På besök i julrosparadiset och vad som fick följa med hem

Förra helgen var maken och jag på besök i julrosparadiset. Allt började med att vi sorgligt nog behövde köpa några nya fåglar och i Køge var det fågelmässa. Så jag hängde med maken på hans inköpsresa till Danmark och så passade vi på att åka till Gartneriet Spiren också. När vi klev in där möttes vi av den här synen:

Vad köpte jag då? Jo, de här åtta:

Julros ‘Pink Frost’. Vackert cremefärgad. Gul julros med röd mitt (som inte var utslagen på den planta vi valde). Julros ‘Peach’. Ljuvlig i sin färg!  Julros ‘Ice Rose’. Mörkt röd med vackert gula ståndare. Julros ‘Frilly Kitty’. Så busig och söt! Julros ‘Emma’. Vit och cremefärgad med snygga mörka stjälkar.Julros ‘Black’ hade väldigt stora enkla blommor.Och slutligen en Helleborus foetidus ‘Miss Jekyll’.

Det fanns även en del vårblommande buskar i plantskolan, varav jag varit på jakt efter flera länge. Rena julafton för en plantnörd! 🙂

Apriltry, Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’. Blir 2 meter hög och minst lika bred, får cremevita blommor tidig vår som doftar, älskas av humlor. Gillar sol och fuktigt läge. Klarar ner till -20 grader.

Vinterkryddbuske, Chimonanthus praecox. Blir minst 2,5 meter hög och bred. Bladen kan bli upp till 12 centimeter långa. Blommorna doftar. Den vill stå i skyddat läge med sol. Klarar ner till -15 grader.

Kinesisk pärlsvansbuske, Stachyurus chinensis ‘Celina’. Blir mellan 2,5 och 4 meter hög och bred. Har purpurfärgade grenar, upp till 23 cm långa blomsterhängen (på fullvuxna plantor) och vackra höstfärger. Vill växa i skyddat, halvskuggigt läge. Klarar ner till -15 grader.

Jasmintry, Heptacodium miconioides. Blir mellan 2,5-4 meter hög och bred. Får vackra små vita blommor i grupper om sju (Seven son flower på engelska) på sensommaren och därefter röda frukter. Blommorna är uppskattade av både bin och fjärilar. Barken flagnar vackert. Är inte kinkig, utan växer bra i de flesta jordar i sol/halvskugga. Klarar ner till -20 eller mer.

Skenhassel, Corylopsis spicata. Blir runt 2,5 meter hög och bred. Får vackra doftande blekgula blomsterhängen tidig vår. Bladknopparna går från rött till grönt när de spricker ut. Vill växa i skyddat halvskuggigt läge. Klarar ner till -15 grader.

Så här såg det ut när vi körde hem… Heeelt normalt, eller hur? 😉 Bagageutrymmet? Ja, där hade vi ju fyra fåglar i transportboxar plus annat som maken handlade på fågelmässan. Tur vi har var sitt intresse som går att kombinera ibland! 🙂

Avslutar med det här fina stillebenet på Gartneriet Spiren:

Trevlig helg – i morgon går vi in i första riktiga vårmånaden mars! 🙂 Länkar till trädgårdsfägring.

11 tankar på “På besök i julrosparadiset och vad som fick följa med hem

 1. Åh, Spiren kjenner jeg til fra hagemesse i Norge! Fantastiske juleroser! Noen har blit med meg hjem også. God helg!

 2. Först hann jag tänka – oj, om jag känt till det stället när vi var på väg hem i somras och bodde i Köge. Sedan såg jag på kartan och insåg att det skulle ha blivit en omväg för mycket. Och bilen blev full som det var, din likaså 😀
  Helt underbara julrosor du köpt, hoppas verkligen att de ska trivas hos dig och att jag får se nästa vårs fantastiska blomning på bild!
  Kram!

  • Jag hade ju turen att maken ändå skulle hämta en fågel i grannstaden till där plantskolan ligger, så omvägen blev inte så farlig.
   Jag hoppas så att de nya ska trivas, även om de säkert blomstrejkar ett år eller två om jag har otur… Nu är just de här plantorna så pass stora att jag hoppas de ska klara flytten bra.
   Kram tillbaka!

 3. Så tråkigt med fåglarna 😦 Hoppas de nya kommer att trivas fint hos er, vilket jag är övertygad om.
  Och så julrosorna … men så vackra!!! Vilket paradis. Så lycklig du kan vara som fick med dig så fina hem. Jag hoppas ju på att hitta på trädgårdsmässan, fast jag åker ju tåg så jag kan inte släpa med mig alltför många hem. Fast å andra sidan ska jag ju dit två dagar. Hoppas jag! Förköper nog inga biljetter i år, vet ju aldrig hur läget är med Corona när det närmar sig mässdags.
  Kram Anita

  • Ja, supertrist när fåglar bara dör och man inte ens vet varför. 😦 Men de kan ju få sjukdomar de också och dö i förtid.
   Förstår din tanke ned inköp fullkomligt, ska själv ta tåget till mässa i Malmö på fredag så det lär inte vara mycket jag kan handla då! Men denna gång hade vi ju bilen… 🙂
   Kram Kristina

 4. Pingback: Hösblomning i min septemberträdgård | Kristinas oas

 5. Pingback: Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder | Kristinas oas

 6. Pingback: Januariblommor i min trädgård | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s