Drömmen om Italien väcktes till liv av en ny bok

Det är ganska exakt tio år sedan familjen senast styrde bilen mot Italien. Två gånger har vi bott några härliga majveckor i det lilla stenhuset Il Tiglio på vingården Frascole strax utanför Florens. (Ursäkta färgerna på en del foton, de är inskannade analoga.)Italien 2
Vyn när man kommer upp på berget och ser vingården med alla dess olika byggnader.

Italien 10
Vårt” hus, Il Tiglio, med vackra irisar framför.

Vi har tjusats av det italienska landskapet, de långa raderna med vinodlingar, de höga smala cypresserna och de blommande irisarna och blåregnen.Italien 4
Utsikt från uteplatsen där vi satt under det blommande blåregnet och åt.

Italien 1
Skymning i vinodlingarna på berget. 

Vi skulle gärna åka tillbaka till Italien, och så blir det säkert en dag också, men så länge vi måste anpassa semestertiderna efter barnens skollov blir det inget. Att resa i heta juli eller augusti är vi inte intresserade av. Ljuvligt gröna och sköna maj är vår favorit.

Tänk att ännu en morgon blicka ut över Sienas takåsar…Italien 9

Eller se den vackra trädgården på vingården La Sosta a BusiniItalien 8

För att inte tala om Giardina de Boboli i Florens.Italien 5

Att drömmen om Italien väcktes till liv igen har jag Paula Modig att tacka för. Hon hade vänligheten att skicka mig ett exemplar av sin nya bok Inspirerande medelhavsträdgårdarInspirerande medelhavsträdgårdar Paula Modig 1

Paula berättar i ord och bild både om trädgårdar hon har besökt och om de många klassiska medelhavsperennerna och träden.Inspirerande medelhavsträdgårdar Paula Modig 2

Ett perfekt sätt att drömma sig bort en stund. Tillbaka till den vackra vingården där husen heter Lime, Buxbom, Cypress, Oleander och Rosmarin… Vilket resmål skulle du vilja återvända till?

11 tankar på “Drömmen om Italien väcktes till liv av en ny bok

 1. Och jag har precis kommit hem efter en vecka i vackra Toscana. Vi bodde på vingården Terreno i Greve in Chianti och jag kan bara instämma i dina fina lovord. Och jag skulle gärna återvända en dag, men då i skördetid, i september. När fikon och persikor kan plockas solvarma från träden. Vilken dröm!

  • Men vad kul! 🙂 Visst hade det varit fint i september också, det håller jag helt med dig om! Mogna fikon och persikor skulle jag inte säga nej till (det hade vi förmånen att äta under en septemberresa till Frankrike, det får jag berätta mer om en annan gång).

 2. Ljuvliga Italien … där har jag varit flera gånger. Ett år hyrde vi hus i Toscana. Jag känner igen mig i känslan i dina bilder. Sienas takåsar har jag blickat ut över. Vilken ynnest att ha fått en så fin bok. Jag förstår att det satte igång din längtan tillbaka till Italien.

  Du frågade vilket resmål vi läsare skulle vilja återvända till. Som av en händelse så la jag precis in ett inlägg om en trädgård i Wales, Bodnant Garden. Där skrev jag om min kärlek till Storbritannien. Jag vill ständigt återvända dit, tröttnar aldrig. Jag har ingen resa inplanerad i år och jag vet inte hur jag ska stå ut 😉 Men det finns en plats till i världen som jag är enormt fascinerad av och trots att jag varit där två gånger skulle vilja besöka igen. Det är Kapprovinsen i Sydafrika, mycket beroende på de fantastiska naturscenerierna och blomningen.

  Ha en fortsatt fin tisdag! Här sken solen på förmiddagen men nu har molnen dragit in. Men det känns ändå att det är vår i luften 🙂

  Kram Anita

  • Mmm, vissa resmål lockar mer än andra. England och Frankrike står också högt på listan. Fast jag gillar ju att resa i Sverige också, senare i vår ska jag äntligen besöka Mandelmans, det ser jag fram emot.
   Kram Kristina

 3. Ja Italien är underbart, jag har bara varit i trakterna kring Rom, på Sicilien och i Venedig och skulle gärna se Florens och trakterna däromkring eller återvända till Sicilien igen, den goda maten, vinodlingarna kring Etna, det karga landskapet och de små snirkliga vägarna lockar och får en att drömma sig tillbaka…. Andra resedrömmar går till Kina, Turkiet, Grekland (förutom vacker natur och trädgårdar så älskar jag att bada), Storbrittanien och faktiskt till Skåne för det var så länge sen jag var där…. Det skulle vara underbart och visst är det härligt med fina böcker som får en att drömma och längta…..
  Kram Anna-Karin

 4. Från Italien har jag mitt namn, min själ, min livstil, min bil, min mathållning, vänner tom språket finns där trots att jag inte pratar italienska jämnt. Det försvinner nog aldrig riktigt. Tidigare kunde vi resa ner flera gånger om året, men nu är vissa vänner döda eller har flyttat, priserna i Italien har gått upp och jag trivs bra med att ta det lite lugnt. I mitten och slutet av sommaren åker vi inte dit mer i alla fall även om det händer mycket roligt då. Enda platsen jag inte besökt i Italien är södra klacken. Favoritplatser är Rom med omnejd, Sirolo på östkusten, hela Neapel området, Toscana, Marche, landsbygden på Sicilien, högt belägna samhällen som San Marino m.m. med utsikt över Adriatiska havet. Det är det sistnämnda området som är bäst knutet till vårt italienska umgänge.
  Klart att man alltid längtar dit!
  Kram Luna

  • Ler när jag läser din kommentar, klart du alltid längtar dit! Så mycket du har sett, ska helt klart fråga dig om råd den dag det åter bär av dit.
   Jag har så många goda reseminnen från Italien och alla intressanta och vänliga människor vi har mött under resorna. Reser man med en knubbig och charmig bebis i 6-7 månadersåldern öppnas många dörrar för en, ibland rent bokstavligen.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s