Mellan vinter och vår, mellan hopp och längtan

Det är andra veckan i mars och sedan en vecka ligger åter snö och is över trädgården. Vårfixandet har avstannat, men i trädgårdsboden gror tomaterna och de andra innesådderna och växer sig stora och starka under lysrörets ljus.

För tredje året använder jag enbart kokosjord till innesådderna och slipper på så sätt alla problem med sorgmyggor. Enda ”problemet” är att sådderna behöver näringsvattnas från start, men det tycker jag är överkomligt. I början får de blomsternäring, så småningom egengjord näring på vallört och nässlor som jag sparat från förra året. Det dröjer ju ett tag innan gödselväxterna har vuxit till sig och kan ge ny skörd. Vid första omplantering får sådderna kokosjord, men vid den sista omplanteringen för till exempel tomater använder jag kompostjord. Då kommer också sorgmyggorna, men då är plantorna så stora att de klarar av det.

Inomhus i köket växer microblad och skott (även de i kokosjord) och groddar. Favoriten är klassikern alfa alfa och ärtskott. Här på bilden är det mizuna som snart är skördeklar. Tänk att något så enkelt kan vara så gott!

I trädgården kämpar vårblommorna på. Ena dagen barmark och plus 10 grader, nästa lika många minus och snö… Följ med på en rundtur. 🙂

Trollhassel ‘Ruby Glow’ flyttades förra våren när vi gjorde om i Stäpprabatten. Den fick bo i stor kruka och stå i dammhörnan och det gillade den tydligen för så här många blommor och knoppar har den aldrig haft. Har insett att den måste få en plats med motljus. 🙂

Vid ingången är rosavidet ‘Mt Aso’ översållad av rosa videkissar och jag blir barnsligt glad varje gång jag går förbi. Det är en sådan fantastisk färg!

Apriltryt ‘Winter Beauty’ blommar på och den dagen humlorna kommer ut ur vintervilan finns gott om mat.

Krokusen sticker upp här och var i snön och ser ännu färggladare ut än när de var utan snö.

Den gula julrosen är alltid tidig och tålig. Böjer ner sina klockor lite, det är allt.

Snödropparna klarar sig alltid och är så söta där de står här och var i snön.

Snökrokusen gör förstås skäl för sitt namn…

Den vita tibasten har blommat sedan tidig vinter och det kommer bara fler och fler knoppar.

Inga blommor på bilden, men om en och en halv månad skördar vi sparris här i de upphöjda sparrisbäddarna.

Julrosor som inte bryr sig om kylan och är särskilt snygga i kvällssolen.

Jag köper inte snittblommor, men några krukor med vårlökar som jag kan plantera ut sedan brukar jag unna mig. Den här trion med våriris heter ‘Painted Lady’, Katharina Gold’ och ‘Blue Note’. De står i växthuset och piggar upp alla besök där.

Med det önskar jag en fin fortsättning på helgen med en bild på den praktmagnolia som jag för någon vecka sedan drev i blom inomhus. (För dig som vill prova är knepet att sätta grenen i riktigt varmt vatten och duscha grenen dagligen så knopparna inte torkar ut. Fortsätt att ge varmt vatten när du byter vatten tills knopparna börjar spricka upp, då kan du ge svalt vatten.) Kika gärna in på Trädgårdsfägring, veckans tema är passande nog I väntan på våren.

12 tankar på “Mellan vinter och vår, mellan hopp och längtan

 1. Hej Kristina!
  Jag tror du har mera snö än vi som bor i Mälardalen. Vi hade nog tur att det värsta passerade. Ett litet tunt snötäcke och köldgrader, men soligt och fint. Våren kom av sig. Du har många fina vårblommor, vi får vänta ett tag till. Härlig magnolia.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Snön faller lite ojämnt, kan man säga. I natt föll lite till här, men solen värmer idag och det droppar av smältvatten.
   Visst är det skönt med vårblommor som klarar lite kyla. Snart slår de ut hos dig med.
   Fin söndag till dig också Marika!

 2. Tänk så mycket blomning du har trots att det ligger snö. Översta bilden är som en dröm med solskensstråken över snön och de fina cyklamenblommorna som sticker upp. Och så har du små rosa videkissar igen. Oj, jag har ju en vit tibast, den har jag inte kollat på, kanske även den har knoppar … om den nu syns under snön.
  Aha, så du skolar om i kokosjord. Den är jag inte alls bekant med. Själv har jag skolat om chili idag men i vanlig jord, har köpt nematoder att vattna i jorden mot sorgmyggorna. Din magnoliakvist är ljuvlig. Så mycket vår! Och bra tips också.
  Här har det snöat hela dagen fram till nu, nu vräker regnet ner så nu har vi ett par dm rejält blötsnö.
  Ha en bra vecka!
  Kram Anita

  • Ja, det blir fler blommor än vad jag först trodde! 🙂 Och nu är snön bortregnad och våren kan sätta fart igen.
   Hoppas din tibast har klarat sig och blommar fint i vår. Doften är ju helt ljuvlig!
   Kokosjorden är pressad och torr, sedan tillsätter jag vatten och ”fluffar” upp den lite och det funkar bra. Den är väldränerad och frösådderna blir aldrig för blöta.
   Hoppas snön regnar bort hos dig också snart!
   Kram Kristina

 3. Men helt otroligt så mycket blommor trots snön, här i mora känns det långt kvar tills vi får så fint! Tack för fina bilder!
  Mvh Maria Eld

 4. For en vårfølelse du byr på! Her ligger det ennå nesten en meter med snø. Men jeg har håpet for det er spådd varmegrader hele uka, til tross for litt kalde netter. Men våren og påsken går hånd i hånd somregel. Ha en flott helg.

  • Varsågod! 🙂 Sedan jag la ut inlägget har vi fått nästan tio cm nysnö och sedan har den smält bort igen… Det går fram och tillbaka!
   Jag hoppas att våren snart kommer till din trädgård också och att det blir en fin och vårig påsk. 🙂
   Fin helg till dig också!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s