Biologisk mångfald i en villaträdgård del II – djur och insekters mat och vatten

En av de viktigaste faktorerna för att insekter, smådjur och fåglar ska vilja besöka och bo i din trädgård är att det finns vatten där. Vi har vatten på en rad olika ställen, från fat på regntunnorna med stenar i där insekter och fåglar kan landa, till vattenstenen som porlar och där de landar ovanpå och sedan står i vattenstrålen och badar ”jacuzzi”! 🙂 Spaljén med rosor precis bredvid är perfekt att landa på och kolla att kusten är klar och ingen katt är i närheten.

Dammen med naturlig växtrening har flera grenar där fåglar kan landa eller mindre djur klättra upp, den har också en stranddel där koltrasten tycker om att bada.

Inne i det vilda rhodendronsnåret står också ett vattenfat till igelkottarna och fåglarna. En och annan liten djungelkatt brukar också besöka det.

I trädgården finns fåglar året om och vi låter dem äta av det som finns naturligt i form av insekter, bär och frön. Vintertid rensar småfåglarna (och en och annan inresande sidensvans och björktrast) trädgården på rönnbär och aroniabär och domherrarna älskar ginallalönnens frön.

För den som vill öka den biologiska mångfalden gäller det att odla giftfritt. Det gäller även de växter du tar hem till din trädgård – hur är de framtagna? Är de besprutade? Ställ en fråga eller två i din lokala plantskola. Det finns en anledning till att det är klimatsmart att själv fröså sina växter.

När trädgården och dess omgivning är ett väl fungerande kretslopp blir inte skadedjur ett stort problem. Jag citerar som vanligt ur Val Bournes bok ”The living jigsaw”: There’s no bad bugs. Det finns inga dåliga småkryp.

Det går inte att dela upp insekter och småkryp i bra eller dåliga, de behövs alla för balansens skull. Om du sprutar bort alla bladlöss med vattenslangen så finns det ingen mat kvar när nyckelpigans larver kläcks två veckor senare. Jag låter alltså de tidiga bladlössen i juni vara kvar (även om jag också får kämpa med att inte göra något åt den krälande massan). På sin höjd kan jag knäppa till med fingrarna mot stjälken så en del bladlöss faller av om det är ett stort angrepp, men det måste finnas bladlöss kvar.

Att det här fungerar ser jag i trädgården. Vi har otroligt mycket nyckelpigor under högsommaren och väldigt sällan några besvärliga bladlusangrepp då. Finns det bladlöss finns nyckelpigorna där också och äter. Så: låt bli att döda djur i trädgården! (Fast jag ska erkänna att jag tar död på mördarsniglar och liljebaggar, för de två har ingen naturlig fiende hos oss.)

Hos oss är även getingarna och tvestjärtarna fredade, de är nyttiga rovdjur som rensar upp i trädgården. Enda gången vi har bett om bekämpning var när vi fick mycket aggressiva getingar som inte lät oss gå förbi boet på flera meters avstånd utan att attackera. Tvestjärtarna beskrev en biodlare som bikupans grisar: de äter allt som inte borde vara där. Det fick mig att se på dessa små djur med helt andra ögon. Och trots att vi har många dahlior har vi inte speciellt svåra angrepp av tvestjärtar på dem. Ännu en gång, mångfald i trädgården är bra.

Mat till djur och småkryp kan vara allt från snäckor och sniglar till bladlöss och kållarver. För att inte tala om bär och frön naturligtvis! Nedfallna plommon lockar både fjärilar och getingar på jakt efter den jästa saften och igelkottarna tycker om blåbären som trillar när vi plockar bär.

Pollen och nektar är förstås en mycket viktig del av matförrådet och där gäller det att tänka tidigt och sent, lika väl som bredd. Tidiga vårlökar ger övervintrade humledrottningar viktig mat i mars och de sista solitärbina älskar höstasterns blommor i september-oktober.

Surrande bin på höstaster 25 september. Är hösten varm och solig behöver pollinerarna något att äta då också.

Jag som odlar en hel del ätbart, frukt och bär vill förstås ha pollinering av dem och samodlar då gärna blommor bredvid grönsakerna för att locka dit fler pollinerare. Gurkört och ringblommor är två växter som blommar länge och är bra ur nektarsynpunkt.

