Biologisk mångfald i en villaträdgård del I – löv, visset och vårens skötsel

I tre inlägg kommer jag att berätta mer om hur biologisk mångfald kan se ut i en villaträdgård. Först ut är detta inlägg om vårstädningen i trädgården.

Varje år i februari när jag berättar att vi har börjat fixa i trädgården inför våren blir en del upprörda över att jag gör det ”för tidigt”. Hur kan vi klippa ner växter innan alla kryp har vaknat om vi är för biologisk mångfald?!

Bild tagen 3 mars 2019. Snökrokusen blommade överallt.

Det är helt enkelt så här: vi har flera stora planteringar med många vårlökar. När våren är tidig här i Skåne är lökarna långt uppe redan i mitten av februari och börjar blomma ett par veckor senare. Går jag in i de stora planteringarna då trampar jag sönder det som är på väg upp. I de planteringarna klipper jag därför bort de höga vissna perennerna i februari, och vissa år redan i januari när marken är frusen. För dig som bor i en högre zon anpassar du förstås vårfixet efter när det är lämplig tid hos dig. Har du små rabatter där du kommer åt allt utan att kliva in kan du vänta länge, har du större är det en avvägning.

Alla marktäckande perenner och de flesta löven som ligger i planteringen får däremot vara kvar, men där löven blåst ihop i väldigt tjocka lager tar jag bort en del. Det som tas bort hanterar jag varsamt och jag lägger allt helt i trädgårdskomposten, inget bryts sönder i mindre delar. Jag räknar kallt med att en hel del av de småkryp som övervintrar på just de döda perennerna eller löven övervintrar vidare på komposthögen.

Jag älskar löv! Löv ger den finaste och luckraste jorden. Här i vårlunden bland julrosor och tidiga vårlökar får de flesta löven ligga kvar och sakta förmultna och bli till ny jord.

I de planteringar där jag antingen kommer åt från grusgångarna att ta bort det vissna eller där vi inte har tidiga vårlökar, ja, där får perennerna stå kvar tills våren har kommit lite längre. Ett av de växtmaterial som står kvar allra längst är alla vissna ormbunkar. Där har jag lärt mig att många kryp övervintrar.

Ormbunkarna i Trädhörnet ligger kvar långt in på våren och skyddar övervintrande insekter och smådjur.

Det är viktigt att trädgården mår bra, men det är också viktigt att jag mår bra. Innan jag gick in i väggen 2014 tyckte jag att det var skönt att det var mycket att göra i trädgården under vårmånaderna, numera föredrar jag att sprida ut det under en längre period för att även få tid till annan återhämtning. Vi är alla olika och var och en måste så klart göra det som den personen mår bra av.

Den biologiska mångfalden i trädgården är hög, trots mitt tidiga rensande. I vår trädgård trivs en mängd olika insekter som trollsländor, blomsterflugor, steklar, spindlar, humlor, solitärbin, noshornsbaggar, vårtbitare, grodor och paddor. Och inte att förglömma: igelkottarna!

Två blyga igelkottar i skuggan under rhododendronbuskarna. Här inne får alla löv bli liggande och igelkottarna gillar att boa in sig där.

Komposten levererar 2-3 kubik finfin jord varje år. Den mulchar jag ut i trädgården när de minsta vårblommorna är uppe eller redan har blommat över. Jag lägger minst 5 cm och mer om det är stora växter som tål ett tjockare lager.

Mulchen verkar inte bara jordförbättrande, den hjälper också till att hålla kvar fukten i jorden under den varma och ibland torra sommaren. Tänk att löv, fjolårsvisset, pinnar och överblommat på ett år kan bli så här fin jord, full av liv?

Så här ser vår stora kompost ut: två rejäla fack med putsnät mellan och framtill. Jag tömmer det äldsta varje vår och sedan vänder jag över det andra fackets vissna material dit. Det är den enda luftningen jag gör, men det brukar vara effektivt och få kompostmaterialet att sjunka ihop ytterligare. På sommaren planterar jag pumpor på det som ligger på vänt.

Med det önskar jag er en fortsatt fin februarihelg! Nästa del kommer att handla om djur och insekters mat och vatten. Kika gärna in på Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om.

11 tankar på “Biologisk mångfald i en villaträdgård del I – löv, visset och vårens skötsel

 1. Hej,
  Jag har precis hittat hit och vilken fin blogg! Blev inspirerad av ditt senaste inlägg, så härligt såhär i början av säsongen! Jag undrar hur du får jorden i komposten sådär härlig? Du kanske har skrivit om det i något annat inlägg. Vi har en kompost där vi slänger överblivna grönsaker etc…Sen har vi en separat för ogräs. Jag skulle gärna vilja använda komposten mer än vad som görs i dagsläget.

