Kattspaning bland magnolior, äppelblom och akebia

Tulpanen ‘Pink Impression’ vid kopparlönnen, Acer griseum.

Det är precis i brytpunkten mellan vår och försommar som jag inte kan få nog av trädgården. Även om det finns miljoner saker som behöver fixas och donas med är det en sådan avkopplingen att gå varv på varv och bara ta in ljuvligheten. Ja, och ignorera stök, skadedjur och bullrande grannar förstås.

I år är jag extra lycklig när jag går på de där rundorna, för det har inte varit någon sen frost som förra året. Förhoppningsvis blir det ingen heller. Så i år blommar magnolior och blåregn och minsann om jag inte tror att min minikiwi planterad 2015 (!) har knoppar för första gången!

Nu blir det bildbombning, men om det ska visas ett överflöd av bilder så är det definitivt i mitten av maj! 🙂 Och den som vill kan ju roa sig med att räkna hur många gånger linslusen Izumi är med på bild. Hon följer med på mina trädgårdsrundor, jagar humlor och skuttar runt i rabatterna.

Allra gladast är jag att få se den här i blom! Magnolia ‘Honey Tulip’. Planterad 2016 och i år har den 14 feta knoppar. Förra året frös alla knoppar sönder.
Praktmagnolian blommar som vackrast med sin blå matta av pärlhyacinter under. De blommar alltid samtidigt eftersom de har samma ”vårklocka”.
Hängande japanska lönnen ‘Ryussen pendulum’, i bakgrunden gräscirkeln och längst bort kopparlönnen och tulpanerna från första bilden i inlägget.
Inne i rhododendronsnåret i Torvrabatten har vi ett stort fat med vatten som småfåglarna brukar dricka ur och bada i. Fast det bryr sig inte Izumi om. Matte har ju varit snäll och ställt ut en stor vattenskål!
Tulpanen ‘Lasting Love’, kornellen ‘Midwinter Fire’ och vid ingången de stora glasfiberkrukorna med bambu och olika vintergröna växter.
Kom nu matte. Izumi väntar på att jag ska fotografera klart så vi kan fortsätta vår trädgårdsrunda.
I trädhörnet blommar julrosor, sippor och hundtandsliljor. Det röda närmast i bild är löjtnantshjärtat ‘Valentine’, en ny japansk lönn och skimmia.
Vy från andra hållet. Tulpanen ‘Blushing Apeldorn’ med flera, dagliljor och i bakgrunden avenboksportalen.
Japanska lönnen ‘Seiryu’ mot ett hav av blå ormöga, molnklippt tuja i bakgrunden.
Blåregnet blommar utanför köksfönstret och fler knoppar är på gång på andra grenar.
Lite längre bord vid södersidan blommar den fembladiga akebian, akebia quinata, för fullt. Den klättrar på två stora armeringmattor som sitter en bit ut från väggen.
Fembladig akebia. Doftar helt underbart gör den också!
Lite överallt i trädgården ligger gamla trädstammar och travar med träpinnar, för insekternas skull. Katterna älskar alla bra klobrädor!
Inne i Lunden har kungsängslijorna precis blommat över och nu är funkia och alla senblommande perenner på väg upp. I sensommar blommar riddarsporrar, höstflox, höstanemon med flera.
I Grönsakslandet växer ringblommor, sallat, morötter och dill i den första bädden. I nästa har potatisen precis tittat upp. I den tredje lådan är det helgrönt av mâche sallat som blommar. Jag väntar på att de sätter frö innan de rensas bort och blir kaningodis. I den fjärde lådan är det planterat sockerärtor. I övrigt väntar jag i år med en del utplantering, maken och tonårssonen ska nämligen måla fönstren på andra våningen. Och gissa var stegen måste stå…
Har inte fått den här lilla pälsklingen att förstå att man inte ska leka i maten. Det är superkul att åla runt i mâchesallaten! Tur att den ”bara” ska gå i frö nu.
Och har ni sett vad spaljéäppelträden blommar i år? Det här är ‘Ingrid Marie’. Längtar efter äpplen! 2019 slog hagel i augusti sönder äpplena och förra året frös blommorna bort i frosten.
Och med det var vi tillbaka på framsidan vid magnoliaträdet igen! I bakgrunden syns Carmencitarönnen och klotrobinian som precis börjat spricka ut.

