Så här gick det med 2019 års trädgårdsplaner

Det är dags att sammanfatta hur det gick med 2019 års trädgårdsplaner. Det var året utan stora (tro det eller ej) trädgårdsplaner… Efter nästan 20 år skulle överföringen från anläggningsfas till förvaltningsfas ske.

Så… Här är 2019 års projekt och hur det blev!

Bygga ett hus till de två stora soptunnorna med hushållsnära sortering som kommunen ska införa. Huset ska ha sedumväxter på taket och göra att vi slipper se tunnorna på uppfarten.
Nej, inte gjort. Införandet av soptunnorna är tyvärr inte genomfört pga ett överklagande som drar ut på tiden. Och till dess tunnorna är på plats avvaktar vi så att vi inte bygger något ”i onödan”.

Bygga en grind in till kompostområdet, så ‘Mme Alfred Carrière’-rosorna vid sidan om är det som syns, inte alla uppkrukade växter, skottkärror och annat.Den här bilden är gammal… för naturligtvis tog jag ingen ny som jag hade tänkt göra förra sommaren. Rosorna är nu ungefär en meter högre och har fått en båge att klättra på över ingången in till kompostområdet. Men, nej, någon grind är fortfarande inte på plats.

Köpa så lite jord och näring som det går och i stället använda oss av vår egen kompostjord och näring i form av varmkompost, nässelvatten, kaningödsel med mera.
Det gick alldeles utmärkt på det stora hela. Jag köpte såjord och kokosjord till de tidiga frösådderna och lite ekojord till höstens grönsaksodling i växthuset.En av avigsidorna med egen jord till tomater och gurkor i växthuset visade sig vara allt ogräs som dök upp under det som odlades… Jag ryckte upp det då och då och la som gröngödsling.Växte bra i den egna jorden gjorde det, fick en bra skörd av det mesta! 🙂 Inte minst som jag fick hämta två år gammal välbrunnen fårgödsel hos en jobbkollega och kunde gödsla hela trädgården med finfin gödsel. Fotot är taget en vårdag när jag kärrade ut gödsel medan ett stilla vårregn föll.

Dela och gruppera om en del växter i Stäpprabatten på framsidan. Favoriter har vuxit sig stora och behöver få en ny placering i denna vår soligaste och torraste rabatt. En del växter som inte riktigt har fungerat eller har spridit sig för mycket är redan bortplockade eller flyttade.Fixades. Jag vågade mig också på att plantera ännu en ros där, Austinrosen ‘Lady of Shalott’, som jag hoppas ska trivas lika bra som ‘A Shopshire Lad’.

Ett extra projekt som kom från ingenstans var att ta upp flera kvadratmeter med röd sockblomma i Lunden. Tanken var att kungsängsliljorna och sockblommorna skulle samsas. Det gjorde de inte. I stället blommade kungsängsliljorna nere i sockblommorna… Inte snyggt alls! Hela den ljusgröna randen med sockblomma närmast gången åkte upp…… och sedan väntade rensning av sockblommerötter för att hitta alla hundratals kungsängsliljelökar! Hela det trassliga nystanet i skottkärran återplanterades sedan i små grupper. 2020 hoppas jag på ett hav av kungsängslijor utan störande sockblommor i vägen för blommorna!

2019 var också ”byta hus-år”. 🙂 I början av året var det oklart vart det skulle bära av på semester.Det blev ännu ett besök i Frankrike under några sommarveckor medan den franska familjen lånade vårt hus och trädgård. Jag fick se några helt fantastiska trädgårdar som inspirerade mig mycket. (Den som är på insta kan lätt hitta de inläggen genom #kristinasoasfrankrike2019 och den som vill se ännu mer byter bara 19 till 17.) Franska familjen var helt betagen av vår trädgård och alla djuren, inte minst av de söta igelkottsungarna som sprang omkring i trädgården.

