Grävmaskiner, trädbeställningar och 50 kvadrat ny rabatt – historien om vår trädgård del 3

Om första året med egen trädgård inleddes lite försiktigt gick jag verkligen all in år två! Det där med trädgård var ju hur kul som helst. 🙂

Vintern 2000-2001 skissade jag på vår trädgård kväll efter kväll, plöjde trädgårdsböcker och gjorde växtlistor. Inget kändes omöjligt och efter första årets omgörning av uteplatsen visste blivande maken och jag att vi kunde mer tillsammans än vi hade trott.

Det jag ville sätta tänderna i först var den supertråkiga framsidan. Det var ju den vi såg varje dag när vi gick till jobbet och varje dag när vi kom hem. Hela ytan var så trist att man helst inte ville vara där mer än nödvändigt. Det ville jag ändra på.

Framsidan skulle bli en grön oas i vardagen, den skulle bli vacker, inbjudande, lagom privat och så skulle den bjuda på blomning från tidig vår till sen höst.

Våren 2001 hade jag tagit in ett flertal offerter, lagt en beställning på ett halvdussin nya träd och färdigställt en detaljerad planteringsskiss till det som skulle bli vår nya framsida, vår frontgarden.

Det här var utgångsläget när vi flyttade in hösten 1999.

Den trista gräsöknen skulle bytas ut till fyra stora rabatter runt en cirkelformad liten gräsmatta i mitten:
1. I söder en perenn- och rosenrabatt i gult, koppar och lila tillsammans med en rödbladig japansk lönn, en klotrobinia och en Carmencitarönn. (Numera kallad Stäpprabatten.)
2. I öster en pionrabatt i rosa toner tillsammans med en kopparlönn och en praktmagnolia.
3. I norr en upphöjd torvrabatt med olika rhododendron, azaleor och amerikanska blåbär.
4. I väster en rabatt vid ingången med massor av tidig vårblomning tillsammans med ett hybridkejsarolvon. Bredvid en insynsskyddad avenboksberså med öppning mot öster = morgonsol. 

En tidig vårdag kom firman vi hade lejt för att dra upp de förvuxna kornellerna ut mot gatan och gräva bort grässvålen så bara en cirkel blev kvar.

I utbyte mot grässvålen fick vi ett lastbilslass kompostjord som såg till att det vi planterade växte så det knakade.

Blivande maken grävde ner betongplintar till staketet och fixade stenläggningen till bersån.

Klart! Både staket och berså på plats.

Jag ”murade” under tiden på torvrabatten. 104 torvblock och två kubik grov torv gick det åt ifall någon undrar… Vi beställde direkt från en torvgrossist vilket kostade oss en fjärdedel jämfört med i butik. (Rensbrunnarna höjdes upp så de inte hamnade under rabatten.)Klart! Torvblock, uppfyllnad och plantor på plats.

Och ja, sedan var det ju det där med plantering av de jättestora rabatterna…! 50 kvadratmeter planteringsyta på ett ungefär. Det gick åt väldiga mängder växter och mycket var så smått, så smått när det planterades. Alla som har köpt en pion i en liten 8×8 cm kruka vet ju hur det ser ut i början! Jag visste ju att växterna skulle bre ut sig på några år, men i väntan på det sådde jag ettåriga sommarblommor för att fylla ut rabatterna (och hålla undan lite av ogräset).

Grannarna tyckte inte vi var riktigt kloka som jobbade och slet så hårt den sommaren. Utöver hela trädgårdsprojektet på framsidan bytte vi rutten panel på garaget och målade ny panel också. Men vi jobbade envist på för vi visste ju att det fanns annat att ta hänsyn till. I november 2001 blev vi tre i familjen. 🙂

Här kommer före och efterfoton!

Före. Bild tagen 2000.

Efter. Bild tagen 2001.

Efter. Bild tagen 2003.

Efter. Bild tagen 2004. Tre år efter plantering hade vi en hyfsat insynsskyddad berså.

Och hur gick det nu med min vision? Det där med att framsidan skulle bli vacker, inbjudande, lagom privat och så skulle den bjuda på blomning från tidig vår till sen höst.

Ja, nog är praktmagnolians blomning varje vår vacker. Inte minst när alla pärlhyacinterna blommar samtidigt!

För att inte tala om färgbomben som uppstår varje vår när rhododendron och azaleor blommar samtidigt som ormbunkarna spricker ut i skir grönska!

Och har man tur tycker igelkottarna om ens trädgård och ser lövhögarna under azaleor och rhodendron som en perfekt bostad!

