7 snabbväxande träd i vår trädgård – 5, 10 och 15 år efter plantering

Hur snabbt växer ett träd? Egentligen?! Här kan du se hur sju träd i vår trädgård har vuxit sedan de planterades. Välkommen med på tidsresan!

Jag börjar med mitt absoluta favoritträd, Ullungrönnen Sorbus ulleungensis ‘Dodong’. Trädet med vackra vinterstammar, sagolik vårblomning, blankt sommarbladverk och magiska orange höstfärger. Vårt exemplar är flerstammat och levererades cirka 175 cm högt 2004.

Ginnalalönnen, Acer ginnala, har ett vackert bladverk, snygg bark och gul-orange höstfärger. Att domherrar är extra förtjusta i att äta av lönnfröna vintertid är en bonus. Även den är ett flerstammat exemplar som levererades manshög 2004.

Så här små var de två 2004 vid planteringen: Till vänster i bild, bakom de små tujakloten, syns en ljusgrön buske mot den mörkgröna häcken: det är ginnalalönnen! I mitten av bilden syns en annan hög ljusgrön buske mot den mörkgröna häcken: det är ullungrönnen.

2005, ett år efter plantering: Nu börjar ginnalalönnen och ullungrönnen att dra iväg! De har börjat passera häcken i höjd.

2007, bara tre år efter plantering! Spana in ginnalalönnen bakom fågelhuset, ullungrönnen vars topp inte ens är med i bild och den vackra prydnasapeln, Malus toringo E, som blommar i vitt.

Fem år senare, 2009, hade ginnalalönnen börjat titta fram över fågelhusets tak, ullungrönnen var tre meter hög och prydnadsapeln hade brett ut sig rejält.

Och tio år senare, 2014, såg de ut så här! Nu hade ginnalönnen och ullungrönnen fått sin sluthöjd på runt sex meter vardera. 🙂

Kanske vill du plantera ett fruktträd? Plommonträdet Prunus domestica ‘Opal’ har goda söta plommon med lila skal och gult fruktkött. Det planterades 2006 och är trädet till vänster i bilden nedan.

2009, tre år efter plantering, blommade det så här vackert och hade redan hunnit få en fin storlek och form.

2014, åtta år efter plantering, hade det hunnit bli så här stort och i praktiken nått fullhöjd. Spaljéerna vid sidan är cirka 175 cm höga. Jag har beskurit det något genom att ta bort de lägsta grenarna så det blir mer vasformat. På så sätt kan jag plantera mer växter under trädet.

2014, åtta år efter plantering, men senare på säsongen.

På framsidan ut mot gatan växter tre träd som planterades 2001. Från höger till vänster: klotrobinia, Robinia pseudoaccasia, Carmencitarönn, Sorbus kommixta ‘Carmencita’ och kopparlönn, Acer griseum.

2001 såg det så här tanigt ut. Kopparlönnen syns knappt på bilden, men längst bort i höger hörn syns något i ljusgrönt…

2004, tre år efter plantering, hade Carmencitarönnen börjat sätta fart. Klotrobinians krona hade frusit tillbaka efter en elak vinter och klippts in. Och kopparlönnen? Ja, den var fortfarande mest en buske längst bort i högra hörnet.

2007, sex år efter plantering, var Carmencitarönnen och klotrobinian redan imponerande stora. Staketet är en meter högt.

Och 2011, tio år efter plantering, så var både klotrobinian och Carmencitarönnen i praktiken färdigvuxna, sedan dess har mest stammarna ökat i omfång. Och nu syns också kopparlönnen i höger hörn!

2017, 16 år efter plantering, såg de ut så här.

Och på den här bilden syns det varför man väljer att plantera den långsamtväxande kopparlönnen: den magiskt vackra barken som lyser i solen!

Sjunde, och sista trädet, får bli den vackra praktmagnolian, Magnolia x soulangeana. Många är vi som drömmer om en vackert blommande magnolia och den stod högt upp på min trädlista kan jag lova! Det finns magnolior som är härdiga långt upp i landet och det har på senare år kommit många nya spännande sorter.