Plantera det tomma området vid ‘Wespelaar’ i trädhörnet. Flera buskar på vänt ska få komma ner där tillsammans med  en massa uppkrukade lundväxter.Fixades och HÄR skrev jag mer om det områdets växter. Jag ser verkligen fram emot detta års vårblomning i området som nu är fyllt med en massa nunneört, sippor av många olika sorter, julrosor och hundtandslijor med flera.

Tömma Stora trädäcksrabatten på illröda Crocosmia ‘Lucifer’ och alla kallrosa tulpaner. Återplantera fyra kvadratmeter med växter igen.
Före. Uppgrävning pågår.Återplantering klar (bara de jordiga stenarna på gången kvar att fixa).

Fixades. Både Crocosmia och alla tulpanlökar fick flytta till en trädgårdsväns trädgård. Några nya tulpanlökar grävdes inte ned, jag satte dem i våra flyttbara växtbingar på terassen i stället. Men när de har blommat där till våren ska de få komma ner i rabatten. Jag räknar nämligen kallt med att jag har missat fler än en tulpanlök trots noggrant letande…

Bygga ett litet trädäck i anslutning till den trästruktur som finns i bakkant på naturliga dammen. Vi vill kunna sitta och titta på djurlivet vid dammen och se fåglarna i voljärerna.
Fixades. Både trädäck och bänk med ribbor i lärkträ stod klar lagom tills körsbären mognade. I zinkbaljan står lite ”extra” vattenväxter som inte behövdes i dammen i år.

Bygga om spaljén vid ingången till trädgårdslandet. Våra underbara rosor ‘Gislaine de Feligonde’ är för höga för den. Spaljén anpassades efter den höjd rosorna hade när de växte i västerläge för många år sedan, men här i österläge blir de nästan en meter högre.
Fixades.
2018. Gamla spaljén…2019. Nya spaljén med återanvända ribbor så långt de räckte.Överdådig rosblomning och sommaren 2019 gick det att gå rak genom portalen – klart plus! 🙂 Den högre spaljén blev så klart ett rejält vindfång och krävde både fixering i väggen och extra förankringslinor för att stå pall.

Skriva in växtnamn från gamla etiketter på datorn. Och sedan föra in dem i listorna här på bloggen.Fixades under en regnig semesterdag i Frankrike (dit jag hade släpat med mig alla plastfickorna med växtetiketter, trygg i förvissningen om att jag inte skulle vilja släpa med mig dem hem igen…)Det tog faktiskt ”bara” en dag att skriva in alla namn i ett worddokument (och mumsa lite färsk vattenmelon under tiden). Nu återstår ”bara” att lägga in namnen på bloggen också…

Byta de uppruttna brädorna i trädgårdsbänken med de fina gjutjärnsgavlarna.Nja, vi kom så långt att vi fick hem fina ribbor av lärkträ från en lokal såg och sågade till dem, men byta dem blev inte gjort. De gamla skruvarna är fastrostade och kräver lite jobb att få loss.

Trädgårdsskissen här på bloggen ska uppdateras. Igen. Det hinner hända mycket på ett år. Kaninhus, lite nya träd och buskar som är uppgrävda för att nämna något.
Nej, inte gjort. Och nu är ännu mer ändrat…

Funderingar inför att hålla öppen trädgård 2020. Vi har fått många frågor om att hålla öppet vid andra årstider än Tusen Trädgårdar och 2019 – första året utan stora jätteprojekt – skulle vi försöka landa i hur vi kände inför det.
Vi tog ett beslut, men det berättar jag mer om i ett eget inlägg lite längre fram.

Hur gick det med de övriga planerna för 2019?Jodå, det blev besök i Varberg på Trädgårdsfest mitt i vintern och besök på Chelsea Flower Show i London med yngsta dottern (HÄR visade jag lite bilder därifrån). Jag gladde mig också åt besök i Mandelmanns trädgårdar och Engelska Trädgården på Österlen och Slottsträdgården i Malmö.

