Drömmen om en Klerodendron

Det var en solig dag sommaren 2017 som maken och jag hittade ett nytt favoritträd. Vi befann oss i den fina trädgården till Château du Lude i Frankrike (HÄR kan du läsa mitt inlägg därifrån) och hittade ett så vackert sensommarblommande träd som doftade. Klerodendron trichotomum stod det på en liten skylt.

En snabb mobilsökning senare så visste jag att den hette frilandsklerodendron på svenska och att den är härdig till zon 3 (4). Men att få tag i ett träd visade sig inte vara så enkelt. Trädet stod kvar på min mentala ”vill ha-lista”, men jag hade nästan gett upp det.

Och så i våras hade tidningen TrädgårdsAmatören en artikel om släktet Klerodendron! På bild fanns bland annat ett vackert exemplar av just frilandsklerodendron, fotograferat i Lilla Skaparegården i Halland. Lustigt nog hade jag nyligen börjat följa Marie på insta så jag tog en titt i hennes flöde från sommaren 2020 och hittade ett inlägg med Klerodendron och att hon sålde fröplantor/rotskott av den. Och som tur var för mig hade hon kvar plantor! 🙂

För några veckor sedan åkte maken och jag på långhelg till Halland och NV Skåne och hämtade hem den lilla trädplantan. Vi fick också en rundtur i Maries vackra trädgård med många ovanliga och vackra träd. Marie har öppen trädgård då och då och 4 september är det plantmarknad med många säljare, så bor ni åt det hållet är det ett utflyktstips.

Min lilla Klerodendron ska få bo i kallväxthuset en vinter eller två innan den planteras ut. Just nu lutar det åt att trädet hamnar I Lunden som utbyte för det frösådda mandelträdet. Det fick nämligen ett mycket stort utbrott av krusbladssjuka i försomras och åkte upp fortare än kvickt.

Och på tal om TrädgårdsAmatören, i nya numret finns ett fint reportage från vår trädgård! Redaktör Agneta var här och vandrade runt i vår gröna oas i början av juli och lyckades fånga vår trädgårdsfilosofi så fint i både ord och bilder. ”Växtnördens familjeträdgård”, visst är det en bra beskrivning?! 🙂 Önskar er en fin sensommar!

Länkar så klart till Trädgårdsfägring.

4 tankar på “Drömmen om en Klerodendron

 1. Men Kristina … vilken otroligt tur ni hade. Det trädet är ju helt ljuvligt. Den översta bilden … wow! Och vilken fin trädgårdsvandring ni fick i Maries trädgård.
  Och reportaget från ”växtnördens familjeträdgård”, det har jag inte läst ännu men det ska jag göra till helgen. Jättekul ska det bli. Och jag har sett att bilden på ”bärhänderna” är med 🙂
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  • Ja, tänk ibland löser det sig till slut! Och nu har jag ett litet träd som jag vet varifrån det kommer. Det är alltid extra roligt tycker jag. 🙂
   Agneta ville gärna ha med en bärhand i reportaget, så det fick hon. Vi är så nöjda med det, tror du förstår när du läser.
   Kram Kristina

 2. Ni är SÅ värda all uppmärksamhet och en så stor artikel med så många bilder. Hoppas kunna läsa den på något sätt, är inte medlem fast jag tänkt så många gånger …
  Håller tummar och tår för att det efterlängtade trädet ska trivas och uppfylla era drömmar, vilket underbart tillskott till trädgården. Extra värdefullt när det har en sådan historia också!
  Kramar!

  • Tack snälla du! Har fått hälsningar från både när och fjärran sedan tidningen kom ut, så roligt. Och Anni, nu får du ju ta och gå med i STA! 🙂 Klart du ska vara det, lokalföreningen har ju mycket på gång i dina trakter.
   Lilla trädet kommer att bli så ompysslst, och extra kul att veta var det kommer ifrån.
   Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s