Årets två första trädgårdsprojekt – operation gräva upp vårlökar

I helgen som gick inledde jag två av årets trädgårdsprojekt: en ny gång genom vårlunden och den stundande omgörningen av Stäpprabatten och Pionrabatten. Etapp 1 på båda projekten är att gräva upp alla vårlökar, plantera dem i krukor och sätta i namnstickor inför återplanteringen så småningom. Jag grävde och grävde. Maskrosjärnet var bra för att komma åt en del krokus och irislökar som satt djupt (men självklart blev det en del lökar kvar).

Före uppgrävning.
Efter uppgrävning. Just de här stora krokusarna fick jag av morfar för tjugo år sedan, han grävde upp dem av överflödet i rabatten. Morfar och hans rabatt är borta sedan många år, men krokusarna lever kvar och förökar sig i min trädgård.

Här ska den nya gången gå genom Vårlunden. Jag har märkt ut med bambupinnar var den ska vara och alla växter som kommer upp där emellan ska därmed grävas upp. Så småningom kommer fler sena lökar och perenner, så själva gången räknar jag inte med att kunna göra förrän i juni.

Två pinnar markerar starten på den nya gången, där den ansluter till den befintliga.

Jag gör bara en första delsträcka av den nya gången i år, den börjar vid Ullungrönnen och mynnar ut bredvid den lilla hästkastanjen en fem sex meter bort. Dels tror jag inte att jag mäktar med så mycket mer, dels har jag inte riktigt landat i hur resterande gång ska gå. Och innan jag flyttar träd och buskar ”i onödan” ska jag klura lite till på hur jag vill ha det.

Det blommar så vackert i vårlunden nu och jag ser fram emot när jag tack vare den nya gången kan komma mycket närmare alla små skönheter. Snödropparna är på väg att blomma över, nya julrosor poppar upp varje dag, blåsippor och ormöga lyser i blått och de första nunneörterna slår ut vilken dag som helst.

En av alla fina julrosor från danska Gartneriet Spiren (som nu stänger för gott). Så glad att den trivs och växer sig stor.

Avslutar med en bild från Stäpprabatten. Hur underbart är det inte med blommande vit tibast som lockar fjärilarna så här? Just tibasten ska jag försöka undvika att flytta i omgörningen, för den tycker inte alls om det. Hade en fin rosa som knalldog när den flyttades, så jag har lärt mig den hårda vägen.

Med det önskar jag er en riktigt fin marsvecka!

9 tankar på “Årets två första trädgårdsprojekt – operation gräva upp vårlökar

 1. Hej Kristina!
  Vilka underbara krokus. Klarar de av att bli uppgrävda mitt i blomningen?
  Underbart med julrosorna, så fina. Hoppas hitta några till fina på trädgårdsmässan.
  Ha det gott /Marika

  • Hej Marika!
   Jag har grävt upp krokus under blomning förr med bra resultat. Krukorna vattnas ordentligt och ställs skuggigt tills de återplanteras.
   Lycka till med att hitta fina julrosor på mässan! Jag är allt lite avis på dig som har det att se fram emot. Mässan i Malmö blev inställd även i år tyvärr.

 2. Wow – vilket mastodontjobb, men helt klart mycket roligare än att städa bort all skit från taken som ramlat ner och som vi blir tvungna att ta bort. Men jag har ju ont i ryggen, så det blir nog stackars Rolle som får göra 99% av det….. *fniss*
  KRAM/Susie

 3. Hm, har jag inte kommenterat ditt inlägg. Jag har definitivt läst det och trott att jag gjort det. Så fint det var att läsa om krokusarna från din morfar. Hur dom lever vidare hos dig och i och med det också minnet av honom. Dom ser kraftiga ut och jag förstår att det krävdes hjälp för att få upp krokuslökarna plus andra klar. Maskrosjärn är bra till mycket!
  Beundrar dig och dina projekt. Tror det kommer att bli så, så fint med den nya gången genom vårlunden. Tänk bara vilket vackert ord … vårlunden.
  Vit tibast har jag också men den har inte börjat blomma ännu. Men hos mig är ju allt som bekant väldigt sent 🙂
  Nu har det regnat precis hela dagen. Men … kanske äntligen tjälen släpper och snön går bort i trädgården.
  Kram Anita

  • Känner igen det där Anita, jag läser ett inlägg och tänker att jag ska kommentera senare… Bloglovin funkar dåligt också och läser inte in alla bloggar längre, vet inte vad som är fel.
   Trädgård är ju så mycket växtminnen! Vanliga krokuslökar kan vara de allra vackraste och kasta mig tillbaka till när jag var liten och fick lov att plocka små buketter av dem när jag var hos morföräldrarna.
   Det bästa med denna vackra plats, vårlunden, är ju att vi ser den från köket. Att stå vid glasdörrarna ut till terrassen och se alla julrosor och snödroppar blomma är det bästa en kall och regnig vårdag.
   Kram Kristina

   • ”Pirr i magen-känsla” känns det som när du beskriver känslan att se vårlunden från köket … Det låter så, så ljuvligt, som en vacker vårtavla …
    Tråkigt att Bloglovin börjat bråka. Jag har använt den till och från genom åren men också fått problem. Nu använder jag bara WP-readern som inte heller är pålitlig. Får göra ”refresh” hela tiden för att få med alla inlägg.
    Det typiska aprilvädret fortsätter och det ska bli regn och/eller snö idag och imorgon. Men någonstans väntar våren på oss …
    Kram Anita

 4. Så spännande med nya gången, speciellt som du inte bestämt exakt sträckning än! I mitt hjärta gör det ont när jag ser alla fina krokus upplagda sådär, men ibland måste man ju vara lite tuff för att få det som man vill. Och de kommer ju tillbaka där du sätter dem.
  Ska någon av de nuvarande gångarna tas bort eller blir den nya ytterligare en? Hmmm, kanske att du skrivit det tidigare, att du behöver kunna komma åt längre in i rabatten?
  Sen kommentar från mig, men jag har verkligen minskat min tid vid datorn. Har insett hur lätt jag fastnar om jag sätter mig här …
  Kram!

  • Tror det blir bra med nya gången, den kompletterar den som går längs med häcken på den delsträcka som jag gör i år. Det blir lite mindre plats för växter, men lättare att se dem och komma åt.
   Jag läser bloggar på mobilen och brukar passa på när jag åker buss eller bil, i övrigt blir det lite på insta som mikropaus dagligen. Blir lätt långa stunder om man inte ser upp, så jag har mina personliga regler för när och hur.
   Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s