Önskar en fin pingsthelg! Här är det en hel massa som ska fixas. Dammen ska rensas, klotrobinian beskäras och mängder av växter skolas om eller planteras ut. Men däremellan blir det en trädgårdsrunda eller två förstås! 🙂

Länkar så klart till Trädgårdsfägring.

12 tankar på “Kattspaning bland magnolior, äppelblom och akebia

  • Tack Anette! Ja, katterna hittar på både det ena och det andra… Nu har Izumi i alla fall lärt sig att inte vässa klorna på mina nya fruktträd!
   Kram Kristina

 1. Finnes det noe vakrere en denne tiden? Tulipanen ‘Pink Impression’ er utrolig fin i masseplanting. Også mot kopperlønn, da! Halvparten av min største tulipanbeplanting, under et gammelt epletre, tror jeg røk i vinter, da det ble stående lenge under ren is. Får nyte alt det andre! Og bilder som dine 🙂
  /Irene

  • Åh, men så trist att många av tulpanerna inte klarade sig! Å andra sidan har du nu en ursäkt att plantera nya där i höst. 😉
   Pink Impression är mycket snyggare där vid Kopparlönnen än där den växte innan, den behöver en lugn bakgrund för att komma till sin rätt.
   /Kristina

 2. Å så vackert – jag älskar både tulpaner och magnolia! Köpte fröer av dig och de har grott allihop, ska bli spännande att se hur de ser ut när de blommar. Undrar lite över kaphyacinyten, jag har förstått att den kan gå att övervintra men hur gör du (man)?
  Allt gott i vårsolen
  /Helena

  • Tack så mycket! Vad skönt att fröerna har grott fint hos dig. 🙂 Kaphyacinten har jag planterad i en stor lerkruka och när kylan kommer på hösten så lyfter jag bara in den i frostfritt förråd. Kaphyacint klarar flera minus men är på gränsen härdig i zon 1. Den ska alltså inte stå varmt på vintern! Mörkt och någon plusgrad räcker bra. Lökarna blir större för varje år och blommar mer och mer. Det tar minst till nästa sommar innan dina småplantor blommar. Låt dem stå varmt och soligt i sommar, men få mycket vatten så kommer de att lagra mycket näring i löken.
   Lycka till!
   Kristina

 3. Hej Kristina!
  Så härligt att följa med dig på en trädgårdspromenad. Mycket fint du har. Magnolior och blåregn.
  Tulpanerna är extra fina i år.
  Ha det gott /Marika

 4. Det är en njutning att få gå runt med dig i din prydliga och välskötta vårträdgård. Man måste gå varv på varv nu för att hinna se på allt, verkligen insupa vårens överflöd! Åh, vad jag hoppas att mina små akebiaplantor tar sig och vill bli frodiga doftande väggar! Eller i alla fall en vägg. Skulle så gärna få känna den doften.
  Härligt att frosten hållit sig borta, för någon värme har vi ju inte haft än – men till helgen så…!!!
  Kramar!

  • Tack Anni! ❤
   Håller tummarna för akebiaplantorna! Hade ju varit sååå vackert hos dig med en akebiavägg.
   Frosten håller sig borta, men fy så kallt det är! Bara 3 grader i natt, usch och fy! Krukar upp sommarblommor så länge, de mår ju i alla fall bra av några mulna regniga dagar utomhus innan värmen förhoppningsvis kommer tillbaka.
   Kram!

 5. Ja du, det är ”mycke nu” som man brukar säga! Min klotrobinia håller också på att slå ut, båda perukbuskarna har precis gjort det och snart är det dags för min favorit – det gulbladiga korstörnet Gladitsia tricacanthos `Sunburst´. Sen är nog allt i trädgården utsprunget….. 🙂
  KRAM/Susie

  • Ja, det är knappt det går att blinka utan att något nytt har slagit ut… 🙂 Men det är en underbar tid!
   Korstörne är snyggt, inte minst på våren. Förstår att det är en favorit hos er.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s