Början till vårt krolliljehav

tranor

När tranorna flyger över huset, ja, då vet vi att en ny årstid väntar. Om våren är tranorna det säkraste vårtecknet på att värmen är på väg, och om hösten så vet man att det är dags att plocka in en bukett av det som är frostkänsligt.

Men hösten innebär ju också lökplantering. För några dagar sedan så kom min mamma på besök. Med sig hade hon en riktig skatt. Två rejäla krukor med stora och fina krolliljelökar! De hade stått fel i hennes trädgård och jag gav dem så gärna plats i vår trädgård.

krollilja 1
Så här ser krolliljorna ut. Bilden är från en av de som blommade i vår trädgård i somras, lökarna jag fick är av samma sort.

krolliljor 3
I väntan på plantering. En av flera lökkorgar som ska grävas ner.

Jag drömmer ju om ett rosa krolliljehav i Lundområdet så småningom och har strösslat ut frön i flera år. Nu kommer jag att ha ett litet hav redan nästa sommar, lagom till Tusen Trädgårdar.

krolliljor 2
Planteringshålen i myskmadran är grävda, nu ska lökarna ner. En av hinkarna med lökar är redan planterade, nu väntar den andra.

Vi grävde och planterade ett tjugotal stora lökar och så en del mindre. En del fick sin plats mitt i myskmadramattan under plommonträdet och andra grävdes ner i lökkorg bland buskar och perenner. För säkerhets skull slängde jag ut lite färska frön också. Krolliljor kan man inte ha för många av.

Krolliljor 1
En av de små tvåårsplantorna. Första året ser de ut som grässtrån, så det gäller att inte rensa ”gräs”, då blir det inga krolliljor. Andra året ser de ut så här, ett enda litet blad. Har jag tur kanske lökarna blommar med en liten blomma redan om tre eller fyra år. Spännande!

6 tankar på “Början till vårt krolliljehav

  1. Åh, vilken vacker bild på tranorna! Och så spännande med krolliljorna. Jag kan se ditt kommande krolliljehav framför mig. Så roligt att du ska vara med i tusen trädgårdar. Det är en dröm jag också har.

    Lycka till med dina lökplanteringar och ha en fortsatt skön vecka!

    Kram Anita

    • Tranorna var sååå snabba! Jag hade kameran framme för fotograferingen av krolliljor, och hann med att ta fem snabba foton, sedan var de redan förbi! Man fattar att de kan flytta så långt med den flyghastigheten. Vi var med förra gången på Tusen Trädgårdar och vi tyckte det var kul, så nästa år gör vi om det. Tveka inte, klart du ska vara med. Önskar dig en fortsatt fin vecka du också! Kram Kristina

  2. Vilken härlig present! Bra med föräldrar. Jag gjorde omvänt igår – hittade 3 rosor på rea till mammas rosrabatt. Krolliljorna är så vackra och om du frösår så kanske, kanske du kommer få en del roliga variationer också. Kram, Carina

    • Visst var det en finfin present! 🙂 Mamma fick med sig en fröplanta från min rödbladiga prydnadsapel ‘Freja’ och var nöjd hon också. Ja, det ska bli spännande att se om det dyker upp överraskningar bland de frösådda liljorna så småningom. Jag orkar inte fröså fint i kruka, men det brukar gå bra att strössla lite frön också. Såg ju mattan med ”gräs” i våras, så jag hoppas på många små blad nästa år. Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s