Hur vi fixade ett grönt tak själva

green roof grönt tak 21 kopieraFärdigplanterat! Ännu så länge täcker inte plantorna taket, men tids nog blir det helt grönt. Och förhoppningsvis ska det blomma så här:

Det är dags att berätta om hur det gick med vårt tolv kvadratmeter stora gröna tak på nya trädgårdsboden. Här följer nu ett lååångt inlägg om hur vi gjorde för dig som funderar på att göra något liknande i mindre eller större skala. Vänligen observera: detta är hur vi har gjort, jag lämnar inga som helst garantier att det fungerar hos dig.

Vill du som läser bara se resultatet, så skrolla ner för fler bilder av det färdiga taket. 🙂

Tankarna på att låta boden få ett grönt sedumtak väcktes för drygt ett och ett halvt år sedan. Men de färdiga lösningarna var så tråkiga, jag ville hellre göra jobbet själv. Både som utmaning, men också med tanke på kostnaden.

Förra sommaren köpte jag därför ett dussin olika sedumsorter, slet isär dem i små, små bitar och planterade dem i pluggtråg jag fått på en plantskola. Det kan du läsa om här. De flesta sticklingarna rotade sig och tolv plantor blev runt 250! Alla överlevde inte vintern och att inte bli omplanterade i våras (fanns annat jag prioriterade mer), men de flesta mådde ändå bra när det i augusti var dags att ta sig an taket. Jag delade sedan isär de stora plantorna ytterligare innan jag planterade dem.green roof grönt tak 22 kopiera
Några av alla pluggbrätten med fetbladsplantor.

Boden byggdes med rejäl takkonstruktion för att klara den extra tyngden av ett grönt tak. Hur mycket man behöver förstärka beror bland annat på hur mycket snö som brukar falla där man bor, så det får man kolla upp med någon kunnig och anpassa så det blir rätt.

Längs kanten på taket satte vi en trekantslist så taket blev ett tråg. Takpappen ligger sedan upp på listen. Ett urtag för vattenavrinning fixades också (syns på foto längre ner). Trekantlisten nertill sluttar svagt åt det hörn där urtaget till avrinningen finns.green roof grönt tak 2 kopiera

Understa lagret är special-takpapp för gröna tak. Täta alla vinklar med tätningsmedel så taket är helt vattentätt. Finns på vanligt byggvaruhus.green roof grönt tak 3 kopiera
Så här ser vattenavrinningshålet på taket ut. Brädan på utsidan har ett utsågat hål och detta är sedan klätt med takpapp och tätat. På andra sidan ska hängrännan och stupröret sitta.

Som extra förstärkning (hängseln och livrem ni vet…) så la vi sedan en dammduk i plast över hela taket. Finns där dammtillbehör säljes.green roof grönt tak 6 kopiera

Sedan la vi markduk, sådan där vävd i plast så stenkrossen inte skulle skava sönder dammduken. Finns på plantskola/välsorterat varuhus.

Sedan ca 2 cm stenkross, cirka 2 cm grovlek i ett lager över hela taket. (Vi valde att göra en gång i mitten av taket, där la vi inte kross utan rundade stenar). Allt släpades upp på taket i hink… Bra arm- och rygg träning! Stenen inköpt på lokalt grustag.green roof grönt tak 9 kopieragreen roof grönt tak 8 kopiera

Sedan kapillärmatta, sådan som till exempel plantskolor har som bevattningsmattor under krukväxter. Detta för att inte jordblandningen ska gå ner i dräneringslagret. Inköpt på plantskola.green roof grönt tak 15 kopiera

 

green roof grönt tak 14 kopiera
Rundade stenar (bruntonade) på gången i mitten och runt kanterna, kross som dräneringslager (gråtonat) under själva bäddarna med plantor. Till vänster har jag börjat lägga ut kapillärmattan och ”jorden”.

Nästa lager är ”jorden” som inte alls ska vara jord på ett grönt tak. Jag blandade 70% 0-8 mm grus med 10% små lecakulor, 10% ogödslad torv och 10% finsmulig täckbark. Lagret mätte jag med tumstock så att det efter vattning var 5 cm tjockt överallt. Till vårt tak gick det åt cirka 450 liter jord. Gruset inköpt på lokala grustaget, leca, torv och täckbark på plantskola.green roof grönt tak 13 kopiera
Jorden blandade jag med skyffel på en presenning.

green roof grönt tak 10 kopiera
Den färdigblandade jorden ser ut så här.

