Less is tristess – eller dahliornas återkomst i vår trädgård

Min goda bloggvän Anni skrev vid ett tillfälle ”Less is tristess” på sin blogg och jag kommenterade att det ju var som klippt och skuret för att beskriva mitt förhållande till trädgård. *Ehem*

För några år sedan slängde jag alla dahliaknölar i komposten eftersom jag vare sig hade ork, tid eller lust att driva dem när det var som intensivast på jobbet med utemiljöskötsel. Men förra hösten släppte jag de uppgifterna till en ny kollega och började jobba med miljöfrågor på heltid och ja, med innejobbet föddes direkt tanken på nya dahlior… 😉

Och varför skulle jag fega med en handfull nya dahlior? Nej, nej, här går vi all in! Less is tristess!

Så om någon vecka ska jag börja driva (viskar lite tyst) 34 nya dahlior till tidig blomning. Jag har dock begränsat mig till antalet sorter. Det blir ”bara” tio stycken:

Sebastian 100 cm, 9 cm blomma
Happy Single Kiss 60 cm, 9 cm blomma
Brown Sugar 100 cm, 10 cm blomma
Dark Spirit 100 cm, 7 cm blomma
Karma Choc 100 cm, 12 cm blomma
Break Out 100 cm, 16 cm blomma
Bishop of Dover 120 cm, 11 cm blomma
Lavender Perfection 100 cm, 25 cm blomma
Veronne’s Obsidian 110 cm, 11 cm blomma
Blackberry Ripple 110 cm, 13 cm blomma

Jag har tyvärr inga bilder på dem, men har valt färg till namnet för att ge en vink om färgerna.

Dahliorna ska ”bo” i tre olika rabatter:

Pionrabatten där pionerna vid det laget har blommat över och rosorna alltid tar en trist paus mitt i sommaren. Bilden ovan är tagen i mitten av juni och jag tror att det kommer att bli riktigt snyggt med dahliorna blommandes mot den gröna häckbakgrunden. Planen är: Bishop of Dover, Lavender Perfection och Veronne’s Obsidian.

I den rabatten finns redan en del mörkbladiga alunrötter så jag tror att någon av dahliorna med mörka stjälkar skulle göra sig bra här.

Stora trädäcksrabatten, i sällskap med vit hög kransveronika. Det var i den rabatten jag förra året grävde upp alla brandbilsröda Crocosmia ‘Lucifer’ i jakt på något annat. På andra sidan gången blommar dagliljorna i gult-orange-brunrött. Förmodligen sätter jag några dahlior bakom dagliljorna på andra sidan gången också. Planen är: Brown Sugar, Dark Spirit, Sebastian och Happy Single Kiss.

Spaljérabatten (till vänster om gången) med vita rosen ‘Moonlight som fond och i sällskap med cremevita dagliljor. Även ‘Moonlight’ gör ju en högsommarpaus och dagliljorna slutar blomma så småningom. Planen är: Break Out och Karma Choc.

Önskar en fin helg – nu går vi strax in i april. Här ska jag kärra ut gödsel och plantera penséer och gyllenlack i urnor, vad har du för helgplaner?

Självklart länkar jag till Trädgårdsfägring.

14 tankar på “Less is tristess – eller dahliornas återkomst i vår trädgård

  • Tack Anette! Jag hoppas det blir det. 🙂
   Jag planterar inte ut dahliorna på plats förrän de är rejält stora, då tycker sniglarna inte att de är lika goda.
   Kram Kristina

 1. Ja men Kristina! Du är ju bara för underbar! Från noll dahlior till … 34!!!! 🙂 Men förstås, det är ju ”bara” 10 sorter 😉 Och väl genomtänkt. Så smart att visa bilder och lägga färgerna på texten så att vi kan ”se” lite framför oss hur det blir. Det här ska bli roligt att följa!
  En fin helg till dig och de dina!
  Kram Anita

  • Haha, visst är jag?! 🙂 Varför göra saker lite halvhjärtat?
   Saknade verkligen bilder till det här inlägget, men hoppas det ändå går att se lite framför sig hur det är tänkt att se ut. Ska förstås ta nya rabattfoton i sommar och visa hur det blev, före och efter dahliornas återkomst.
   Kram Kristina

 2. Varje år tidigare brukade jag sätta en stor dahlia i krukan vid ingången, men dom senaste två åren har jag inte hittat någon färdiguppdragen som jag gillade. 😦 Alltså blev det inga då…..men i år så var jag först på nätet och kollade lite, sen anslöt jag mig till Dahliaentusiasterna på Facebook och så beställde jag 8 stycken. Skulle alltså egentligen bara haft en enda, men när man väl fick se alla vackra så fick man lite ”vilda” idéer. Jag ska ha dom här 8 i pallkragarna, som visserligen är 8 men jag ska ha dom två och två i 4 pallkragar. I dom andra är det utsålt….. Jag kollade om det var nån av dom du valt som jag har fått hem, planterades för förgroning i plastpåsar igår, men det var det inte. Så det ska bli riktigt kul att se vad du beställt!
  KRAM & TREVLIG HELG/Susie

  • Haha, ja, jag hade tänkt mig ett dussin och det blev tre… Lätt att drabbas av dahliafeber. 🙂
   Det var väl en bra lösning med pallkragar. Ska bli spännande att se i sommar vilka som levererar och blir fina.
   Kram Kristina

 3. Hej Kristina!
  Oh så många fina dahlior du beställt. Jag skulle inte ha några nya i år, men det kunde jag inte låta bli ändå.
  Ha det bra ! Marika

 4. Pingback: En vårhälsning en solig påskafton | Kristinas oas

 5. Underbart! You go, girl! Som jag ser fram emot bilder sedan!
  Själv har jag bestämt mig att jag struntar i dahlior eftersom jag aldrig lyckats så bra som jag gjorde i början när en trätunna fylld med röda dahlior var sagolikt vacker. Nej, det blir desto fler zinnior istället.
  Men visst blir jag sugen när jag ser en knöl …

 6. Pingback: Tusen Trädgårdar 2020 – en annorlunda historia | Kristinas oas

 7. Pingback: Så här gick det med 2020 års trädgårdsplaner | Kristinas oas

 8. Pingback: 2021 års trädgårdsplaner – ”kill your darlings” | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s