sparrisar, men Rolle var nyss iväg och inhandlade en knippa till lunch. Vi ÄLSKAR färsk grön sparris och han skulle egentligen ha köpt två knippen i gårdsbutiken, men växeln räckte inte till mer. Men han har lovat att åka dit igen i morgon….. *fniss*
  KRAM/Susie

  • Nyskördad sparris är en vardagslyx som ni gör helt rätt att unna er! 🙂 Vi åt de första i går och idag skördade jag en ny bunt.
   Ingen frost nu som det ser ut, jag håller tummarna. Min gula magnolia har stora knoppar och blåregnet likaså. Hoppas hoppas!!
   I dag tog jag bort frostvakten i växthuset och bestämde att dörren får stå liiite på glänt… Vi har automatiska lucköppnare, men det blir ändå lite för varmt. Dahlior och tomater mår bra, så nu är det dags.
   Trist med bambun, hoppas den kommer igen.
   Kram Kristina

 3. Ja jisses, vilket kaos denna vår har varit! Sommarvarmt växlat med rejält kallt och stora regnskurar. Jag är inte van vid att det regnar så här mycket om våren. Skulle behövt fler vattentunnor för att fånga upp överskottet.
  Du har i alla fall den sötaste trädgårdsmästaren i din kaosoas, den där lilal katten är helt bedårande.
  I morse knipsade jag av de första sparrisarna och gnagde i mig dem på plats. Något jag aldrig gjort förr och en lyx jag helt klart ansåg mig värd. Gott var det!
  Glad att få se hur din törel ser ut. Nu är jag lugnare och ska klippa ned min – har inte hunnit än. Mycket jag inte hinner just nu …
  Kram!

  • Allt har sin tid, bruna törlar står kvar här också. De går ingenstans. 😉
   Izumi är helt klart skuttigaste trädgårdshjälpredan just nu, bra på gräva är hon också… Tror jag får ha mycket fiberduk när jag planterar ut mina frösådder!
   Sparris, direkt från landet, är helt klart ett vårsnack jag bara måste ha. Den där gröna smaken! Mums! Du gjorde definitivt rätt som unnade dig det.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s