När grönskan mörknar och rosorna tar över

Dags för fortsättningen av hur det är i vår trädgård just nu. Denna gång koncentrerar jag mig på prydnadsväxterna, för en uppdatering på det ätbara, klicka HÄR.

I juli mörknar grönskan från det där försommarljusgröna och rosorna drar igång på allvar i trädgården. Rosorna på bild är bara några av de som blommar just nu.

Blomsterkornellen, Cornus kousa, blommar på och jag ser fram emot att även i år kunna göra sylt på de röda bären. ”Blommorna” är ju högblad till den lilla oansenliga blomman i mitten.

Det händer inte bara att jag sätter vårlökar och glömmer bort vad jag satt var, utan ibland dyker det upp perenner som jag glömt bort också. För ett par veckor sedan fick jag syn på en blomma i rabatten vid ingången som jag inte kände igen. Vad sjutton är det var min första tanke. Nu brukar jag låta etiketter sitta kvar ett år eller två tills jag ”lär” mig vad jag har var. Och jodå, det fanns en etikett här också. Det visade sig vara den enda lilla fröplantan av Penstemon ‘Chocolate Drop’ som grodde förra året! Och som den blommar nu år två! Nu ska den få fröså sig lite, för jag vill ha fler plantor.

Utanför växthuset och trädgårdsboden blommar fuchsian på. Det är här jag samlar mina krukodlade växter. De trivs bra i halvskuggan bakom avenbokshäcken.

I Trädhörnet är det grönt och skönt. Krolliljor och kaprifol blommar bland de japanska lönnarna och andra lundväxterna. I fågelvoljärerna bor våra tre par parakiter/papegojor.

På framsidan i Stäpprabatten, Torvrabatten och Pionrabatten blommar det för fullt. Violkungsljus får fröså sig på olika ställen, de älskas av bin och humlor. Efter rhododendronen har blommat över tar kalmiorna över. Och så alla fina aklejrutor, stäpplijor, fingerborgsblommor och vallmo… Juli är en vacker månad! 🙂

Poolen är i blickfånget på stora delar av baksidan. För en medelhavstouch, odla havtorn i närheten. Och de knallblå höga riddarsporrarna är så fina under plommonträdet. Sista sparrisen är skördad och nu får plantorna växa upp, omgivna av ettårig vallmo.

Önskar er en riktigt fin julivecka!

15 tankar på “När grönskan mörknar och rosorna tar över

 1. Visst är juli en vacker månad. Då när grönskan mörknar och får färgernas blommor att lysa extra starka. Blomsterkornellen är en av de vackraste växter jag vet. Och bären som bildas är ju en bonus. Er klotrobinia är verkligen vacker. ‘Aïcha’ blommar hos mig också nu för fullt. Men igår natt var rådjuren inne och åt upp min Västeråsgurka och naturligtvis floxen. Jag trodde jag hade lyckats stänga ute dom men icke. Ikväll kommer vi att sätta upp vinterstängslet igen. Det må se trist ut men nu vill jag inte få mer uppätet. Imorse var jag uppe tidigt och spanade och vid 6-tiden kom dom in igen. Dom tränger sig igenom häcken trots att den är tät.

  Nu har jag börjat läsa ifatt mina trädgårdstidningar och då fick jag se reportaget från er trädgård. Så roligt det var att läsa.

  Nu drar mörka moln in här. Jag hoppas det kommer regn. Vi har inte fått något på länge. Blåst har vi haft men inte regn. Och det behövs vatten.

  Ha en fortsatt skön julivecka!

  Kram Anita

  • Men det var ju glupska rådjur! Så trist att gurkorna gick hädan, floxen kommer ju i alla fall tillbaka ett annat år. Det är staket som gäller.
   Själv har jag fått ett problem jag inte hade räknat med. Kommer du ihåg att jag har en honungsros mot husväggen bakom mina upphöjda odlingsådor? Plötsligt har jag fått snäckor i odlingslådorna… Tog mig ett tag innan jag la ihop två och två. De kommer dit via rosen! Trillar helt enkelt ner i landet och äter mina grönsaker och blommor. Morr! Så i höst ska rosen – tyvärr – bort. Skär i hjärtat för det har varit så vackert att ha den mot väggen.
   Roligt att du hittade reportaget, en del är ändrat i trädgården sedan det gjordes, men en hel del är sig ändå likt.
   Hoppas ni har fått lite regn vid det här laget. Här har det regnat lagom mycket på senaste tiden.
   Kram Kristina

   • Det ser ut att bli några gurkor men inte som förra året då jag la in gurka så jag hade 16 burkar. En och en halv burk har jag kvar. Kanske jag ändå kan få ihop några burkar. Jag har sparat krondillen till det.

    Men så trist med rosen. Jag har aldrig sett några snäckor på min honungsros. Men å andra sidan så har jag ju inget känsligt under så då tänker man naturligtvis inte på det. Men så är det i trädgårdslivet. En del måste tas bort till förmån för annat.

    Något regn har vi inte fått. Dom lovar regn men det blir aldrig något. Det är torrt nu, till och med hos mig.Fast jag måste ändå säga att trädgården klarar sig bra med tanke på att den inte fått en gnutta vatten.

    Ha en fortsatt skön sommar!

    Kram Anita

 2. En härlig tid.
  För första gången på 10 år hoppas jag få så pass mycket kornallbör så det blir lönt att göra marmelad.
  Kram
  Marta

 3. Håller absolut med. Juli är en vacker månad med mättad grönska och massor med blomster. Så mycket vackert hos dig, och kalmiorna, de blev jag speciellt förtjust i. Den mörka verkligen hur läcker som helst. Och rosenportalen. Wow! Önskar dig fortsatt fina sommarveckor i juli.
  Kram Anna-Karin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s