Praktmagnolian planterades även den 2001. Av den finns det ingen bra startbild, för den vara bara runt halvmetern hög och syntes i praktiken inte bakom alla andra växter de första åren.

Men 2007, sex år efter plantering, har jag noterat att det var första året den blommade ordentligt!

2008, sju år efter plantering. Här syns det bättre hur stor den hade hunnit bli. Häcken bakom är cirka 180 cm hög. Blomningen var det inget fel på!

2020, 19 år efter plantering ser den ut så här. Numera är den dryga fyra meter hög och än är den inte färdigvuxen. Jag har stammat upp den lite med åren. Blomningen är magnifik varje vår! Det blå under är pärlhyacinter som har samma ”vårklocka” som just praktmagnolia och alltid blommar samtidigt.

Till slut: det här inlägget har jag gjort till er som hamnar på min blogg när ni söker på ”snabbväxande träd”. Hoppas ni har nytta av det! 🙂 Fotona är som ni har märkt inte tagna exakt 5, 10 och 15 år senare, men jag har prioriterat samma vinklar på fotona före ”rätt” år.

Glöm inte:

 1. Det är aldrig för sent att plantera träd! En del växer snabbare än andra, en kunnig plantskola eller trädbok (finns bra på närmaste bibliotek) kan ge dig råd på vägen.
 2. Våga plantera lite större träd. Vårt hus är 6,5 meter högt och våra högsta träd är runt åtta meter. Majoriteten av våra träd är (eller blir med tiden) runt 4-6 meter. Vill du ha ett litet träd som bara blir två meter högt? Köp en buske. 😉
 3. Är du rädd att träden ska skugga för mycket, ge dig en massa löv som måste krattas upp eller ”ta” regnvatten från dina växter? Både växter (och människor) trivs bäst i halvskugga. Välj träd med små löv så är det bara att kratta/blåsa in dem i rabatterna där de blir till finfin jord. Träd skuggar marken och gör att fukten inte avdunstar så fort. Att de dessutom är hem till många insekter och att småfåglarna kan hitta både skydd och mat i trädkronorna är så klart en bonus!
 4. Be plantskolan ta hem större trädexemplar. Ofta är prisskillnaden bara några hundralappar och du tjänar många års tillväxt. Med större rotklump sätter trädet igång att växa snabbare i din trädgård och klarar vintrarna bättre. De flesta större plantskolor åker på inköpsresa i januari/februari, så lägg din beställning senast vid årsskiftet. Då kan de också ta hem flerstammade exemplar och liknande specialbeställningar.
 5. Fråga flera plantskolor i din närhet (om du har) om pris på träd och beställ hos den som kan ta hem den sort och den storlek du önskar till det pris du är beredd att betala. En del plantskolor kan också transportera hem större träd till dig, priset för det kan vara värt att väga in vid beställning.

Lycka till med trädplanterandet! 🙂 För den som vill se mer av hur vår trädgård har vuxit fram finns det matiga inlägg med många bilder i menyn ovan under ”Trädgårdsprojekt”. Under 2020 uppdaterar jag dem med delvis ny text och bilder.

15 tankar på “7 snabbväxande träd i vår trädgård – 5, 10 och 15 år efter plantering

 1. Pingback: Snabbväxande träd i trädgården ~ så här ser de ut 5 och 10 år efter plantering | Kristinas oas

 2. Det var verkligen ett matnyttigt inlägg för oss som är mer av noviser på trädgård. Tack! Valet står nu mellan silverpäron och carmencitarönn bredvid garageuppfarten. Dels för prydnad (bla att leda ögonen från de förskräckliga soptunnorna) men också lite insynsskydd från gatan, som ligger några decimeter lägre jämfört med husets nivå. Undrar just vilken av dem som lövspricker först?!
  TACK för alla handfasta tips i träddjungeln.
  /Karin

  • Varsågod, jättekul om det kan vara till nytta och inspiration!
   Silverpäronets krona kan klippas och därmed hållas mindre och smalare än Carmencitarönnens. Trädet kan också fås i lägre höjd. Å andra sidan tycker jag personligen att Carmencitarönnen är snyggare årets fyra årstider. Ett träd har ju fler värden: snygg stam, blomning, bladform och höstfärger är några. En idé är ju en vintergrön/bladhållande klippt häck för att dölja tunnorna och ett större träd för att hindra insyn?