  Ha det fint! Mvh Sara

  • Tack Sara! Vad roligt att du har hittat hit! 🙂
   Jag har skrivit flera inlägg om kompost genom åren. Jag lägger in ett par länkar här i svaret, det är kanske fler som vill läsa mer.
   Vi hade ursprungligen tre fack på vardera en kubik, hur vi slängde i dem då kan du läsa här:
   https://kristinasoas.com/2013/10/29/komposten-tradgardens-hjarta/
   Sedan blev det till slut ohållbart ned så små fack, så då byggde vi om så vi numera har två fack som är 2×1,5 meter och ungefär 1.20 höga. Det är dem du ser på bild i inlägget. I de facken får vi plats med allt, inklusive häckklipp. Och ska jag råda till något så är det stora fack. Våra kan du gå in i och det är lätt att både slänga och lasta ut färdig kompost.
   I de här inläggen syns det mer av hur de är byggda:
   https://kristinasoas.com/2017/06/16/var-nya-vilda-horna-i-tradgarden/
   https://kristinasoas.com/2017/05/18/nya-komposthornan-vaxer-sakta-fram/
   Tips är också att läsa min blogg från en dator, då ser du sökrutan längst upp i höger hörn och kategorier (tex permakultur) på högersidan. Alla inlägg är taggade med område i trädgården (tex komposthörnan), växtnamn och liknande (tex kompost).
   Längst upp i menyn ligger också fasta sidor med info om olika trädgårdsprojekt och mycket annat.
   Fråga gärna mer om det dyker upp frågor framöver. 🙂
   Trädgårdshälsningar Kristina

 2. Här hos mig blir det inte så mycket fix i februari för då ligger oftast snön kvar, så ock i år 🙂 Blev lite varm inombords när jag såg bilden på igelkottarna. Dom har det fint som kan bo hos er. Bilden nedanför igelkottsbilden är också så härlig. Jag kan nästan förnimma dofterna av jord … av tidig vår. Vilken mörk vacker kompostjord. Ja, jag tycker faktiskt att jord kan vara vacker. Senare på året så syns ju inte så mycket av den för då är ju det mesta täckt av växtlighet.
  Snart dags för snökrokus hos dig. Här brukar rådjuren äta upp dom men i år ska jag försöka spruta med Trico Garden. Men … än så länge ligger ju massor med snö …
  En fin vecka till dig!
  Kram Anita

  • Snökrokusen blommar redan på soliga platser tillsammans med snödropparna. 🙂
   Vi är så glada att igelkottarna kommer på besök till oss. Och visst kan jord vara vacker! Håller helt med dig där.
   Hoppas de tidiga vårblommorna snart börjar blomma hos dig också Anita.
   Kram Kristina

 3. Vårvintern i kombination med ditt inlägg gör ju att det börjar klia i fingrarna! Kanske att jag kan börja i ett hörn på torsdag, då borde den snö som fortfarande fryser till is om nätterna ha smält bort. Inte klokt att du ska behöva försvara din planering, en del människor är så hopplöst fyrkantiga och kan inte tänka utanför boxen. Flexibilitet är ett måste när man har trädgård!
  kram!

  • Hoppas det har smält undan lite så du kan börja, det är så skönt att ha startat och kunna ta fixandet i lugn takt.
   Det är lätt att tycka att alla ska vänta för den som inte har så mycket. 😉
   Kram Kristina

 4. Hej Kristina!
  Intressant läsning. Har inte börjat med att klippa ner något ännu. Vi har bara lite snö men trädgården har inte riktigt vaknat ännu. Avundas din fina kompostjord och igelkottarna. Det växer så det knakar på din kompost.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Tack Marika! Jag började i veckan som gick, men här blommar krokus och snödroppar. Hoppas det snart är dags hos dig också.
   Kompostjorden är verkligen guld! Och igelkotten hoppas jag kommer förbi i sommar igen.
   Kram Kristina

 5. I år blir det inget vårvinterjobb alls. Vi brukar sätta igång i februari med att beskära buskar och träd och sen är det full fart. När man har stor tomt måste man komma igång tidigt, annars hinner man inte med. Men i år blir det alltså en viloperiod både för oss och för trädgården…
  Vad som växer/blommar i trädgården har jag inte en aning om, har inte varit ute i den en enda gång sen i augusti. Och min gubbe är inte bra på att kolla in planteringarna!
  KRAM-Susie

 6. Pingback: Biologisk mångfald i en villaträdgård del II – djur och insekters mat och vatten | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s