Sedan var det dags för plantering av runt 300 fetbladsväxter och runt 100 botaniska krokuslökar.green roof grönt tak 16 kopiera

Klart! 🙂

green roof grönt tak 18 kopiera
Till vänster om taket ska växthuset byggas. Det svarta i nedre högra hörnet är vårt platta garagetak. För att lättare kunna ersätta plantor/rensa/vattna vid extrem torka gjorde jag en gång i mitten av taket, den gången når jag via garagetaket.
green roof grönt tak 17 kopiera
En del av kapillärmattan sticker upp. Jag räknar kallt med att sedumplantorna kommer att täcka dem nästa år.
green roof grönt tak 23 kopiera
I hörnet med vattenavrinningen har jag satt en liten nätkonstruktion som ska fungera som en sil. Detta för att hindra större partiklar från taket att sköljas bort.
green roof grönt tak 19 kopiera

Kostnad? Borträknat takpapp och plantor så gick resten av materialet (dammduk, täckduk, sten och material till jorden) på runt 1500 kronor. När jag kollade pris på sedumtak så låg priset på 500 kronor/kvadratmeter. Så, ja, vi är nöjda med att ha kunnat genomföra det till en betydligt rimligare penning.

Fördelen med att göra det själv är ännu en som jag inte var medveten om, men fick upp ögonen för under alla timmar jag googlade runt och läste om andra som gjort gröna tak i Sverige, England, Tyskland och USA… I de köpta taken används ofta en sorts plastunderlag med små fördjupningar som agerar som vattenmagasin åt växterna. Men nackdelen är att växterna inte känner av att vattnet håller på att ta slut, det är bara kruttorrt rätt som det är. Grusbladningen torkar ju sakta och förvarnar därmed växterna om att det snart blir torka. Det mår de bättre av.

Nu hoppas jag att taket ska klara vintern bra! Tidigt i vår är planen att krokusarna ska blomma fint och så småningom följs av en vacker sedummatta i olika nyanser.

Det här var också min tolkning av veckans tema Sommarens projekt i Blommig fredag. Titta gärna in där och läs om andras projekt. Hur det gick med trädgårdsboden? Det får jag berätta om när den är klar invändigt.

Önskar er alla en fin helg!

42 tankar på “Hur vi fixade ett grönt tak själva

 1. Vilket intressant projekt och så kul att du ville dela med dig så ingående. Det här inlägget måste jag spara för framtiden! Tack! Önskar dig en fin fredag!/Merja

  • Varsågod! Det finns inte så mycket skrivet på svenska om att göra ett eget grönt tak, så jag hoppas att fler som är nyfikna på hur man gör hittar till inlägget med tiden.
   Kristina

 2. Det var minsann ett rejält projekt! Väldigt trevligt med sedumtak. Här har vi nära till VegTec som odlar sedummattorna på nät som rötterna växer in i. Inspirerade av detta gjorde vi ett litet tak över soptunnan, naturligtvis med dukar, rätt lutning och avrinning efter konstens alla regler, men sen flyttade jag helt sonika över stenpartiet till taket. Planterade så tätt som möjligt, men har ändå fått rensa lite fröogräs allt emellanåt. Några sedumarter har försvunnit till förmån för de som gillat läget bättre, men jag är nöjd.
  Tack för löktipset. Det ska ja minsann prova. Helt enkelt skitkkul om krokusen vill växa på taket!
  Lycka till nu och hoppas du får en fin takblomning och inte allt för mycket ogräs att ta hand om.
  Anette

  • Tack! Vad kul att du också har ett litet grönt tak! 🙂
   Ja, jag räknar kallt med att det blir lite rensande första åren, men med min lilla gång så kommer jag åt det enkelt. Lutningen på taket är sådan att gången inte syns när man ser taket på håll.
   Visst vore det kul om krokusen funkar! Jag fick ett tips från en kunnig som tyckte det borde göra det och det är klart jag vill testa och se. Återkommer i vår med hur det gick…
   Kristina

 3. Vad kul att det är klart. Kommer att bli toppen bra för ni verkar ha gjort efter konstens alla regler.
  Har in kunnat kommentera på länge för jag har inte fattat var man gör det.
  Men nu är jag här och nu vet jag hur jag gör.
  Ha en skön helg
  Annika

 4. Ser fram emot bilder i vår redan:) Vilket projekt!! Blir så imponerad av allt jobb ni lagt ner. Det kommer att bli så snyggt.
  Ha det gott och tack för steg för steg inlägget!!

