Nu är våren här ”på riktigt” – rekordtidig blomning i trädgården

Här i Skåne gick vi från höst direkt till vår utan att passera vinter. Och vad passar väl bättre nu när det officiellt är metrologisk vår än att gå en runda i trädgården och se vad som blommar? Mycket är rekordtidigt. Det strilregnar visserligen ute, men vad gör väl det när vårblommorna lyser upp? Häng med! 🙂

Vid dammen blommar dvärgcyklamen sedan många veckor, vill det sig väl blommar de minst en månad till innan årets säsong är slut. Jag har under ett par år sått frön och håller på att dra upp många nya knölar av de här små raringarna.

På sikt ska de nya dvärgcyklamenplantorna få flytta in i Trädhörnets lundområde och hålla julrosor och snödroppar sällskap. Inser när jag tittar på bilden att jag nog inte klippte av julrosornas överblommade blommor snabbt nog förra året… De fröna gror bra!

Och jo, det är tjockt med fröplantor under de skära julrosorna vid fågelvoljärerna också…

Tyvärr inte lika många under den gula julrosen.

Och den svarta ska vi inte prata om! Tror aldrig jag har sett en endaste liten fröplanta under den.

Utöver de vanliga snödropparna blommar även den dubbla. Det myckna regnandet har tyvärr smutsat ner ”kjolarna” lite.

Körsbärskornellen blommar för fullt. Tvivlar starkt på att det blir någon frukt i år – det har varit få dagar med över 10 grader varmt (som bin behöver för att vara ute och flyga) och eftersom det har regnat så mycket har ju inte humlorna (som klarar lägre temperaturer) varit ute de heller. Trist!

Lungörten blommar också. Den är humlornas stora favorit, men får heller inga besök denna blöta vår.

Ormögat har också börjat blomma på allvar. Så småningom är hela området en blåblommande matta.

Rosen ‘Mme Alfred Carrière’ har fått stora blad sedan jag visade den i januari. Den står bredvid vår nya fågelvoljär och klär in den med grönska och de sötaste små rosa rosor sommartid.

Flera våririsar blommar, men blåst och slagregn är inte de här blommornas bästa vän direkt… ‘Katharine Hodgkin’ är fin ändå.

Mattan av lila snökrokus blir bara större och större för vart år. I bakgrundens syns kärleksörtens nya bladskott.

Rabarbern är uppe och har fått sina första små blad.

De röda skotten från pionerna lyser i rabatten.

Hasseln ‘Barcelonski’ har långa hängen. I bakgrunden syns de nya ljusgröna bladen på silverbusken.

Aklejorna är också på god väg.

Avenboksbersån till vänster och längre fram på bilden syns en bit av Stäpprabatten. Det som lyser grönt är bland annat myrtentörel, daggtörel och  trädgårdsgamander.

Vårröjningen är i full gång i trädgården – även om det är svårt att få tid till det mellan skurarna när det envisas med att regna på helgerna. I dag lördag höll det äntligen upp i en dryg timme på eftermiddagen efter att fram tills dess ha ha regnat sidledes…

Jag samlar allt perennklipp i stora lövsäckar som jag har strategiskt placerade i trädgården. Klipper och smular ner i en vanlig hink jag har med mig in i rabatterna och tömmer sedan i den stora behållaren. Det här är en av tre som är fulla nu. Ska gräva om ett av våra stora kompostfack innan jag lägger dit årets perennklipp.

Önskar en fortsatt fin helg och sista februarivecka, tänk nu är vi snart inne i mars! Länkar förstås till Trädgårdsfägring.

14 tankar på “Nu är våren här ”på riktigt” – rekordtidig blomning i trädgården

  • Det är ju så olika vad som trivs! I vårt lundområde trivs de fint, lagom skugga och fukt där. Min vita H niger blomstrejkade däremot i år eftersom jag flyttade den förra året… 😦 Hoppas den kommer igen till nästa vinter.
   Kram Kristina

 1. Men Kristina! Februari i Skåne, jo nu börjar jag verkligen känna det där med att ni har engelskt klimat. Vilken cyklamenmatta! Och så otroligt fint det blir med alla Helleborus. Jag som är så stolt över mitt lilla hörn 🙂 Får se om det kommer några frösådder. Jag hoppas på att kunna köpa några fler sorter på trädgårdsmässan i mars. Jag har fortfarande bara knopp, det verkar, trots många plusgrader, tvåsiffriga ibland, ta tid för dom att öppna sig. Men den som väntar på något gott …
  Lungört och ormöga .. och vacker gulblommande körsbärskornell. Synd bara som sagt med att blomningen kommer nu när inga insekter är ute. Mina lungörter och ormöga har ett lager löv över sig och det får nog vara kvar. Man vet ju aldrig vad som händer närmaste veckorna. Och tänk bara när jag plockar bort löven … 🙂
  Önskar dig en fin söndag och kommande vecka. Här blåser det men solen skiner!
  Kram Anita

  • Ja, här går det undan Anita! Är så glad över min lilla cyklamenmatta. De trivs bra under körsbärsträdet vid dammen. Håller tummarna att mina frösådda dvärgcyklamen är stora nog att plantera ut i höst. Tror inte de blommar nästa vår, men förhoppningsvis om två år… Den som väntar! 🙂
   Hoppas du hittar några fina julrosor på mässan. Vissa sorter är sega, en dubbel hos mig vägrar slå ut.
   Förväntar mig en bra söndag, får berätta om den nästa vecka.
   Önskar dig en fin söndag, hoppas du/ni kommer ut på en promenad i solen. 🙂
   Kram Kristina

 2. Hej Kristina!
  Ljuvliga bilder av dina fina julrosor. De mörka lyckas jag inte med att få trivas hos mig. Men kommer nog hem med några nya från mässan, kan inte ge upp.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Tack Marika! Vissa sorter är kinkigare än andra, helt klart. Går och väntar på en fin dubbel jag har, den slår inte ut än på länge. Tjurar gör den.
   Hoppas du hittar några fina på mässan! 🙂
   Kristina

 3. Mycket vår hos dig och jag ska bestämt fixa mig några vårcyklamen. Har höstcyklamen och de trivs bra. Är ju så fantastiskt fina. Roligt att se nån som tar hand om löven istället för att köra dem till tippen som är vanligt till och med på landet eller man kanske slänger dem i skogen, men slängs gör de allt som oftast i alla fall.
  Jag har hämtat ut några av mina krukade träd från vinterförvaringen (nerlagda svinhuset i mannens föräldrarhem) idag. De verkar må bra.
  Ha det så gott och kram
  /Anette

  • Klart du ska göra det Anette! 🙂 Trivs höstcyklamen hos dig lär dvärgcyklamen också göra det.
   Här körs inga löv till tippen inte! Fast taggiga rosgrenar och klematistrassel brukar vi lämna. Ska kärra ut den färdiga kompostjorden och lägga i planteringarna när jag klippt klart.
   Så skönt att träden mår bra!
   Kram Kristina

 4. Så roligt det blev att läsa inläggen i fel ordning och först se hur många nya julrosor du köpt följt av hur många du redan har! Men det är ju det där med ”less is tristess” 🙂
  Cyklamen blir jag sugen att prova när jag ser hur fina de är hos dig, men har ingen aning om var de skulle fungera. Värt att grunna på!
  Kram!

  • Älskar ditt ordspråk ”Less is tristess”, borde hänga det på en skylt i trädgården! 🙂
   Har du ingen jordplätt under ett träd/större träd som är blöt/solig på våren och lite torrare/skuggigare på sommaren? Där trivs dvärgcyklamen.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s