Omgörningen av Bärlandet igång

Japp, då är vi igång med steg 1 (av 3) i omgörningen av ena hörnet av vår trädgård. Det är här vi har Bärlandet, och det är här Trädgårdboden ska rivas och återuppstå i ny skepnad och det är här mitt efterlängtade lilla växthus ska komma på plats. Men vägen dit är ett riktigt 15-pussel…

Omgörning bärlandet 2
Så här såg det ut innan omgörningskaoset inleddes. Trädgårdsboden och skära rabatten till vänster och till höger om grusgången står bärbuskarna i 16 pallkragar, två pallar höga, med grusgångar mellan. I mitten på bilden syns stammen på ett träd. Det plommonträdet ska bort (men ett mindre som står bakom det ska sparas). Trädet ska förhoppningsvis kunna leva vidare i en annan trädgård, nästa helg ska vi se om det går att få upp tillräckligt med rötter för att plommonträdet ska kunna överleva. Varför det ska bort? Vi får bara ett fåtal plommon utan larver och det står helt fel i den planering vi gör nu. Kan det leva vidare hos en annan plommonälskare (som inte har problem med larver i sin trädgård) så känns det helt okej. Längs hela högersidan av gången ska Nya skära rabatten frodas. Rabatten blir i två delar, med ingång till Bärlandet i mitten.

Steg 1 av omgörningen sker nu i höst: de nuvarande pallkragarna med krusbärsbuskar, vinbärsbuskar, hallon och smulgubbar ska bort (de har börjat ruttna sönder). I deras ställe ska vi bygga upphöjda odlingsbäddar av kraftigt icke impregnerat virke. Om pallkragarna ruttnar sönder efter 5-7 år så borde dubbelt så tjockt virke i alla fall hålla dubbla tiden.
Omgörning bärlandet 9

Omgörning bärlandet 1

Omgörning bärlandet 10

Alla växter och jord måste bort, mellanlagras någonstans medan vi bygger nya bäddar. Sedan ska markväven klippas upp och sållad rot- och ogräsfri jord skyfflas tillbaka. Odlingsbäddarna i Trädgårdslandet får agera mellanstation för hallon och smulgubbar i väntar på att deras lådor ska bli klara. De få pallkragar som håller ihop staplas på höjden och får agera jordbehållare.

Omgörning bärlandet 5

Omgörning bärlandet 6

Omgörning bärlandet 7

Vår planering stötte på patrull ganska omgående. När maken hade gjort den första ramen till upphöjda bädden för krusbär och vinbär skulle jag ”bara” luckra jorden som legat under markduk. Satte i grepen. Kom uppskattningsvis tre centimeter ner. Jorden var cementhård! Hur skulle bärbuskar kunna växa i det? Det går ju inte! Maken fick i det närmaste hoppa på spaden för att ta sig ner ett spaddjup och luckra upp jorden. Det tog många timmar av tid vi egentligen inte hade den dagen att få den första bädden klar.

Omgörning bärlandet 8

Så här ser det ut efter två helgers intensivt arbete. Den stora L-formade ramen med vinbärs- och krusbärsbuskar på ena sidan och hösthallon på den andra är på plats. En mindre I-form för röda sommarhallon är också klar. Nästa helg ska den tredje och sista I-formen för gula sommarhallon byggas och plommonträdet ska upp. Sedan är det dags för den roligaste delen. Att göra i ordning Nya skära rabatten! Det ser jag verkligen fram emot.

Omgörning bärlandet 15

Omgörning bärlandet 13

Får se hur mycket jag hinner blogga och läsa inne hos er andra de närmaste veckorna. Vid entrén står en lummig skog av buskar, rosor och perenner till Nya skära rabatten. Och så har jag 528 (ja, A räknade!) vårlökar som ska planteras också. Mer om vad jag har att se fram emot nästa vår kommer en annan dag.

10 tankar på “Omgörningen av Bärlandet igång

 1. Det påminner ju lite om vårt arbete här. Jord som ska lagras i mellanfasen, grymt packad jord där man vill plantera, planering på hög nivå… VI har också resonerat som ni angående trä till odlingslådorna. Är inne på andra omgången nu och de första höll i 6-7 år har jag för mig.
  Lycka till!

  Kram

  • Precis, jag har sett er omgörning via din blogg och känt med dig/er i ert gräv- och flyttslit och vetat vad som komma skulle här… 😉 Pallkragar är bra, men håller länge gör de ju inte tyvärr (även om helt nya säkert håller något längre än de begagnade vi köpte). Och tack för lyckönskningen, lär behöva den på lördag när trädet ska upp! Kram Kristina

 2. Så otroligt spännande det ser ut. Ska bli väldigt intressant att följa. Visst är det härligt med nya projekt. Och så spännande med ett växthus. Det är min dröm också. Så roligt att du hittade min blogg så att jag hittade din. Kommer att följa den.

  Ha det så gott och lycka till med trädgårdsprojektet!
  /Anita

 3. Hej Kristina, vilken fin blogg du har och vilket jobb ni har gjort med pallkragarna.
  Det blev ju jättesnyggt, blir kul att följa och se hur det växer där nästa år.
  Nu lägger jag till dig i min blogglista.

  Ha det gott. Hälsningar/ Hans

 4. Så prydligt och snyggt det ser ut ändå trots röran. Måste vara skönt att få klart vissa delar så ni kan se hur fint det blir och hålla ångan uppe med hjälp av det. För att hitta cementliknande jord är inte kul. Kommer bli jättebra! Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s