 5. Det är ju alltid kul att kunna spara pengar eller investera i annat. Bra arbetsbeskrivning också 🙂 Inser att det kommer bli taklök i dubbel bemärkelse 🙂

  Kram, Carina

  • Ja, annars hade det blivit vanliga takpannor, så mycket kan jag säga. Finns gränser för vad jag betalar för ett tak. 😉 Hihi, du har helt rätt, taklök i dubbel bemärkelse! Kram Kristina

 6. Åh, detta var verkligen intressant och inspirerande läsning! Funderingar finns på ett nytt projekt, att göra om tvättstuga/uthus till vinterträdgård, dvs glasade väggar och dörrar. Tänk om… tänker jag nu, om det skulle kunna vara ett grönt tak därpå. Kanske blir det för tungt för det gamla uthuset, men hursomhelst givande att läsa hur ni gjort. Bra jobbat! Bra ekonomi i det hela också!
  kram
  Katarina

  • Mmm, du får fundera. Det går ju att stärka upp med extra takstolar/balkar i en befintlig byggnad. Prata du med någon kunnig så du får reda på om det går. Det hade väl varit kul? 🙂
   Kram Kristina

 7. Vad häftigt. min granne har ett sånt tak på sin bod men det tänker hon ta bort. Det är gammalt och så fint tycker jag.Vilket projekt här får man lära mycket.
  Ha en fin lördagskväll
  Kram Meta

 8. Verkligen IMPONERANDE arbete o arbetsbeskrivning! Har länge gått med funderingar på grönt tak, MEN en fråga jag måste ställa är: VINKELN, du visar ett alldeles platt tak o det är säkerligen ngt lättare, men om du har ett tak med vinkel, hur lätt/svårt är det att få både jord o växter kvar i sånt läge? Mycket tacksam för svar.

  • Tack! Kul om det kan inspirera andra!
   Taket ser ganska platt ut, men är byggt med en svag lutning (syns på en av översiktsbilderna). Tror det var 15 grader.
   Om man har ett tak som lutar mycket mer än så bygger man en ram med fack, tänk uppreglad innervägg, så varje fack är mellan 0,5 och 1 kvadratmeter stort (beroende på takets mått). Detta ramverk läggs ovanpå markduken, sedan dräneringslagret med sten och sedan kapillärmattan. Den ska ligga upp på sidorna i varje fack så att materialet inne i facken inte rinner bort. Sedan fyller man varje fack med resten i samma ordning som jag visar i inlägget. Om man bor där det regnar/snöar mycket kan man behöva lägga ramverket ovanpå dräneringslagret, detta är något man får fundera ut själv så vattnet kan rinna av i lagom fart. Observera att jag inte har personlig erfarenhet av detta byggnadssätt, men det är så det beskrivs på andra bloggar där de har gjort det.
   Lycka till och berätta gärna hur det går med taket! 🙂
   Jag ska göra en uppdatering om taket i sommar med hur det ser ut när det blommar, så titta gärna in på bloggen igen.
   Kristina

 9. Hej! Vet att tråden är gammal men:Hur har det gått? Funderar på att göra grönt tak på halva hustaket. Skulle bli för dyrt för mig att köpa. Mitt tak lutar nog 27%.

  • Både bra och mindre bra. En del av växterna dog i en ovanligt blöt höst/vinter. I övrigt har det fungerat som tänkt.
   Med en så stor taklutning som du har vågar jag inte råda dig, det behövs speciallösningar för det. Hoppas du hittar en firma som kan ge dig rätt takkunskap.

   • Hej, vi funderar också på ett grönt tak till vår bod vi ska bygga i sommar och ditt projekt är väldigt inspirerande.
    Såhär flera år senare, hur har det gått och är det något du skulle gjort annorlunda?

   • Tack! Ja, vad skulle jag gjort annorlunda? Största problemet för mig har varit att jag inte ser taket utan stege. Jag ser inte om plantor dör, behöver gödning eller vatten. Och då är det alldeles för lätt att glömma bort… Mer uppsikt är alltså mitt tips nummer ett.
    En del taklökar och kaukasisk fetblad trivs på taket, men det är inte så ”grönt” som jag hade önskat. Men jag fortsätter jobba med det. 🙂 Det är ju bra mycket grönare än vad ett tegeltak hade varit!

 10. Pingback: Vår gröna oas sedd från ovan! | Kristinas oas

 11. Hej Kristina,
  Hittade just idag till di fina beskrivning på hur du gjorde ett sedumtak. Jag har funderingar på att göra ett också. Hur har ditt sedumtak klarat sig och är det något du skulle ha gjort annorlunda om du skulle göra ett nytt idag?

  • Hej Eva-Marie! Jag ber dig att läsa svaren på nyligen ställda frågor om hur det har gått. Det står ganska mycket där. Du får jättegärna fråga igen om du undrar något som inte står där. 🙂
   Jag ska göra ett uppdaterat inlägg senare i år och visa hur det ser ut numera.

 12. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s