   • Kloka tankar! Vi har några buskar sedan tidigare (bla grannen rödbladig smällspirea) så nu vill jag gärna ha ett träd. Om ”uppstamningen” blir för hög uteblir dock insynsskyddet eftersom vårt hus ligger högre än gatan. Och man då kan se under kronan. Vi får mäta och räkna lite på det helt enkelt.
    Tack för din fina och informativa blogg!

 3. Jag hamnar som tur är alltid på din blogg då jag följer den 🙂 För det här var verkligen jätteroligt att se. I synnerhet var det roligt att följa ullungrönnen och magnolian. Du har verkligen fått till uppstamningen av magnolian fint. Och kopparlönnen! Den skulle jag nog fotografera hela tiden. Den är ju magisk när solen skiner på stammen. Det är så roligt att du har bilder också från så pass långt bak i tiden.
  Önskar dig en fin kommande vecka!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Just nu har jag så hög trafik till bloggens olika trädinlägg att jag kände att jag bara måste göra ett nytt inlägg som hjälp till alla som vill ha ett ”snabbväxande träd”. Uppenbarligen är det många som vill ha det just nu, 2020. 🙂
   Jag är så glad att jag tagit massor av foton från start i trädgården! Och det är så häftigt att se träden växa! Många av dem var ju i princip färdigvuxna/stora innan de fyllt tio år. 🙂
   Kram Kristina

 4. Har planterat både ginnalönn och ullungsrönn dodong ute i ”parken” (samt en massa andra träd också förstås), men dom gillar tydligen inte läget med torr jord och ett antal års torka. Dom är fortfarande efter fem år ganska små och ynkliga.
  Däremot har jag ett flertal olika varianter – brokbladiga, gulbladiga, rödbladiga – av Acer negundo av just den anledningen att dom växer OTROLIGT fort. Sen har jag satt en amerikansk lind som inte skulle bli så jättestor (hah) för 15 år sen och den är ”ett lagom jätteträd” just nu men kommer växa mer.
  KRAM/Susie

  • Nä, torka är det nog få träd som gillar när de är unga. 😦 Men är det liv i dem hoppas vi de tar sig när torrperioden är över någongång.
   Om jag förstått det rätt har du plats för några jätteträd hos er, så hoppas de kan vara kvar.
   Kram Kristina

 5. Härligt inlägg! Stod just och höll i en Carmencitarönn häromdan i plantskolan, men tänkte kolla runt lite först hur stor den blir i omfång innan jag slår till… Vill ju ha ett fint träd på min framsida, men det får inte bli för stor krona, har ju sån liten plätt där… Troligtvis blir den här väl för stor antar jag..Men du kanske har nåt tips på nåt vackert träd som inte blir för stort i omfång? Höjden är inget problem, men som sagt, lite mer ”smalt”…hm…

  Kram Gunilla

  • Tack Gunilla! Carmencitarönnen får en hyfsat stor krona, så den kan jag inte rekommendera till din trädgård. Men vad säger du om ett pelarprydnadskörsbär? De är smala i kronan (om än 4-5 meter höga). Kanske en Prunus ‘Ama-no-gawa? Rosavita halvdubbla blommor på våren och bronsfärg på hösten. Zon1-3.
   Kram Kristina

 6. Så smart du är som skriver ett inlägg när du sett vad folk har googlat på! Pedagogiskt och intressant är det dessutom även för oss som inte googlar utan bara njuter av din kunskap!

  • Tack så mycket Anni! Jag hoppas att många ska ha nytta av bilderna på, trots allt, ganska snabbväxande träd. Tror att det gör det roligare att planera taket i sin trädgård. 🙂

 7. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s