Och visst känner vi oss välkomna när vi svänger in på uppfarten (och inte ser en dyster fem-metersgran).

Bersån är lagom privat och klotrobinian har vuxit till sig.

Och blommar, jag det kan du ge dig sjutton på att det gör! 🙂 Från tidig vår till sen höst!

Höstfärgerna går inte av för hackor de heller.

Och träden är vackra på vintern (extra mycket de år vi har snö).

Med det önskar jag en fin trädgårdshelg och länkar till Trädgårdsfägring som passande nog har temat ”Mellan dröm och verklighet” denna vecka!

Ta hand om varandra och glöm inte att koppla bort allvaret en stund framför Gardeners World som hade säsongspremiär i fredags. Och om du som jag är extra förtjust i träd och inte har upptäckt Trädpodden ännu har du något att se fram emot!

10 tankar på “Grävmaskiner, trädbeställningar och 50 kvadrat ny rabatt – historien om vår trädgård del 3

  1. Allt är så väl genomtänkt och snyggt utfört. Jag anar timmarna av planering som ligger bakom resultatet. Samtidigt finns där så mycket mod! Bara det att gräva upp hela den insynsskyddande häcken och veta att det tar flera år innan ni har ett privatliv igen. Imponerande!
    Kram, kram.

    • Tack så mycket Anni! Den där häcken var så gles att den varken fixade insynen eller utspringande små barn, så det var inte så stor förlust… 😉
      Framsidan är den del av trädgården jag är allra mest nöjd med, även efter 20 år så ”håller” den i designen och hur jag tänkte mig att det skulle bli.
      Kram tillbaka!

  2. Började skriva på en kommentar, men den försvann hastigt och – mindre – lustigt! 😦
    Det jag ville säga är att från att vara en trist vanlig förortsträdgård så har du (ni) förvandlat tomten till en oas! Grattis!! 🙂
    KRAM/Susie

  3. Härligt med ett nytt kapitel i sagan om er trädgård. Det är så intressant att se hur den förändrats. Och vilken förändring! Roligt att se den runda gräsmattan och den runda stenläggningen till bersån växa fram. Väldigt snyggt lagd. Och inte visste jag att torvrabatten var så hög, förstår att surjordsväxterna älskar den. Men hur är det med torvblocken, har ni behövt byta ut en del av dom eller har dom hållit? Dom blir ju väldigt vackra annars med tiden då dom blir mossbeklädda. Håller med Anni. Väldigt modigt att ta bort hela häcken och veta att det tar ett tag innan insynsskyddet vuxit till sig. Men det var det verkligen värt. Och jag ser ju också i ditt svar att den inte var så mycket till skydd heller 🙂
    En välkomnande framsida som är vacker alla årstider. Ni kan vara stolta!
    Kram Anita

    • Tack så mycket Anita!
      Torvrabatten har klarat de 19 åren bra. Jag har lagt om den översta raden framtill så den nu ligger en liten bit in i rabatten, det blev mjukare och mindre som en mur. Ett par block har gett upp och ersatts med gamla från baksidan. (Att jag sätter dit ett par nya block på baksidan syns ju inte.) De gamla blocken är fulla av mossa och lavar och så vackra. Med tiden kom också en massa ormbunkar nertill av sig självt.
      Ut mot gatan har vi både haft staket (när barnen var små) och sedan blev det en avenbokshäck där. Tycker bättre om häcken. 🙂 Blir så mycket snyggare med en fond till växterna.
      Kram Kristina

  4. Alltså hur fint har det inte blivit!! Från supertråkig (dina egna ord 😉 ) till helt underbar! Och så fint planerad, gillar de runda formerna och den runda gräsmattan i mitten ger rabatterna en annan dimension tycker jag, det blir en mjuk och inbjudande form på er framsida som jag verkligen gillar Och så alla fina träd på det, Klotrobinia, praktmagnolia… ♥ Det är när jag ser såna här inlägg som jag saknar min trädgård som mest…
    Kram Gunilla

    • Tack snälla Gunilla! Jag tycker också mycket om cirklarna, ger precis som du skriver så mycket mjukare intryck.
      Jag förstår att du saknar din förra trädgård, det är ju inte så konstigt. Ska bli spännande att se hur det ser ut i din nya, även om den inte är så stor. Jag läser alla dina inlägg på bloglovin och testar ibland att gå in på din blogg, men hamnar tyvärr fortfarande på en spamsida då.
      Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s