Letar vårtecken en kall januaridag

Det är en kall och blåsig januaridag, men nu går vi strax in i februari. En månad som här i Skåne brukar innebära den riktigt kalla vintermånaden med minusgrader, is och snö. Så det gäller att passa på att spana efter vårtecken innan de åter ligger under snön…

Julrosorna sträcker allt mer på sig, inte bara de tidigblommande Helleborus niger, utan även orientalis-hybriderna. Som den här fina rosaröda som har stora knoppar.

I ett annat hörn av trädgården har de första dvärcyklamenblommorna slagit ut, många fler knoppar är på gång där under det skyddande lövtäcket. Cyclamen koum är ett riktigt vitaminpiller under de här ”väntemånaderna”, den bryr sig inte om kylan utan blommar på ändå ända fram i april-maj.

En liten lila vårviva skickade upp sina knoppar för flera veckor sedan, lite lätt vilsen, men den är ju fin där den lyser i rabatten.

Och snödropparna är på väg upp, även om knopparna inte syns ännu.

Utanför ingången har ‘Mount Aso’ redan slagit ut. Min personliga gissning är att kalla december lurade den att börja en månad tidigare jämfört med förra året. Rosa videkissar är så fint!

I fågelburarna är det också rosa… 🙂 Bourkesparakiterna sitter och solar sig. Det ser jag som ett vårtecken!

Inne i köket fortsätter det rosa temat; en kvist praktmagnolia blommar och glädjer oss alla. Nästan en och en halv vecka av ljumma duschar och varmt vatten i vasen tog det att ”få igång” kvisten. Det finns nästan alltid kvistar som växer fel, dem tar jag och driver i blom under vintern. I sommar, när det egentligen är bättre beskärningstid för magnolior, fixar jag till tapparna på trädet lite snyggare.

Med det önskar jag en fortsatt fin helg och kommande vecka! Själv har jag precis ägnat några timmar att läsa igenom en lååång växtlista och efter mycket funderande skickat iväg en beställning på nya spännande träd och buskar. Inte säkert att allt jag vill ha går att få tag på i slutänden, men jag håller tummarna för vita körsbär, rosa vinbär, kakifrukt med mera.

6 tankar på “Letar vårtecken en kall januaridag

 1. Hej Kristina!
  Vilka härliga vårtecken, med rosa videkissar och en ljuvlig Magnolia. Hoppas ett skönt snötäcke kommer och täcker allt innan det blir kallt.
  Ha det gott /Marika

 2. Men du har ju riktigt många vårtecken. Och min favorit … den rosa cyklamen 🙂 Och dom rosa videkissarna är så söta. Så fina fåglarna är. Och visst måste det väl vara ett vårtecken, att dom sitter och solar. Här hör jag fåglarna varje tidig morgonpromenad, också det ett vårtecken.
  Och magnolian! Så vackert. Det ser nästan ut som en japansk tavla med den vackra tapeten i bakgrunden och de rosa magnoliablommorna som är på väg att slå ut. Så bra att du lyckades få den att förstå att i köket, där har våren kommit 🙂
  Kram Anita

  • Jajamensan! De är lite utspridda här och var Anita, men för den som letar är det små blommor på flera ställen. 🙂
   Cyklamen är helt klart min favorit också, inte bara för att den trotsar kylan utan för att den blommar så länge.
   Det var en fin magnoliagren jag beskar, tur en och annan växer åt fel håll… Det verkar faktiskt som att den har förstått att här är det vår. 🙂
   Kram Kristina

 3. Så många fina vårtecken! Rosa är verkligen en ljuvlig färg, speciellt om våren! Din magnoliakvist är helt underbar. Jag tog in den gren du vet som skulle tas bort, men den hade bara en enda knopp längst upp i toppen. Såg lite ynklig ut när jag väl upptäckte att den slagit ut.
  Imorgon ska det väl bli plusgrader igen så att den frusna snön försvinner. Här vilar alla vårblommor fortfarande. (Tror jag, har ju faktiskt inte kollat)
  Kram!

  • Ja, visst är rosa! Jag gillar den jättemycket med den där ljusgröna vårgrönskan, så skirt på något sätt. Även om det bara var en enda magnoliablomma, så är de vackra. Min gren åkte ut i dag, nu var den helt överblommad. Men jag ska plocka in lite nya kvistar i helgen.
   Här har den nya snön som föll i förrgår och igår nu sjunkit ihop helt i dagens regn. Helt normal Skånsk vinter med andra ord! 😉
   Man vet aldrig Anni, bäst du går ut och kollar vårläget i trädgården. 🙂
   Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s