För pollinerarna är det viktigt att nektar och pollen går att komma åt. Hellre enkla blommor, än dubbla. Själva har vi både och i trädgården, men de flesta är sådana som insekterna gillar. Vilka blommor är det då mest ”mat” i för pollinerarna? Här är några som många kan ha i sin trädgård: hassel, sälg, lönn, lind, krusbär, blåbär, hallon, alla former av fruktträd, blåklint, klöver, ljung, honungsfacelia, lagerhägg, slånbär, körsbärskornell…

Avslutar med en bild på vintertry, en kaprifolsläktning med vintergröna blad. Otroligt uppskattad av insekterna när den blommar.

Vill du läsa om Biologisk mångfald i trädgården, del 1, så hittar du den HÄR. Den delen handlar om att vårfixa i trädgården och vikten av att ha en kompost. Nästa del handlar om att ordna bostäder till smådjur, insekter och fåglar i trädgården.

Önskar er en fin marsvecka, nu är vi snart inne i april. Våren går lite fram och tillbaka i år, men det brukar bli sommar så småningom ändå… 😉

9 tankar på “Biologisk mångfald i en villaträdgård del II – djur och insekters mat och vatten

 1. Vi har en trädgård med massor av djur, allt från fåglar, igelkottar till insekter. Det enda jag tidigare gjorde var att ta död på liljebaggarna men när dom blev flera tusen så gav jag upp. Numera har vi inga liljor…
  KRAM-Susie

  • Ja, de där liljebaggarna är bra på att övervintra… Hade gärna haft fler liljor, men det tar tid att hålla koll på dem! I år ska jag testa att spreja med vitlök/chiliavkok och se om liljorna är mindre mumsiga då.
   Kram Kristina

 2. Men så mycket intressant att läsa på din blogg! Måste återkomma, är på väg till trädgårdsmässan nu! Ha en fin helg!

  • Du är så välkommen tillbaka! 🙂 Alla inlägg är taggade, så sök gärna efter det du är intresserad av. Du kan också gå direkt till kategori och hitta fler inlägg om det du gillar.
   Ha det så fint på trädgårdsmässan!

 3. Så fint det låter att även getingarna är fredade. Samma här. Jag är rädd om dom och i synnerhet bålgetingarna. Grannen fick ett bålgetingbo i sin bod där dom förvarar gräsklipparen och det förstörde han. Jag försökte förklara att blågetingar är fredliga och gör nytta men det hjälpte föga. Dom avskyr alla insekter. Så fort dom ser en insekt så pang!
  Däremot har jag aldrig tänkt på att skona de första bladlössen. Dom brukar jag klämma sönder. Men det ska jag inte göra i år när dom kommer på honungsrosen. Dom ska få bli mat till nyckelpigorna som jag saknat i många år. Men när det gäller mördarsniglar och liljebaggar … då gör jag som du 🙂
  Ha en fortsatt fin helg och kommande vecka!
  Kram Anita

  • Visst är det tråkigt när insekter dödas utan en tanke på att de är en del av pusslet. Samexistens är en bra tanke.
   Ska bli intressant att höra om du får fler nyckelpigor i år om de får den tidiga maten. Hoppas det!
   Ha en riktigt fin helg Anita! Har du varit på trädgårdsmässan i år, eller hur är det?
   Kram Kristina

 4. Matnyttigt 😉 och pedagogiskt inlägg. Såklart. ❤
  Nu borde man gå ut och leta efter de där högarna med snigelägg som gömmer sig under stenar och liknande. Så retfullt att jag jobbade dessa fina påskdagar när jag kunnat göra så mycket i trädgården! Igår fick maken i uppdrag att dra igång stenfontänen och regnvattentunnorna, dessutom packade han upp utemöblerna och tog hand om allt ris jag klippt när jag beskar häckar vid tidigare barmark (sedan kom det ju snö igen och igen …). Ett steg i taget …

  • Precis Anni, ett steg i taget! 🙂 Det blir en lite kyligare och regnigare vecka nu, men det kan ju vara bra det också. Skönt att få igång regntunnorna lagom till det.
   Här hittar jag mest snigelägg på hösten, men jag ska ta en koll jag också under krukor och annat. Under de stora bergeniabladen har jag hittat förr.
   Ha en bra vecka nu!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s