2022 års trädgårdsplaner – inte (riktigt) som andra år

Tänk, det är redan dags att fundera över planerna inför detta nya trädgårdsår! De här två konstiga pandemiåren känns det omväxlande som om tiden har gått ovanligt långsamt och samtidigt ovanligt fort.

Jag har inte haft energi att fundera så mycket på trädgårdsåret 2022. Förra året var inte ett bra år, pandemin borträknad. Jag har jonglerat den andra stora omorganisationen i jobbet på två år och flera bakslag med min egen hälsa. Det har tagit vidrigt mycket av min energi och ork och jag har fått lägga många saker på is.

Hur 2022 kommer att bli för min del jobbmässigt vet jag inte riktigt än, men jag hoppas det blir tillräckligt bra i min ”nygamla” tjänst. Privat måste jag tyvärr redan börja lägga om hur jag trädgårderar för att jag ska kunna fortsätta med det åren framöver. Jag vill ju att det ska fungera både fysiskt och praktiskt att sköta trädgården och att den ger mig mer energi tillbaka än vad den tar.

Samtidigt har jag genom kloka människor fått nya insikter och jag har prioriterat att bara vara i trädgården, vattna blommor och plocka bär och tomater. För det var det jag orkade och mådde bra av 2021.

Svarta vinbär, blåbärstry, mullbär, körsbär, björnbärshallon, bigarråer, hallon, röda vinbär, smultron, jordgubbar, krusbär, hallon och vita vinbär. Bären i vår trädgård har många färger, former och smaker!
Några av 2021 års dahlior.

2022 är vårt ”stanna hemma-år” där vi prioriterar kortare inhemska utflykter. Precis som vanligt blir det därmed mer fokus på att odla ätbart. Försöket med att odla tomater på fler ställen i trädgården sommaren 2021 gick fint, så denna sommar ska jag odla ännu fler i baljor mot våra soliga söder- och västerväggar.

I de fyra stora upphöjda grönsaksbäddarna satsar jag nu på fler perenna grönsaker samt kål, bönor och potatis. På grund av omständigheter jag inte råder över (läs, grannen) är området skuggigare än tidigare och jag behöver flytta de solälskande grönsakerna någon annanstans. Därför blir det ätbart, inte sommarblommor, i de två pallkragarna på hjul på trädäcket samt i den lilla upphöjda bädden mellan Solrabatten och sparrisbäddarna i år.

Jag har också inspirerats av Lilla Farmen på insta som under 2021 vägde all skörd familjens villaträdgård gav. Ett kvarts ton blev svaret hos henne! Jag är sååå nyfiken på hur mycket vi skördar, så under 2022 är planen att väga allt. Eftersom jag gillar att plocka direkt i trädgården och stoppa i munnen ska jag ha en liten ”lathund” med vad till exempel en handfull hallon väger, så jag inte behöver välja bort det jag njuter mest av.

Pumpan ‘Blue Hubbard’ var en av grönsakerna jag vägde förra året.

Dahlior och sommarblommor då? Jodå, de ska få vara kvar i Solrabatten där de var helt fantastiska sommaren 2021. Jag ska också så några frön som jag hittade när jag skulle klippa ner dahliorna. Några nya knölar har jag inte köpt, däremot slängt flera som inte levde upp till mina förväntningar. Vi kommer också att lägga dit en droppslang för att kunna vattna så snålt som möjligt vid torka. Så länge vi har regnvatten i tunnorna handvattnar jag både grönsaker och sommarblommor.

Jag med en fluffig bukett full med dahlior och sommaraster. Jag gillar inte att plantera ut sommarblommor, men njuter när de ger mig buketter i överflöd.

