Min favoritsommarblomma – zinnia

En av mina absoluta favoritsommarblommor är zinnia. I år provar jag flera nya sorter och två av dem är jag extra förtjust i: ‘Benarys Giant Salmon Rose’ och ‘Benarys Giant Orange’. Stora, stadiga och blommorna håller lääänge som snitt. I den här buketten har de fått sällskap av blomstertobaken ‘Lime Green’ och mörkt lila salvian ‘Nachtvlinder’. Den sistnämnda klarar inte vintrarna här i zon 1, men jag övervintrar den som sticklingar i växthuset.

Det har varit två sköna lediga augustiveckor. Jag har vilat, läst, besökt trädgårdar, fixat med dammen och plockat blommor i trädgården. Vi har suttit ute på trädäcket och ätit de flesta kvällarna och njutit av vad trädgården ger oss. Jag roade mig med att göra ett stilleben med en del av det som skördas just nu.

Olika sorters tomater, bönor, ärtor, morötter, svartkål, gurka, portlak, isört, basilika, sallat och ätliga blad, paprika och ätliga blommor.

Här hemma ska jag ägna några timmar åt dammen. Det går framåt med kanterna, men när man ska pussla ihop stenar, stockar, torvblock och växter tar det sin lilla tid. Det är inte som att lägga 30×30 cementplattor… 😉 En av de fina japanska lönnarna som har stått på vänt i norrskuggan hela denna varma sommar har fått komma ner i jorden och pryder nu sin plats vid vattnet.

I morgon är det dags att cykla iväg till jobbet igen. Men det känns bra, jag känner mig mer utvilad nu än vad jag gjorde efter min juniledighet. Och nu kommer regn och lite svalare dagar som gör det skönare att vara utomhus och jobba. 

Önskar en fortsatt fin söndag och ny vecka! Länkar som vanligt till Trädgårdsfägring.

16 tankar på “Min favoritsommarblomma – zinnia

 1. Zinnian är tillsammans med luktärter en favorit bland snittblommorna även här hos mig. Plockade en stor bukett idag när jag var på landet och skördade grönsaker. Att skörda eget, vare sig det är blommor eller grönsaker är härlig.
  Ha det gott!

 2. Zinnia är – eller jag kanske ska skriva ”har varit” – min favoritsommarblomma. Alltså sådde jag tre sorter i våras och alla tog sig och har blommat otroligt. Fast det var en småblommig som inte var riktigt i den färg jag trodde, så den gillade jag inte. Men den började blomma väldigt tidigt.
  Dom andra två var dock jättefina. Tyvärr visade det sig att dom ville ha otroligt mycket vatten, fick dom inte massor två gånger om dagen så slokade dom. Alltså helt fel sommar att ha dom…..
  Dessutom så var det svårt att få dom att överleva bra nu när vi varit hemifrån en vecka. Dom har visserligen klarat sig, men oj vad långa och skrangliga dom blivit. Det var så illa att en stor låda på 0,8 m x 0,3 m blåst ner från altanen (kanske inte direkt Zinnians fel). Så idag ska jag försöka göra en raid och klippa bort och ner dom, annars blir jag tvungen att ta bort dom! Och det är inte kul…..
  KRAM/Susie

  • Nog kräver de vatten alltid, men inte så mycket som dahlior tycker jag. (Dahlior har jag valt bort bland annat pga det.)
   Jag har mina zinnior i stora krukor eller i trädgårdslandets upphöjda bäddar och där vattnar jag ju ändå grönsakerna, så zinniorna stortrivs. Jag har vattnat mina varannan, var tredje dag denna heta sommar och det har räckt bra, men ingen av dem växer i stark sol, utan har skugga del av dagen.
   Hoppas dina zinnior repar sig och fortsätter blomma fint nu under sensommaren.
   Kram Kristina

 3. De er helt skjønne 🙂
  Jeg fikk dessverre ødelagt Zinnia-sådden min i vår. I dag så jeg til min glede at den ene av tre ”solsikker” jeg hadde berget fra velteulykken viser seg å være en Zinnia 😀

 4. Vilken vacker bukett, och tjusigt stilleben! Vilken rikedom med så mycket egenskördat!
  Skönt att du fick en avkopplande semester också! Min sista semesterdag är i dag, i morgon börjar jag jobba, men skönt med kortvecka!

  Ha det gott!
  Kram Gunilla

 5. Fy, va jobbigt det måste ha varit i sommar på ditt jobb. Jag brukar alltid avundas er som kan jobba ute annars, men denna sommaren måste det ha varit olidligt.
  Sommarblommor är det som du vet dåligt med i denna trädgården. Dels är jag dålig på att sköta sådder men framför allt har jag inte riktigt tiden att hålla på med vattning och skötsel. Men så småningom, när vi har tagit oss förbi ”anläggarperioden” i trädgården så kanske det blir sommarblommor här också:-)
  Kram Nora

  • Ja, den här sommaren var inte skön när man jobbar ute. Nu är det mycket bättre. Även hemma var ju orken låg att trädgårdera i värmen.
   Det blir säkert lite sommarblommor när tiden är den rätta. 🙂 Allt har sin tid.
   Kram Kristina

 6. Så skönt det låter att du kunde koppla av ordentligt och baravara lite. Välbehövlig batteriladdning!
  Zinnian blommar för fullt hos mig också, men jag har en mörkare röd, Din bukett (och ditt stilleben) imponerar. Precis som du har jag mina i en odlingslåda, men nästa sommar vill jag ha betydligt fler. Nu vågade jag inte, trodde att mangolden skulle bli för stor för sällskap. Ha, det är då inte många grönsaker som har gillar den här sommaren, inte här hos mig. 😛

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s