Bland färgsprakande dahlior och zinnior i Solrabatten

Nu blir det snittblommefrossa! Ja, jag satsade ju extra mycket på sommarblommorna i år och vek inte mindre än fyra upphöjda odlingsbäddar till dem, HÄR berättade jag mer om planerna. Och som sommarblommorna har vuxit och frodats, och då är vi ändå bara i slutet av juli ännu…

Den största bädden är Solrabatten där blåregnet numera får hålla sig längst bak och växa uppåt och bilda en gardin över fönstren. I de fem kvadratmetrarna framför trängs dahlior, zinnior, lejongap, sommarflox och musselsyska, alla i varma och eldiga toner.

Dahliorna som jag började driva i början av april har blommat i några veckor och zinniorna som såddes andra halvan av april har aldrig varit så fina! I år fick de bara precis gro på värmematta innan de direkt åkte ut i det svalare växthuset. Så stabila och fina har har de aldrig varit och då har jag sått zinnior i tjugo år!

Så inget mer klemande med zinnior inomhus, växthusljus och lite svalare var vad som behövdes. Dahliorna stod också i växthuset så snart de hade kommit i gång, men jag hade en värmefläkt som såg till att det inte blev minusgrader på nätterna. För att hålla nere solgasset hade jag skuggnät på växthuset, så de flesta dagar pendlade bara april-majtemperaturen mellan 5-25 grader = perfekt. I mitten av maj åkte de ut (för då skulle tomaterna in i växthuset) och som tur var kom det ingen sen nattfrost, utan bara en massa sol och värme.

Här kommer närbilder på några av zinniorna och dahliorna, det finns fortfarande dahliasorter som bara är i knopp.

Det här är zinnian ‘Zinderella Peach’ och i bakgrunden syns ett matchande lejongap.
Zinnian ‘Green Apple’ är härligt limegrön och humlorna gillar den skarpt.
Dahlian ‘Karma Choc’ fick jag aldrig se förra året för sniglarnas mumsande, men i år blommar den fint.
‘Jowey Nicky’ är en av de många nya dahliorna.
‘Dark Spirit’, mer svartröd i verkligheten, blir lite för röd på bild.
‘American Dawn’ är läckert rosaaprikosskär.
Och den här är jag helförtjust i! ‘Waltzing Mathilda’ heter den. Måste upplevas, en blandning av så många olika nyanser orange och skärt. Borde inte funka ihop, men det gör det.
Så här kan det bli i en bukett! Fyndade den stora fina glaskorgen på loppis tidigare i somras och inför de stundande åskregnen fyllde jag den med blommor.

Det senaste dygnet har det kommit strax över 60 mm regn här. 38 mm i häftiga åskregn i natt och resten i tunga skurar under dagen. Nu på kvällen har det klarnat upp och solen skiner. Det mesta i trädgården klarade regnet, och nu har även träden fått en rotblöta.

Avslutar inlägget med senaste ”bärhanden” från trädgårdens buskar. Det här är sommarlyx för mig!

Ta hand om er, hoppas ni har en bra sommar. Själva gör vi lite korta dagsutflykter, tittar på trädgårdar, äter god mat och letar fynd på loppisar. Själv är jag just nu i målartagen, så småningom ska jag visa vad jag håller på med… Länkar så klart till Trädgårdsfägring.

Vinbär, körsbär, blåbär, blåbärtry, mullbär, svarthallon, smultron, hallon, jordgubbar, björnbärshallon och krusbär. Underbara färger, underbara smaker!

16 tankar på “Bland färgsprakande dahlior och zinnior i Solrabatten

 1. Ja men … jag kommer att tänka på gamla tiders bokmärken med korgar som svämmade över av vackra blommor. Av någon anledning får jag bara upp halva översta bilden men klickar jag på den så får jag upp hela … den är så fin på dig med den vackra buketten 🙂
  Otroligt vilken blomsterskörd. Förstår att du känner dig nöjd och lycklig. Vilka buketter du kan göra. Och så bärhanden som är två och ser ut som ett hjärta. Gissa om det vattnas i munnen … så många läckra bär. Som vanligt ett konstverk.
  Ha nu en bra avslutning på juli och början på augusti bland blommor och bär 🙂
  Kram Anita

  • Bokmärke, ja, jag är helt med dig Anita! 🙂 Trodde inte mina ögon när jag fick syn på glaskorgen på en loppis, så stor visste jag inte ens att det fanns! Nu kan jag fylla den med stora fång sommarblommor, perfekt. Jag har en ljusgrön blomsterfakir i glas som passade perfekt i botten och som ger blommorna stadga.
   Hmm, angående halv bild så ser jag hela på min dator och mobil. Vet inte vad som kan strula där?
   Älskar mina bär! Nu har sommarhallonen mer eller mindre gett upp, men hösthallonen är på G. Jordgubbarna har kommit igång igen och svarthallonen levererar. Mums!
   Önskar dig en fortsatt fin augusti!
   Kram Kristina

 2. Härligt med alla Dina färger. Jag satsade själv på dahlior och ormbunkar i år, har inte ångrat mig. Har också ett helt fantastiskt bär och fruktår om man bortser från körsbär som inte orkade leverera i år efter förra årets rekordskörd.

  • Tack! Ja, jag gillar ju färg I trädgården! 🙂
   Den sena nattfrosten förra året slog ut alla körsbärs-, äppel- och plommonblommor, så i år är det fantastisk skörd efter ”viloåret”.

 3. Håller helt med Anita om den där likheten med bokmärken! Helt fantastiskt hur fin din blomsterrabatt har blivit, den är verkligen överdådig. Funderar över sniglarna, har du sluppit dem uppe i lådan? Med tanke på den dahlian du aldrig fick se i fjol, stod den på annan snigelvänligare plats då? Nu är det väl mer vattnat än du kunde önska dig, vilken kontrast mot hur sommaren började. Här vräker det inte ner, men det är rätt konstant och då kan jag inte låta bli att fnittra lite när jag hör den automatiska bevattningen dra igång …
  Kram kram ❤

  • Tack Anni! Det blommar ännu mer i rabatten nu, men tyvärr har en av de finaste dahliorna knäckts i en kastvind för några veckor sedan. Får se om den orkar börja om från 20 cm höjd, eller hur det går.
   De flesta sniglarna har hållit sig borta i de upphöjda bäddarna, så dahliorna är jättefina och ”ickeätna”. De jag inte fick se förra året stod alla på friland mellan perenner. Några orkade blomma, men nästan alla var helt avätna ända nere på marknivå… Som tur var för mig var knölarna ok när jag tog upp dem.
   Här har det regnat bra, men inte för mycket de sista veckorna, så det är ”bara” i växthuset som det ska vattnas. Funkar befattningen bra hos dig nu då? Den du har i växthuset?
   Kram tillbaka!

   • Den i växthuset har jag inte haft igång, där blir det till att tänka om inför nästa säsong. I grönsakslandet fick jag ställa ned på lägsta effekt när det regnade, men den har i alla fall underlättat för sönerna när de ansvarat för trädgården. Det blir nog bra med tiden 😉

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s