Årets stora projekt ligger kvar från 2021: ändra om i Stäpprabatten. På ett sätt är jag nästan glad att det fick ytterligare ett år av planering och funderingar, för planen är radikalare nu. Det är en hel del som ska bort. Vis av förra årets vårtorka kommer jag att börja gräva upp växterna tidigare. Planen är också att göra om både Stäpprabatten och Pionrabatten, de hänger ju i praktiken samman även om de har något olika inriktning och färgschema. Men under 2021 har även Pionrabatten börjat se lite ”sliten” ut, så det känns vettigt att använda växter från båda och kombinera på ett bättre sätt. Ta bort det som inte riktigt trivs och dela de växter som gillar det soliga och torra läget. Och eftersom det är Tusen Trädgårdar kan en del av det jag får ”över” vandra vidare till andra trädgårdar, vilket ju alltid känns bra. Alla vårlökar ska få flytta till min vårlund, Stäpprabatten och Pionrabatten ska framför allt inriktas på sensommarperenner. Då blir det inte så svårt att justera bland växterna ett annat år.

Mitt emellan Stäpprabatten och Pionrabatten står kopparlönnen omgiven av gräs, pioner och perenner.

Men omgörningen av Stäpprabatten och Pionrabatten för med sig nya saker. Om vårlökarna ska flytta till min vårlund i Trädhörnet, ja, då vore det ju kul om jag kunde komma nära dem när de blommar. Det gör att något jag har funderat på i flera år seglar upp som ett tidigt vår-projekt: lägga om gången genom vårlunden.

I dagsläget finns den breda gången längs med daglijorna (till vänster på bilderna nedan) och en smalare ”servicegång” närmast häcken som framför allt är tänkt till häckklippningen. Mellan dem är det mellan tre och fyra meter plantering som är mycket svår att kliva in i stora delar av året. Den smala gången ska alltså flytta in i planteringen och ”svängas till” runt träd och buskar. När det är gjort kan jag både se de små vårväxterna och komma åt att rensa under försommaren. Win-win! Det är en hel del plantor (och en och annan buske) som ska flyttas några meter, men jag tänker börja i ena kanten och så får vi väl se hur långt jag hinner och orkar i år… För att maken ska komma åt att klippa häcken kommer jag att lägga ut trampstenar på strategiska platser i området närmast häcken.

25 april i vårlunden, julrosor, nunneört och sippor blommar. Ännu går det att kliva försiktigt mellan växterna.
18 maj. Nu börjar alla perenner komma igång och ytan blir allt mer full av växter.
26 juni. Nu är det nästan omöjligt att kliva in i planteringen utan att trampa sönder någon växt.

Omgörningen av Bärlandet som började förra året fortsätter. Vi har tagit bort några av vinbärs- och krusbärsbuskarna och minskat ner antalet sommarhallonplantor. I stället blir det nu plats för två spaljerade päronträd ‘Moskovskaja’ och ‘Pepi’ och ett mindre mullbärsträd ‘Mojo Berry’. Min del av jobbet är redan klar, nu ska maken byta de uppruttna träramarna. Alla hösthallonplantor blir kvar, det är de hallon jag får bäst skörd på och som jag använder till saft och sylt. 2021 var ett fantastiskt skördeår, jag plockade över 10 liter på ett dussin plantor.

1,5 liter hösthallon, under några veckor plockade jag så här mycket två gånger i veckan.

I dessa tider när vi inte vet om vi får torka eller översvämning, så känns det också helt rätt att satsa ännu mer på att skörda regnvatten att vattna med i trädgården. Planen är att koppla in en tank på 1000 liter mot hustaket på framsidan, om vi lyckas med det återstår att se.

Svårt att tro det, men det är alltså här vi har tänkt klämma in en stor IBC-tank… Stupröret till hela framsidan av hustaket går nämligen ner till vänster om ingången!

Planerna för 2022 i övrigt, ja, de står mer skrivna i stjärnorna är vanligt. Jag går efter vad som känns bra helt enkelt. Jag hoppas kunna åka på STA:s Riksmöte i Borås, men om det är något 2020 och 2021 lärt oss är det väl att vi aldrig vet vad som händer och vad som går att genomföra. Fortsätta njuta av min trädgård och träffa trädgårdsvänner har jag i alla fall tänkt göra! 🙂 Kanske ses vi? Den 3:e juli är det dags för Tusen Trädgårdar igen och det är ett arrangemang vi inte prioriterar bort, för det ger så mycket tillbaka.

