En rundtur i den lummigt gröna majträdgården

Försommaren är här och efter allt regnande (35 mm på två veckor) och värme sa det ”poff” och så var trädgården lummig och grön! 🙂

Förra helgen var jag långledig i fyra dagar och som vanligt tillbringade jag merparten av tiden i trädgården (mellan regnskurarna…). Planterade, band upp, rensade, fixade, fikade, fotograferade och ja, ni vet, man håller på med allt överallt och njuter av det!

Häng med på en liten tur i trädgården och se vad som hänt sedan sist och vad som blommar nu.

På framsidan blommar olika azaleor och rhodendron i Torvrabatten. Träden är Carmencitarönn och kopparlönn.

Under Ullungrönnen ‘Dodong’ är det lummigt grönt av överblommade julrosor, vitblommande vipprams, blåblommande kaukasisk förgätmigej och annat.

På andra sidan gången blommar en av alla sockblommor: ‘Amber Queen’.

Den här snyggingen längtar jag tills den blir stor och ståtlig! Det är japanska olvonet, Viburnum plicatum ‘Kilimanjaro Sunrise’, som har så fina blommor.

Någon meter bort ser det ut så här:De röda botaniska tulpanerna är nästan överblommade och den vita spanska klockhyacinten har tagit över. Ska dela de stora ruggarna och fortsätta sprida dem i den här delen av Trädhörnet. Busken med finflikigt bladverk i bakgrunden är en småbuskpion, Paeonia delavayi.

Några steg till och vi är framme vid den naturliga dammen. Den japanska lönnen ‘Koto-no-ito’ med sina fina röda blad har frusit bort till hälften… Den är inte snygg alls i sin form längre, men jag avvaktar och ger den en chans att rätta till sig. Hittar jag en ny fin lönn kommer den nog att få flytta till ett mindre framträdande läge.

Lilla vita sockblomman ‘Niveum’ är lika fin varje år. Sprider sig långsamt, men upptar nu i alla fall några kvadratdecimeter vid dammen, under den där numera fula lönnen…

Vi går vidare i Trädhörnet. Här blommar den vackra lönndockan som bäst just nu. Finns som vit också, men den har jag inte. Än…

Bland glädjeämnena finns snödroppsträdet i Trädhörnet! Det blommar på utan minsta antydan till frostskador! Inte heller kvittenträdet har frostskador, men lönnen som står mellan dem har bruna blad här och var…

Närbild på de fina blommorna i snödroppsträdet!

I gamla Lunden är det grönt, grön, grönt! Funkia, aklejor som inte har slagit ut, höstastrar och en massa mer. Och så den hängande lärkträdet närmast bambuspaljén. De grova stammarna är det gamla plommonträdet som jag försöker klä in med kaprifol.

I Solrabatten skulle ju blåregnet ha blommat, men majoriteten av blommorna frös. Men otroligt nog klarade sig några få knoppar som är närmast husväggen! Den lilla trekantiga rabatten framför innehöll förr ett hav av vitlysning, men när jag behövde plats för mina tre nya bärtrybuskar (och en hortensia) så fick de försvinna. Lite av vitlysingen har jag sparat i en stor kruka, för fjärilarnas skull. Bärtrybuskarna ska med tiden bli 100-150 cm höga. Den största av de tre buskarna orkade till och med ge några få bär redan förra året när de ännu bodde i kruka!

I Köksträdgården är det mesta utplanterat och sått. I bädden närmast kommer potatisen (och det som ligger mellan de kupade raderna är mâchesallat i blom. Jag vill ha fröna där nämligen. I nästa bädd finns det ännu mer mâchesallat och sockerärtor och olika sorters bönor. I nästa bädd olika sorters kål och i sista bädden lök, morötter och olika sallatssorter.

Och då var vi tillbaka på framsidan igen! Ni som läser inlägg ofta kan se att ett av årets projekt redan är klart på den här bilden… 😉

Ska också berätta att de där minusgraderna jag skrev om för ett par veckor sedan tyvärr skadade ännu mer än vad som först syntes. För första gången någonsin har klotrobinians krona frostskador, likaså har flera av de japanska lönnarnas blad skadats. Men glädjande nog kommer nu de nya bladen på den frostskadade minikiwin.