Det var 2019 det! Så här års brukar jag ladda för inspirationsinlägg från trädgårdar jag har besök under året som gått, men 2020 blir det inga ”vanliga” inspirationsinlägg här på bloggen, men väl inspiration av annat slag. Berättar mer lite längre fram när det är dags. Men först vill jag ju berätta om 2020 års trädgårdsplaner… Vi ses snart här på bloggen!

9 tankar på “Så här gick det med 2019 års trädgårdsplaner

  1. Det var intressant att läsa vad planerna var och hur resultatet blev. Så ni har inte fått sopsortering ännu. Vi har ju haft det i många år och tycker det är toppen förutom att tunnorna är anskrämliga. Gillar verkligen bilden på dig med skottkärran. Att kärra ut gödsel medan ett stilla vårregn faller och se så glad ut. Det kallar jag sann trädgårdsglädje 🙂 Och det var ju tur att det blev en regnig semesterdag i Frankrike, så att du fick etikettjobbet fixat. Och rosåret 2019, det var verkligen överdådigt, även hos mig. Härlig bild med den ståtliga portalen.
    Nu ska det bli spännande att höra vad du har för planer för 2020 … för att inte tala om vad inspirationen ”av annat slag” är för något. En riktig cliffhanger, härligt! Ser fram mot kommande inlägg.
    Kram Anita

    • Alltid kul att titta tillbaka och stämma av. 🙂
      Vi har insamling av plast, glas osv i samhället där vi bor, men ”bara” restavfall/brännbart i tunna vid den egna tomten. Det har överklagats och försenats något hemskt, tunnorna med sortering skulle ha varit införda för flera år sedan!
      Regniga dagar är bra till mycket… 😉
      I morgon kommer planen för 2020 och sedan hoppas jag mitt bloggande om trädgården tar lite ny fart igen.
      Kram Kristina

  2. Tänk att det alltid dyker upp nya projekt fastän man tänkt sig att ta det lite lugnare. Hur som helst hann ni ju med jättemycket även om det är en del kvar på den digra listan. Det är nog helt enkelt så att man aldrig blir färdig. Trädgårdskärleken visar sig ständigt i nya idéer och gammalt behöver uppdateras.
    Imponerande att du tog etiketterna med dig till Frankrike!!!
    God fortsättning på nya året!
    /Anette
    Tidigare Rost och rädisor

    • Haha, ja visst är det underligt?! 🙂 Men trädgård är ju alltid någon form av prioritering varje år.
      Insåg att det var enda sättet att få etiketterna inskrivna… Brukar alltid vara någon regnig dag när det inte går att göra något vettigt, så det var så skönt att göra det där. Hemma finns det ju alltid en massa annat att ta tag i.
      Kram Kristina

  3. Pingback: 2020 års trädgårdsplaner – ätbart, blommor och öppen trädgård | Kristinas oas

  4. Himlans smart att ta med etiketterna på semestern – jag förstår precis tanken med att de inte skulle få följa med hem igen. Lite tur att det blev en regnig dag också!
    Lika imponerad är jag av rensandet efter kungsängsliljelökar. Vilket trassel du fick ge dig in i där.
    Vågar vi hoppas på en lika överdådig rosensommar i år? Tror inte det. Tur att en högre rejälare spaljé redan fanns på din lista för inte hade du kunnat ana att det skulle bli som det blev!?

    • Var ju tvungen att sätta lite press på mig själv..! 😉 Etiketterna har legat i ett par år och jag saknar att inte ha koll på en del sortnamn.
      Sockblommerötter var inte kul att skaka ut lökar från, men jag fick nog ut de flesta. Nu får vitt ormöga täcka marken i stället!
      Tror inte heller det blir en lika fantastisk rossommar i år, men det var verkligen tur att vi fick fixat spaljén i tid! Annars hade det aldrig gått…

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s