En helg i stenens tecken

Vi började helgen med att åka till grustaget och köra hem två släp med kantsten och ett lass med singel. Och ”köra hem” innebär att man plockar kantsten för kantsten i rätt storlek från en jättestor hög med blandad mindre sten… Värsta gymbesöket! Singeln tippar de tack o lov direkt på släpet, men sedan ska den ju skyfflas av och på plats också.

Bärlandet 16 mars 14 spaljébygge 5
Två släp med kantsten plus några lite större stenar som vi ska ha som ”snyggstenar” i Lundområdet samt som trampstenar i olika rabatter där det behövs. Just nu är alla stenar grådammiga av stenmjöl, men när det har regnat lite kommer de att se snyggare ut.

I den mån det går försöker vi göra klart ett projekt i taget i trädgården. Innan vi kör igång med att riva gamla trädgårdsboden och bygga den nya (vi har äntligen fått bygglov!) vill vi därför göra klart vid Bärlandet och Skära rabatten.

Bärlandet 22 feb 14
Före. Bild tagen i februari.

Bärlandet 16 mars 14 spaljébygge 6
Efter. Så här långt hann vi denna helg. Kanterna vid Skära rabatterna är fixade, spaljén på högersidan är helt klar, den på vänster har än så länge bara stolparna på plats. Den nya singeln vid Bärlandets odlingsbäddar är utskottad. Kvar att göra är att lägga tillbaka/flytta de avlånga cementstenarna i gången.

Bärlandet 16 mars 14 spaljébygge 2
Och så här ser det ut från Bärlandet ut mot uppfarten. Den nya spaljén skapade direkt ett ”rum” av Bärlandet. Ännu bättre blir det förstås när Eden Rose fyller spaljén med sina vackra blommor… Vi tänker sätta en klematis vid spaljén också, men vi behöver ha med en ros till plantskolan så vi säkert får en färg som inte skär sig.

Pierre de ronsard eden rose
Eden Rose i full blom (i en annan trädgård).

Bärlandet 16 mars 14 spaljébygge 1Stolarna och bordet (som vi hade sedan förut) har också fått en ny plats under plommonträdet. I väntan på att blommorna slår ut piggar en skål med penséer och snödroppar upp.

Bärlandet 16 mars 14 spaljébygge 4

Vi funderade en hel del på hur vi skulle göra med spaljé bakom Skära rabatten. Rosorna måste ha någon form av stöd. Efter lite ritande kom vi fram till att vi provar detta: en smal läkt som ligger tätt första halvmetern och glesare upptill. Egentligen hade jag velat ha en spaljé som den vid Trädgårdslandet (dvs tätt hela vägen upp), men jag insåg att då skulle rabatten bli alldeles för skuggig. Tyvärr.

ghislaine de féligonde 6
Spaljén vid trädgårdslandet. Lite grövre ribbor håller rosen Ghislaine de Féligonde på plats.

Nu blir den tät nertill så det går att gå bakom den utan att man river benen på kvistar och rosgrenar och så luftig upptill att rabatten får sol. Under helgen kom vi också fram till att spaljén ska fortsätta runt plommonträdet. Precis bakom trädet blir det bara den låga delen med täta ribbor och på andra sidan trädet åter en hög sektion. De delarna får dock vänta ett litet tag. Vi har ytterligare ett projekt som brådskar: att sätta upp spaljétrådar för honungsrosen som vi flyttade i höstas. Rosen håller på att spricka ut och vi vill inte skava av fler blad/knoppanlag än absolut nödvändigt. Materialet är hemforslat, men snickrandet får vänta tills nästa helg.

16 tankar på “En helg i stenens tecken

 1. Ser jättesnyggt ut! Hoppas verkligen ni är nöjda med både resultatet och arbetsinsatsen. Fantastiskt egentligen att en kant på rabatten och singel på en gång gör sån skillnad. Kommer bli jättebra att fortsätta spaljen bort mot och under plommonträdet 🙂

  Kram, Carina

  • Jodå, vi är jättenöjda, inte minst eftersom vädret (regn och blåst) gjorde att vi inte kunde vara ute så många timmar som vi hade velat. Det var så kul att se och känna vilken skillnad det blev i det här hörnet av trädgården när spaljén kom upp.
   Kram Kristina

  • Tack! Vi är mycket för återanvändning, gamla trampstenar ligger därför i mitten av grusgångarna i trädgården. Avlånga stenar på vissa ställen, runda på andra. Trampstenarna ”lyfter” gångarna, ger dem en riktning (och så är det skönare för barfotabarn att springa på stenarna i stället för på gruset).
   Kristina

  • Tycker vi också! 🙂 Är ju en upptäcksresa som heter duga när man har planterat en ny rabatt och inte riktigt vet hur det ”blir” på riktigt. Höjdangivelser/blomningstid på etiketter i all ära, du vet.
   Kram Kristina

 2. Vilka fina väggar ni gör i trädgården. Gillar era gångar också!
  Skall bli kul att se bilder på detta om några månader när rosorna blommar.
  Kram Nora

  • Tack! Vi kör lite olika spaljéer i trädgården, men de påminner om varandra på sätt och vis. Det lustiga är att de ger fin rumskänsla trots att de är så glesa.
   Kram Kristina

 3. Åh så duktiga ni är och grattis till bygglovet. Sten är så vackert. Det kan vara värt ett gympass om man får hem så vackra stenar. Eden rose är underbar! Som en ljusrosa dröm. Det kommer att bli så fint.

  Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s