 Med det sagt avslutar jag med en ny favoritbild på vår fina trädgårdskisse som ramades in så fint av tulpanerna i den ena stora pallkragen på trädäcket. Det är tulpanerna ‘Lasting Love’ och ‘Lambada’ som blommar.

Länkar så klart till Trädgårdsfägring! Önskar en fin majvecka, nu verkar det som om värmen kommer.

8 tankar på “En rundtur i den lummigt gröna majträdgården

 1. Ja du, vi hade ju också frost här för 12-14 dagar sen och mycket blev skadat. Min klotrobinia ser väldigt uschlig ut, får se hur det går med den. Likaså vår manschuriska valnöt, men den kommer iaf men några nya blad. Ja, jag kan rabbla upp massor av små träd och buskar, men du vet ju själv hur det är….. 😦 Däremot har vi inte fått mer än 5 mm med regn för en vecka sen, så nu är det snart dags att ta fram långa slangen! Man ser ju hos dig vilken nytta lite (mycket) regn gör….ser ju helt fantastiskt ut!! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

 2. Det var så sorgligt att läsa ditt förra inlägg om frostskadorna och nu läser jag att du upptäckt ännu mer. Usch så tråkigt. Jag hoppas att det som blivit skadat ändå kommer igen. Men trots allt så är det mycket vackert som blommar hos dig. Och trädgården ser fin ut på dina bilder.Och regn har ni fått också. Här kommer inte en droppe och nu börjar dom prata om att det är på väg att bli vattenbrist igen. Märkligt, i vintras svämmade Mälaren över och nu vattenbrist.

  Den nedersta bilden är som en tavla! Ljuvlig bild på den vackra kissen! Så vackert inramad!

  Kram Anita

  • En del har redan börjat skicka ut nya blad, som minikiwin, annat dröjer. Håller tummarna!
   Men mycket är så grönt och fint och våren börjar sakta gå över i sommar. Nu börjar alliumen slå ut också.
   Glad över regnet, tråkigt att höra att ni inte har fått något!
   Finaste kissen har precis fyllt nio år och firats med färsk sill. 🙂 Visst satte han sig helt perfekt bakom tulpanerna?! 🙂 Glad jag hann ta ett par bilder innan han flyttade sig.
   Kram Kristina

 3. Visst är det otroligt hur trädgården förändras på bara en vecka eller två. När jag gick min morgonrunda tänkte jag precis samma sak. Fascinerande också hur lummiga vissa rabatter blir när de bara får några år på nacken och växterna tar för sig. Jätteramsen jag fick av dig för ett par år sedan är ett sådant exempel – den är SÅ fin nu! Ska försöka ta en bild och skicka någon dag.

  Trevlig helg! Kram Nora

  • Ja, visst är det otroligt vad lite regn kan göra! 🙂 Vipprams, hoppas jag du menar? 😉 Kul att höra att den har tagit sig och trivs! Älskar blomdoften och så är den ju snygg i bladverket också.
   Fin helg till dig också!
   Kram Kristina

 4. Lyckost dig som hade fått regn tidigare och stackars dig som hade så svår frost. Så oväntat och ledsamt att drabbas med så många skador på växterna. 😦
  Å andra sidan har du ruggar av spansk klockhyacint, jag har enstaka spret (det är väl för torrt, som vanligt). Ditt snödroppsträd är ljuvligt att se, en ny växt för mig. Ska googla lite. Men så har du grävt bort en av mina favoriter – vitlysingen! Tur att du sparade lite i en kruka i alla fall!
  Kram igen!

  • Ja, vädrets makter tar och ger! Klockhyacinterna trivs bra, men narcisserna i trädgården dör ut.
   Vitlysingen började rymma lite för bra under markduken… Men jag har en rejäl rugge i kruka, så det blir nog bra ändå! 🙂
   Kram!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s