Rosor, byggprojekt och bisurr

Sommarvärmen har gjort sitt och rosorna blommar. Först ut, redan för en dryg vecka sedan, var ljust gula ‘Aïcha’ som växer vid vår garagevägg i österläge. Enormt tålig, doftar svagt och bin och humlor älskar den, det surrar överallt när man står bredvid och tittar.31 maj 14 ros aïcha 2

31 maj 14 ros aïcha 1

31 maj 14 ros aïcha 3

Tvåa är Mme Alfred Carrière vars knoppar är som små rosa marsipanrosor. Den doftar och de ljust rosa blommorna är så fina. Den växer vid Trädäcksrabatten i västerläge.31 maj 14 ros mme Alfred Carrière 1

31 maj 14 ros mme Alfred Carrière 2

Trea blev vita ‘Moonlight’ som växer i Spaljérabatten. Den har sällskap av mörkt lilablå iris som är som allra vackrast just nu. Tvärsöver gången blommar gula gammaldags dagliljor och rödrosa liten amerikansk kastanj ‘Koehnei’.31 maj 14 ros Moonlight

31 maj 14 spaljérabatten iris 1

31 maj 14 liten amerikansk kastanj

Nästa ros ser ut att bli ‘Eden Rose’ i Skära rabatten, den är full med knoppar, men ännu så länge har den inte slagit ut.31 maj 14 Eden rose

Tillbringade min lediga måndag med att plantera om, plantera ut och fundera på var en del nya växtköp passar bäst. Känns bra att ha fått så mycket i jorden. Jag glädjer mig åt att de konstiga Incarvillea-rotknölarna jag köpte i mars på Vår Trädgård, trädgårdsmässan i Malmö, nu blommar.31 maj 14 incarvillea

Ledig tid kommande helg ägnas åt bygget av trädgårdsboden, det är dags att börja lägga tak och spika väggpanel. Fotot är taget från ingången in i Bärlandet. Om man tittar noga på reglarna kan man se ett fönster på den vänstra väggen och en dörröppning på väggen närmast kameran.31 maj 14 trädgårdsboden

 

18 tankar på “Rosor, byggprojekt och bisurr

 1. Underbar rosblomning hos dig! Jag har ingen av dem nu, Mme A C dog en vargavinter.
  Eden Rose är jag lite sugen på, men inga fler rosor just nu:)
  Så roligt med en ny trädgårdsbod, spännande att följa bygget.
  Kram Maria

  • Vi hade ursprungligen sju Mme AC, men efter en flytt i kombination med hård vinter har vi numera tre… De har å andra sidan klarat de sista vintrarna okej, även om de har frusit tillbaka en hel del. Så i år glädjer jag mig verkligen åt alla knoppar! 🙂
   Mmm, boden kommer sakta men säkert steg framåt, bara tak och ytterväggar är på plats kommer det att kännas riktigt bra.
   Kram Kristina

 2. Spännande med bygget och roligt att följa det framåt. Här har kommit ett par lampor på plats i uteköket ikväll. Känns bra.

  Jag konstaterar att mina rosor nog inte tillhör de tidigblommande. Många visar rosor nu men jag har bara Rosa Glauca som blommar. Ja, vresrosen slog ut första blommorna idag.

  Kram

  • Tror många rosor är ovanligt tidiga i år, ‘Moonlight’ skrev jag om förra året i mitten på juli (!). Då stod den visserligen i full blom, men ändå. Tror aldrig jag har sett första blomman så här tidigt.
   Kram Kristina

 3. Härligt med så fina rosor. Mme AC hade jag vid mitt förra hus och gillade mycket.

  Skönt med rabatter och plättar att kunna plantera i 😉 Här har de tagit slut!!! Å Hostorna jag köpte från Holland mår inte bra o jorden jag köpt… Det är lite stressande mitt i allt annat. Men sen du tittade så har jag fixat mer plast och börjat förlänga torvbädden. Så sakta så….

  Kram, Carina

  • Men vad bra att det blir mer torvrabatt och plats för fler växter. Här är det fortfarande gott om utrymme om jag rensar bort en del stora sjok med marktäckare. 😉
   Kram! Kristina

 4. Vad mycket du har att njuta av! Här i Wales bara regnar och regnar det idag och det är inte lika roligt att njuta av trädgården genom fönstret. Spännande med bygget!

  • Jag hade turen att det regnade hela tisdagen. Det behövdes, det var torrt i rabatterna, och på köpet så slapp jag oroa mig för att alla nysatta sommarblommor skulle stekas ihjäl… Ibland har man tur!

 5. Så vackra bilder! Den med irisarna och gången… ÅÅÅÅÅH!
  Mme Alfred C är en underbar ros… inte så blomviillig än, men enstaka visar sig. Ska nog gödsla… kanske är det det hon behöver. Ja, nu känns det att försommar går mot sommar. Roligt med boden!
  Allt gott!
  /Katarina

  • Mmm, gillar mina irisar måste jag erkänna. De är nästan manshöga år, så maffigt! Vete katten vad Mme AC vill ha för att blomma, snäll vinter verkar vara det bästa? Jag är ju så hemsk att jag inte täcker dem utan de får klara sig bäst de gitter. Bodbygget har haft sina små bakslag, men nu går det framåt i alla fall.
   Kram Kristina

 6. Nej men oj, har dina rosor börjat blomma redan. Förra veckans iskyla hos oss gjorde att allt stannade upp men jag har sett att min ‘Aïcha’ har massor av knoppar. Roligt att din planteringsdag blev lyckad. Och visst ser jag både fönstret och dörren på trädgårdsboden. Det kommer att bli så fint.

  Kram Anita

  • Vår Aïcha står ganska skyddat så det kan ju bidra till att den blommar tidigt. Det var så häftigt när C hade byggt färdigt reglarna till boden och jag kunde gå in i den och se vad utsikten från fönstret blir och vad jag ser om jag lämnar dörren öppen… 🙂 Den känns lika rymlig som jag hoppades när vi skissade, skönt!
   Kram Kristina

 7. Underbart med all blomning nu! Mina Eden Rose har också fullt med knoppar och är finare i år än någonsin. Jag är glad att jag lät dem stå när jag var tveksam för något år sedan.
  Spännande att se boden växa fram! Vi byggde också en friggebod på landet i påskas, som det fortfarande är en del pill kvar med. Du vet väl att från och med juli får man bygga ytterligare 25 kvadratmeter?
  Kram
  Elin

  • Jag har ju ingenting att jämföra med vad gäller Eden ros, det är första året vi har dem, men jag är positivt överraskad över antalet knoppar.
   Hihi, det får inte plats några 25 kvadrat här inte… Träden sätter stopp för det. Men jag är nöjd med de kvadrat det blir och är allt klart till nästa vår är jag helt nöjd. Det här projektet tänker vi inte stressa klart, det får ta den tid det tar.
   Kram Kristina

 8. Jag skriver som Anita. Oj, blommar dina rosor redan? Fina är de!
  Precis när jag skrev det kom jag på att mina Constance Spry också blommar. Hur kan man överhuvudtaget glömma det? Haha. Jag är uppe alldeles för sent. Borde hoppa i loppelådan på studs.

  Tamara

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s