Dagliljerabatten ~ vackraste gången i vår trädgård

Dagliljor är en av de perenner i vår trädgård som har fått ge namn till en hel rabatt.

När dagliljorna nu blommar med full kraft på båda sidor av grusgången njuter jag av prakten. Cremevita på ena sidan och eldiga färger från gult över orange till rött på den andra.

Många sortnamn är borta efter olika flyttar och delningar, men det finns många fina namnsorter att välja på hos specialisterna. Eller också fyndar man onamnade på en växtmarknad och glädjer sig åt det. 🙂

Sommaren fortsätter sitt omväxlande väder. Senast igår regnade det hos oss. 18 mm gör att trädgården är grön och lummig och vattenkannan uteslutande kan användas till krukplantorna. Önskar en fortsatt fin sommar!

16 tankar på “Dagliljerabatten ~ vackraste gången i vår trädgård

 1. Och vilken underbar portal som ramar in början/slutet av dagliljegången. Dagliljor är underbara perenner och jag har ganska många, men har inte fått ihop till en hel rabatt ännu. Men när jag ser din gång får jag lust att börja planera… 🙂 🙂 🙂
  Ha det gott!

  • Tack Charlotta! Ja, avenboksportalen gör upplevelsen ännu bättre. 🙂
   Dagliljor vid en gång kan jag rekommendera, bladen hänger ut fint och är inte ivägen för en gräsklippare. Bakom dagliljorna har jag massor av tidiga vårblommor som julrosor och tulpaner. De syns innan daglljorna blir höga och sedan döljer dagliljorna allt överblommat.
   Kram Kristina

 2. Himla snyggt med blommande dagliljor på var sida av gången med inkik från portalen. Jag har en kluven inställning till dagliljor annars. Nu har jag bara två kvar själv och de blommar väl inte så jättebra precis. Så länge bladen är fräscha är det väl ok. Hade jag haft en inbäddad gång skulle jag nog tänka om.
  Nu är det vi som lider brist på regnvatten. Det har sagts det ska komma länge nu men bara få droppar har vi fått. Få se om nästa regnprognos stämmer.
  kram Luna

  • Tack Luna! Vi tycker mycket om portalen som gör att allt inte syns ned en gång.
   Jag hoppas att regnmolnen kommer till er i stället. Håller med dig om vissnade dagliljeblad, men de åker väck med automatik när jag går min runda och klipper och plockar visset som ska till komposten.
   Kram Kristina

 3. Vilken vacker syn! Vi har samlat de flesta av våra dagliljor i en egen rabatt i år och nu ser jag fram emot att de ska växa ihop lika fint som hos dig.
  18 mm regn låter som rena drömmen! Det är mer än vi har fått totalt i hela juli och även mer än vi fick i maj då vi fick 15 mm. Detta året har varit värre än någonsin vad gäller torka och även om vi snålar och samlar regnvatten och använder droppslangar så slokar det över allt i trädgården.
  Kram Nora
  P. S. Vilket fint reportage det var om er i AOT

  • När dagliljor blir stora och blommar rikligt är de verkligen en vacker syn.
   Hjälp, vad torrt ni har! 😦 Verkligen utmaningar att försöka lösa. Tar ni regnvatten från bostadshusets tak också, eller hur är det?
   Kram Kristina

 4. Jag är så glad över din dagliljeinformation. Skall absolut sätta lökar i höst. När är det lämpligast att plantera? Mvh

  • Vad roligt att du blir inspirerad. 🙂 Dagliljorna har ”vanliga” rötter så du kan plantera dem när som från vår-höst (bara du vattnar plantan tills den har hunnit få lite fler nya rötter). Kanske har du någon plantmarknad hos en lokal trädgårdsförening i din närhet i höst?
   Mvh Kristina

 5. Men så fantastiskt fint, vem skulle inte vilja ha en sådan dagliljegång. Jag hoppas på toppväder när vi kommer hem. Är i Tyskland nu med 11 (!) grader. Kontrast mot Marinas 34 🙂
  Ha sköna dagar
  Kram Maria

  • Du vet vad du ska planera in på landet nu Maria. 😉
   Onekligen lite skillnad i temperatur ja. Vi får trösta oss med att växtligheten (och grundvattnet) behöver regn.
   Välkommen hem till Sverige snart.
   Kram Kristina

 6. Så snyggt med färgtonad rabatt. Får glädja mig åt andras daglijor nu, har bara två själv. De har skuggats ut och jag har inte så många soliga ställen för dem. Grattis till regnet. Här fick vi ynka 3 mm idag. Det blev inte ens fuktigt under träden.
  //Helene

 7. Förstår att de vill ha gott om vatten, det var väl därför de inte trivdes hos mig. Så otroligt vackert hos dig – som en egen variant av Monets krassegång 🙂

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s