Min nya favoritplats i trädgården – dammhörnan

För ett år sedan var den här delen av trädgården en grusig håla. Det är den inte längre. Nu är den min nya favoritplats, inte minst i kvällningen en vacker majdag.Solen håller på att gå ner och ljuset silar in genom Ginnalalönnens trädkrona. Under den glänser de tre rödbladiga japanska lönnarna i kopparrött och himlen speglas i den naturliga dammen.

Den japanska lönnen Acer palmatum ‘Tamukeyama’ hänger över stranddelen på dammen.

På motsatta sidan gången glänser Acer palmatum ‘Hupp’s Red Willow’.

På motsatta sidan dammen breder Acer japonicum ‘Inaba-shidare’ ut sina vackra blad över djuphålan på dammen.

Den är underplanterad med en av mina favoritsockblommor, den ljuvliga ‘Niveum’.

På andra sidan gången håller Acer palmatum ‘Seiryu’ på att växa till sig. Röda stammar och limegröna blad – så vackert! Ser fram emot när den blir större.

Vy från andra hållet vid dammen. Bäcktisteln står numera i en våtbädd och har aldrig varit så stor och kraftig som den är nu. HÄR berättade jag mer om dammen och vad jag planterat där.

Det har varit lite blogguppehåll för min del. Inte för att jag inte har haft något att skriva om, tvärtom, jag har gjort massor i trädgården! Bland annat är Solrabatten helt omgjord, fast blåregnet är förstås kvar. Gräsen jag hade där hade brett ut sig så mycket att det var helt nödvändigt med röjning och gallring. Nu har jag bara satt tillbaka en bråkdel av gräsen och kompletterat med nävor, vädd och kattmynta. Skönt att kunna hämta av det egna plantöverflödet i trädgården och inte köpa en enda ny planta! 🙂

Delar av lunden under plommonträdet har också blivit omgjord. Fyra kvadratmeter röd sockblomma som hotade att kväva allt i dess väg har grävts upp… Och det hade inte varit så tidsödande om det inte hade varit för att jag behövde pilla loss hundratals kungsängsliljelökar ur dess rotsystem! Hur snyggt är det med kungsängsliljor som blommar nere i sockblommornas bladmassa?! Inte alls. Så nu har nästan all sockblomma fått vandra vidare till andra trädgårdsägare och min kvarvarande tuva är planterad i en stor kruka.

Om en vecka befinner jag och yngsta dottern oss i London och där väntar både Chelsea Flower Show, träff med engelska väninnan och besök på plantskolor (plus museum, sea life center och VR-spelande för dotterns del). Fast innan dess är det dags för en helg tillsammans med mamma och goda vänner – mellanbarnet konfirmeras och vi bjuder in till vårlunch i sparrisens tecken.

Önskar en trevlig majvecka och helg!

Länkar till Trädgårdsfägring, titta gärna in där.

8 tankar på “Min nya favoritplats i trädgården – dammhörnan

 1. Vilken vecka (dagar?) det blir för dig i England! Avundas dig verkligen…..
  Jag har fortfarande problem med min gamla router och den nya fungerar inte alls, så jag är verkligen glad över att jag lyckades komma in hos dig – och att jag förhoppningsvis kan skicka den här kommentaren!
  KRAM/Susie

 2. Vilket lyft det blev med dammen – supersnyggt! Det är så kul att se vad en förändring kan göra, inte bara utseendemässigt utan också med en själv. Tidigare gillade jag inte alls den delen av vår trädgård som numera är woodland och stumpery. Nu älskar jag den och det är den delen av trädgården jag tillbringar absolut mest tid i.
  Hoppas ni har en härlig vecka i London!
  Kram Nora

  • Visst är det härligt när ett område blir ett lyft och plötsligt passar in i trädgården. Ert stumpery är så häftigt! 🙂
   Vi har en jättebra vecka, idag har vi varit på NGS open gardens.
   Kram Kristina

 3. Den där dammen är verkligen en prydnad, förstår att du är nöjd! Det blir roligt att få följa växtligheten runt omkring, hur miljön förändras när lönnarna tar sig ordentligt, t ex.
  Tänk om jag bott närmare, då hade jag tacksamt tagit emot lite sockblomma. Har en ganska liten planta som jag fått och tycker väldigt mycket om. Det hade jag ingen aning om innan jag fick den!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s