Skötsel av ett lundområde

Utan bra jord är det svårt att ha en fin trädgård där träd och växter trivs. I ett lundområde ska man ju egentligen låta naturen sköta sig själv lite mer, men det fungerar inte riktigt hos oss. De stora träden i vårt lundområde är ett plommonträd och ett bigarråträd. Deras löv är stora och lägger sig som en blöt matta över växterna i Lundområdet.

Varje vår städar jag därför upp löv och annat dött växtmaterial och lägger i vår trädgårdskompost. Där hamnar bara sådant som jag vet förmultnar på en säsong i komposten. Rosgrenar, klematisrankor och annat material som tar flera år på sig att förmultna åker till tippen och blir ny jord där i stället.

kompost
Drygt två kubik med löv och dött växtmaterial i trädgårdskomposten. I det tredje, innersta, facket ligger det som inte var förmultnat när jag grävde om kompostfacken i höstas.

När det gamla är bortstädat i Lundområdet tar jag fram säckarna med den färdiga trädgårdskomposten som jag grävde ur på hösten. Jorden innehåller mycket löv och är lucker och fin i konsistensen. Jag skyfflar ut kompostjorden i Lundområdet (och andra rabatter som också mår bra av lite ny jord).

jord 2
Lucker fin lövkompostjord.

jord 3
Ny kompostjord utlagd i Lundområdet. Det syns tydligt var den nya, mörka, jorden är utlagd.

När det är klart lägger jag ut ett tunt lager med täckbark av god kvalitet, bara precis så att jorden täcks. Täckbarken tillför också nytt organiskt material när den förmultnar men framför allt gör den att fukten i jorden hålls kvar bättre. Allt ogräs försvinner inte i och med täckningen, men det blir avsevärt mindre.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s