Ljusa junikvällar i sällskap med blomsterkornell och krolliljor

Kopparlönnen, prydnadsgräs och stäppsalvia. Och de allra sista fluffiga pionerna.

Underbara juni med ljusa sommarnätter är här. Det har varit en torr försommar och vi har redan tvingats vattna trädgården en gång för att grönsaksbäddar, bär och fruktträd ska orka ge skörd. Sedan mitten på maj har det bara kommit 11 mm för någon vecka sedan. Gräsmattan, den är brun, men det bryr jag mig inte det minsta om!

Humlorna gillar vintertryn, Lonicera henryi, som svingar sig upp i ginallalönnen.

Enligt prognosen ska det komma en rejäl skur senare i veckan, men det har ändrats förr, så det tror jag när jag ser det. En hel del buskar och perenner med djupa rötter börjar visa stresstecken, de där 11 mm nådde ju aldrig deras rötter, det var mest de små perennerna med ytliga rötter som drog nytta av det.

Vyn genom avenboksportalen: blomsterkornell, fingerborgsblommor och lilla kastanjen ‘Koehnei’

Men i en trädgård med mycket skugga från stora träd går det ändå att trivas både som växt och som människa. Blomsterkornellen blommar helt överdådigt, förra våren frös ju alla blommorna.

Krolliljorna blommar också riktigt bra i år och faktiskt är angreppen av liljebaggar inte så svåra, kanske strök några med i vintras?

Vita och skära krolliljor ihop med trebladsspria, Gillenia, och olika japanska lönnar som mörkbladiga ‘Pung Kil’ som vi köpte förra året.
Krolliljan ‘Arabian Night’ och några kvarvarande röda blommor i trädgårdskryddbusken ‘Hartlage Wine’.
Krolliljan ‘Orange Marmelade’ står detta år i kruka (knölarna köptes förra året men blommade inte då).

Alla sommarblommor är utplanterade i de upphöjda bäddarna och de första dahliorna och zinniorna blommar redan. Många perenner som vintersåddes är också omplanterade i enskilda krukor och i växthuset är det grönt och lummigt av tomater, chili och gurka.

Två av bäddarna med sommarblommor, blomningen är på gång här och jag väntar spänt på att se hur det blir! Klängväxterna nära tegelväggen är blåregn (till vänster) och fembladig akebia (till höger).

Medan maken klipper alla häckar så tar jag mig an det som är formklippt, som den här lilla idegranshäcken med sina bollar vid Skära rabatten. Snart börjar rosen ‘Astrid Lindgren’ där innanför blomma i ljusrosa, det blir så snyggt.

Lilla fågelhuset inbäddat av grönska och med en samling sommarblommor på trädäcket.

Avslutar med en bild på favoritplatsen så här års, under vinrankorna på lilla trädäcket med en porlande vattensten och blommande ‘Moonlight’ som granne. Hoppas allt är väl med er, önskar er alla en fortsatt fin sommarvecka! Länkar så klart till Trädgårdsfägring.

11 tankar på “Ljusa junikvällar i sällskap med blomsterkornell och krolliljor

  1. Här är det också lovat regn om några dagar men vi får se, det hinner ändra sig…
    Underbar blomsterkornell! Så glad att jag hann se min blomma, innan vi flyttade.
    Ni har så fint, förstår att du njuter av er trädgård!
    Kram Gunilla

    • Tack Gunilla! Visst skulle du kunna ha en liten blomsterkornell i din nya trädgård också? Det finns ju sorter som inte blir gigantiska. Tycker om att de får fina höstfärger också.
      I dag är det mulet, så vi får se vad molnen släpper ifrån sig…
      Kram Kristina

  2. En blomsterkornell skulle jag helt klart kunna tänka mig, men att plantera nåt just nu i denna torka är inte att tänka på. Vi fick visserligen 21 mm totalt över midsommarhelgen (på nätterna), men det var bara en droppe i havet…..
    KRAM/Susie

    • Ja, det känns lite 2018 igen över torkan. Lantbrukarna här har det inte lätt.
      Blomsterkorneller är så fina, både på våren och med sina höstfärger.
      Kram Kristina

  3. Kristina, du bor i ett blommande paradis. Och vad gör det om gräsmattan är brun, den kommer ju alltid igen 🙂 Blomsterkornellen … alltså, den är ju helt makalöst vacker. Är det inte ovanligt många blommor på den i år?
    Fortsätt nu att njuta av er ljuvliga oas (din blogg har verkligen ett passande namn 😉 ).
    Kram och fortsatt fin sommar till dig!
    Anita

    • Tack Anita! Ibland känns det lite så, när jag ser grannarnas sterila gräsöknar… 🙂
      Jo, visst är det ovanligt många blommor I kornellen, var nog ett bra fjolår för den (utöver frosten alltså).
      Nu ska jag ut i oasen och fixa lite, får trevliga trädgårdsbesök både denna och nästa helg. 🙂
      Kram tillbaka!

    • Tack så mycket!
      Fågelhuset är delat i två delar: i den ena utan fönster bor makens parakiter och papegojir och i halvan med fönster hade barnen förr ett lekhus. Numera är den delen mitt trädgårdsrum och används till övervintring av frostkänsliga växter i kruka. Är du nyfiken på fåglarna så sök på ”papegojor” så får du upp några inlägg där du ser mer.

  4. Hur kan jag ha missat detta? Det skrev du ju före vår road trip!
    Blir lätt avundsjuk när jag ser alla krolliljor, här har de försvunnit allesammans. Nu har jag en ny hög från barndomshemmet, så kanske att de kan vilja bo hos mig.
    Din blomsterkornell är som en dröm, så enkel som den är i bladverket kan man inte ana att den har denna överdådiga blomning. Undrar just vad det är för kornell jag fått av en granne en gång. Ibland har jag tänkt ta bort den för den är så trist, men så ser jag en bild som din och inser att kanske kanske …

    • Lätt hänt Anni, kul att du hittade inlägget nu. 🙂
      Hoppas de nya krolliljorna gillar läget och trivs åren framöver. De jag har, har jag fått av mamma och med åren har de blivit många. Enda ”problemet” nu är att de blir så höga att de går upp i trädens nedersta grenar… Men, men.
      Hur länge har du haft kornellen? Vår tog typ fem år på sig att blomma första gången och som jag väntade! Din kanske står på fel ställe om den inte blommar? Tur att de har fina höstfärger i alla fall!

      • Jag kan nog ha haft den i fem år, eller mer. Den är flyttad en gång och mår lite bättre där den nu står, så *hoppas hoppas*

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s