Projekt om jag vill och orkar 2022: snickra något som döljer de två stora soptunnorna (ja, vi fick äntligen hushållsnära sortering 2021), måla om i trädgårdsrummet, lägga in och uppdatera växtnamn på bloggen och byta ut växtskyltar i trädgården. Kanske orkar jag också slutföra serien Historien om vår trädgård här på bloggen? I höst är det 10 år sedan jag började blogga och det hade varit så kul att visa de senaste projekten, som naturliga dammen för att ge ett exempel.

Precis som vanligt glömmer jag nu den här listan tills om ett år. Det är inte en ”att göra”-lista, utan mina tankar och funderingar kring det kommande året. Det är alltid lika spännande att se vad som blev gjort av det jag hoppades. Ibland är det mycket, ibland inte. Har du några planer – stora som små – inför trädgårdsåret 2022?

Med det vill jag passa på att önska er som läser här en riktigt fin januarivecka! Titta gärna in till Trädgårdsfägring där temat denna vecka passande nog är ”Drömmar”.

12 tankar på “2022 års trädgårdsplaner – inte (riktigt) som andra år

 1. Trevligt att följa dina trädgårdsplaner och alltid fantastiskt fina foton att njuta av!
  Önskar dig lycka till med allt under år 2022!

 2. Hej Kristina!
  Vilken vacker trädgård ni har, med både ätbart och vackra blommor att njuta av. Fantastiska hallon, vi hade också ett rikligt hallonår, men de njöt vi av under sommaren, hade varit härligt att plocka av dem under hösten också. Fantastiskt fat med alla sorters bär, vet du namnet på dina gula hallon, de ser stora och fina ut. Nu längtar jag till att mina björnbär skall ge lite skörd i sommar.
  Ha det gott /Marika

  • Tack så mycket Marika! Visst var det ett fantastiskt hallonår! Vi har både sommarhallon och hösthallon, de första äter jag mest direkt av och de sista fryser jag in.
   De gula sommarhallonen har jag fått i gåva, de har inget namn utan kommer från en gammal rivningstomt… 🙂 Jag har flera plantor krukade och skickar gärna en liten till dig senare i vår om du vill? Sorten växer snabbt (rena ogräset) och får många bär tidigt på säsongen.
   Kristina

 3. Du kommer inte att bli sysslolös i trädgården i år heller, men det måste ju vara lusten som styr och det som inte blir gjort får en stå ut med (Jag tränar dagligen). Hoppas det blir ett bra år med trädgård och hälsa.
  Kram
  /Anette

  • Definitivt inte Anette, och även jag tränar ständigt på att stå ut med det som inte blir gjort. 😉 Trädgård ska vi må bra av, annars är det något som är fel.
   Jag hoppas att 2022 blir ett bra år på flera sätt.
   Kram Kristina

 4. Din (er) trädgård är väldans vacker som den är, men jag förstår att det finns sånt som gör att du är tvungen att prioritera om lite. Men att satsa på mer ätbart låter för mig otroligt jobbigt – men jag har ju aldrig ägnat mig åt det i nån större utsträckning. Iaf inte sen vi flyttat hit, i Stockholm var det faktiskt en del trots att tomten var liten.
  Kom in alldeles nyss efter att gubben och jag varit i växthuset. Jag började härom dagen – mellan stormarna – med att få ner rankorna som växt på trådar i taket, idag klippte vi ner hälften av resten. Sen tröttnade vi, man måste ju ta hand om allt skräp. Så Rolle klippte bort rankorna, jag klippte ner dom – det blev två stora lövkorgar fulla – och Rolle bar iväg skräpet.
  Det enda roliga var att trots att vi haft elavbrott i 5 timmar i förrgår så våra två värmefläktar inte gått, så hade det inte blivit minusgrader där ute. Det hade gått ner till +0,1 grad! Så skönt…..
  KRAM/Susie

  • Tack Susie! En del syns ju inte på foto, utan upplevs mer i verkligheten. Om det är jobbigt att odla ätbart beror nog på vem du frågar. För mig är det skönt att slippa åka och handla och istället kunna plocka nyskördat i min egen trädgård. 🙂
   Det blir lite fixande varje säsong, men så bra att ni gjorde det tillsammans. Skönt när temperaturen håller sig på rätt sida om nollan!
   Kram Kristina

 5. Hej Kristina. Jag har läst din blogg sedan 2020 då jag fick en egen trädgård för första gången. Jag vill tacka dig för dina vacka bilder, all användbar information, och inspirerande planteringar. Jag försöker skapa en trädgård som ger mer än den tar. Vi har totalt bara 20 m2 jord att odla på (resten är däck och parkering (förra ägarnas val). 10 m2 har jag gjort torräng av, 4 m2 torktålig perennrabatt, och resten är en stenig och lerig slänt som jag försöker omvandla till odlingsbar yta. Mördarsniglarna är ett stort problem där men svårt att göra något. Eftersom vi har så mycket trädäck tänkte jag prova pallkragar på hjul. Tack för ditt informativa inlägg :)! Jag blev också sugen på hallon. Tror du hallon kan klara sig i pallkragar? Jättevackert med havtorn! Gör du något med bären? Behöver du vattna pallkragarna mycket? Jag bor i Täby utanför Stockholm. Zon 2-3 tror jag. Tack igen för att du delar med dig av din vackra oas.

  • Tack så jättemycket Lina! Jag blir så otroligt glad att det jag skriver och visar i bild kan hjälpa dig och andra att skapa en egen personlig oas där ni bor.
   Pallkragarna på hjul har fungerat bra, utöver hjulbytet 😉 och i år ska jag odla ätbart i dem. Sockerärtor, morötter, isört, portlak med mera. Ska bli spännande att se hur det fungerar! 🙂
   Jag tror absolut du kan testa hallon, men du kan behöva gräva upp och sätta om plantorna med några år emellan om det blir för tätt med rötter. Jag testar hallon i stora murarbaljor i år och kommer behöva göra detsamma där.
   Havtornen har jag gett bort, de skickade så mycket rotskott och vi var inte så förtjusta i bären.
   Allt upphöjt odlade kräver mer vatten än direkt i marken, men det går att odla under längre period i det upphöjda tack vare att det är varmare på våren/hösten. Täck med wellpapp lite utanför hallonplantorna så minskar avdunstningen rejält. (Jag använder fårull, men det är ju inte alltid så lätt att få tag på.) Kan du få gräsklipp av någon granne är det ju ännu bättre.
   Lycka till och fråga gärna om det är något mer du funderar på.

   • Varsågod Kristina, och tack för ditt svar. Jag ska också prova på isört och portlak i år. Jag lyckas aldrig med mina försådder men att så ute fungerar bättre så jag får några plantor av varje tror jag. Tack för tipset med hallonen och täckning. Jag brukar få gräsklipp av mina grannar och min far och det täcker jag med. Det är så jag försöker få den steniga och leriga slänten odlingsbar (genom att tillföra gräsklipp). Jag ska också prova att kväva kirskålen precis utanför min tomtgräns med kartong täckt med gräsklipp. Vi får se hur det går.
    Tack för informationen om rotskotten från havtornen. Jag ogillar också rotskott. Jag skulle gärna vilja ha en liten tall som jag kan göra bonsai av. Det kanske man kan ha i en pallkrage på hjul…
    Din vackra oas har verkligen givit mig mycket glädje och inspiration. Tack igen!

 6. Pingback: 2022 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s